tiistai 12. syyskuuta 2017

Kuolleiden huone (jatko-osa)

12.9 Kuolleiden huone (jatko-osa): Kirjoitin aiemmin elokuussa 5.8 Kuolleiden huoneista tähän blogiini. Sain jokin aika sitten tähän aiheeseen liittyvää sähköpostia, jonka osittain laitan kaikkien nähtäville. Tämä alla oleva kirjoitus liittyy oleellisesti aiempaan kirjoitukseeni, joten sen lukeminen on suotavaa, jotta pääsee ”kärryille siitä, mistä on kyse”.

"Luin juuri kirjotuksesi jounikootut sivulta niistä karjalaisista vanhoista haudoista. Että siinä on vainajan koti.

Lähetän sinulle Warsovan vanhalta juutalaiselta hautausmaalta kuvan ja Israelista nykyisiltä hautausmailta.

Vainajalle tehdään aina sellainen majantapainen kivistä. Se on aika kallis ja siksi on alettu hautamaan nykyään paikan puutteen takia "kerrostaloihin". 

Mutta aina niihin pannaan multaa mukaan, sillä juutalaisen perinteen mukaan vainajat pitää haudata maahan.

Warsovan vanhalta hautausmaalta. Rikkaammille rakennettiin näyttävä hautamonumentti ja on ihan talon näköinen.


Kidronin ojalla on Absalomin hauta. Laitan tähän siitä kuvan. Se on kuninkaan pojan hauta ja se on vähän niinkun linnan tornin näköinen hienompi Mishkan, eli lepomaja/ asuinsija.

 
Absalomin hauta

Ja sitten lopuksi laitan tähän kuvia nykyaikaisista juutalaisten hautamaista. Joka haudan ympärille tehdään sellainen kiviasunto. Sitä kutsutaan beit kever nimellä eli hautatalo. Ja hautausmaata kutsutaan beit kvarot nimellä monikossa eli hautojen talo!Vasemmalla lukee Elisheva ja oikealla haudassa lepää Rachel.

Ja videon pätkä uutisista, mikä käsittelee sitä, että hautapaikkojen tilanpuutteen takia Tel Avivin seudulla aletaan hautaamaan kerroksittain. (Kaupunkien kerrostaloasukkaat muuttavat kerrostalohautoihin!!)


Niin, ja sitten se samanlainen tapa pestä kädet kalmismaalta lähtiessä!

(Oma huomautukseni: Kun vuosi sitten kävin Vienan Karjalassa kalmismaalla eli hautausmaalla, niin alueelta poistuttaessa oli ohjeena pestä kädet. Se ei ollut mikään ongelma, koska kalmismaa oli järven rannalla!)
Tässä käsienpesupaikka juutalaiselta hautausmaalta, koska pitää pestä pois saastaisuus.

Vielä ovat laittaneet ortodoksijuutalaisittain naisille ja miehille erikseen pesualtaat.

Myös suomenugrilaisilla on se, että naiset eivät saaneet osallistua pyhiin uhritoimituksiin, etteivät saastuttaisi sitä. Niin kuin oli ennen temppelissä naisten ja miesten puoli erikseen ja vielä tänään synagoogissa....

PS.bloginkirjoittaja kiittää näistä mielenkiintoisista tiedoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti