maanantai 4. maaliskuuta 2019

Pesukone pesee aivot terveiksi


4.3.-19 Pesukone pesee aivot terveiksi

Tämä alla oleva tieto on suoraan Helsingin Sanomien tieteellisestä artikkelista 3.3.-19 https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006022254.html

Laitan tämän esille, koska artikkelin sanoma on tärkeä kaikille ihmisille

 
Tutkimus: Syvä uni käynnistää aivoissa ”pesukoneen”, joka ehkäisee aivosairauksien syntyä

Aivoilla on aivan oma puhdistusjärjestelmänsä, joka mahdollistaa aivoja ympäröivän aivo- ja selkäydinnesteen virtauksen aivokudokseen. ”Sitä on ihmisaivojen ympärillä kahvikupillinen”, sanoo tutkija Tuomas Lilius.

UNEN laadulla on suuri merkitys aivojen terveydelle, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

”Kun ihminen vaipuu syvään uneen, hänen aivoissaan käynnistyy pesukone, joka huuhtelee aivoista niihin kertynyttä kuonaa”, kertoo tutkimukseen osallistunut tutkija 
Tuomas Lilius.

Aivojen ”pesulla” voi olla monia tärkeitä tehtäviä. Yksi tärkeimmistä on kuitenkin se, että pesu huuhtelee aivoihin kertyviä proteiineja, jotka vaikeuttavat aivojen toimintaa. Pidemmän päälle ne voivat aiheuttaa aivosairauksia, kuten esimerkiksi Alzheimerin ja Parkinsonin tautia, Lilius sanoo.

Tutkimus paljasti myös sen, että tietyt uni- tai nukutuslääkkeet voivat vaikuttaa ”aivojen pesukoneen” toimintaan. ”Kenties voimme tulevaisuudessa ehkäistä paremmin aivojen toiminnan häiriöitä, joita esimerkiksi leikkaushoito voi aiheuttaa iäkkäille potilaille”, Lilius sanoo.

Lilius toimii tutkijana tanskalaisen Maiken Nedergaardin vetämässä kansainvälisessä ryhmässä. Tutkimus julkaistiin Science Advances-tiedelehdessä. http://advances.sciencemag.org/content/5/2/eaav5447

PITKÄÄN on tiedetty, että elimistöä puhdistaa niin sanottu lymfaattinen järjestelmä. Lymfasuonet kuitenkin puuttuvat aivokudoksen sisältä. Nedergaardin ryhmä havaitsi seitsemän vuotta sitten, että aivoilla on aivan oma puhdistusjärjestelmänsä, glymfaattinen järjestelmä, joka mahdollistaa aivoja ympäröivän aivo- ja selkäydinnesteen virtauksen aivokudokseen.

”Tämä jatkuvasti uusiutuva neste toimii järjestelmän pesuvetenä. Sitä on ihmisaivojen ympärillä kahvikupillinen”, Lilius kuvaa.

Pari vuotta myöhemmin Nedergaard tutkimusryhmineen selvitti, että tämä pesuvesi virtaa aivoissa parhaiten juuri syvän unen aikana.

TUOREIMMASSA tutkimuksessa tutkijat tarkkailivat aivo-selkäydinnesteen virtausta nukkuvien hiirten aivoissa. He käyttivät hiirten nukuttamiseen kuutta eri lääkeyhdistelmää. He havaitsivat, että tietty ryhmä lääkkeitä nukutti hiiret syvään, nrem-unta muistuttavaan uneen, jonka aikana glymfaattinen järjestelmä toimi tehokkaasti.

”Toinen tämän ryhmän lääkkeistä on jo käytössä ja se on suomalaista alkuperää”, Lilius huomauttaa.

SEURAAVAKSI tulisikin hänen mukaansa tutkia sitä, millaiset lääkeyhdisteet pyörittävät aivojen ”glymfaattista pesukonetta” kaikkein tehokkaimmin.

”Olisi ehkä mahdollista kehittää täsmälääkkeitä, jotka edistävät tehokkaasti glymfaattisen järjestelmän toimintaa, mutta eivät aiheuta merkittäviä haittavaikutuksia”, Lilius sanoo.

Kiinnostava kysymys onkin, pystyttäisiinkö tulevaisuudessa kehittämään uudenlaisia unilääkkeitä, jotka lisäävät syvän unen määrää. ”Näistä lääkkeistä hyötyisivät erityisesti sellaiset potilaat, joilla on riski sairastua ikääntymiseen liittyviin aivorappeumasairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin”, Lilius sanoo.

Nykyisin käytössä olevista lääkkeistä esimerkiksi bentsodiatsepiinit saattavat Liliuksen mukaan vähentää syvän unen määrää.

Nukahtaessaan ihminen vaipuu ensin syvään nrem-uneen. Sen jälkeen, yleensä aamuyöstä, seuraa rem-uni, jonka aikana ihminen näkee unta.

Voiko syvän unen määrää sitten lisätä kotikonstein?

”Siihen ei ole mitään hokkuspokkuskeinoa”, Lilius sanoo.

Hyvän unihygienian ohjeet pätevät hänen mukaansa tähänkin: Nukkumaan kannattaa yrittää mennä aina samaan aikaan ja saada riittävän pitkä yöuni. Ennen nukkumaanmenoa on hyvä välttää raskasta liikuntaa, kahvin juomista sekä tukevia aterioita.

Myös alkoholin runsas käyttö heikentää unen laatua.

 ** ** ** **

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herättää? Ainakin se, että oikealla ja säännöllisellä unella on tärkeä merkitys ihmisen terveydelle. Ihmiskunnan historiassa tämä asia lienee ollut pääasiassa kunnossa ennen tätä nykyistä viihdemaailman aikakautta. Tätä nimeä uskallan käyttää ajasta, jota elämme. Juuri viihde eri muodoissaan sekoittaa ihmisten päät ja ajatusmaailman. Kun pitäisi olla nukkumassa ja aivojen pesukoneen toiminnassa, niin ollaan kirjaimellisesti viihteellä pitkin yötä. Kyse on etenkin nuorison terveydestä, mutta liittyy myös aikuisväestöön.

Erään tv-kanavan usein esillä olevat sanat ”viihde on hyväksi” on valheellinen, koska oikeampi ilmaisu olisi ”viihde on turmioksi ihmisen terveydelle”. Mielenterveysongelmat lisääntyvät jatkuvasti nuorison keskuudessa. Monet ovat työkyvyttömiä ja jäävät eläkkeelle jopa alle 30 vuoden iässä. Lienee selvää, että väärät elintavat, kuten unen puute, tuhoavat monen nuoren elämän. Näistä asioista ei kuitenkaan uskalleta keskustella niiden oikeilla nimillä.

** ** ** **

Aiempia terveyteen liittyviä blogejani on ainakin kaksi

Kuusen terveelliset ja hoitavat aineet  https://jouninkootut.blogspot.com/2017/01/23.html
 
Hyviä uutisia saunasta  https://jouninkootut.blogspot.com/2017/01/18.html
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti