perjantai 1. joulukuuta 2017

Lukion toisen vuoden päättyminen ja kangaspolut

1.12 Lukion toisen vuoden päättyminen ja kangaspolut: Juuan lukion toinen luokka vuonna 1975 oli melkein suoritettu, kun toukokuu alkoi. Kuluneen kouluvuoden tapahtumista ei jäänyt paljon mitään muistiin. Lukio meni omalla painollaan enkä lukenut kovin paljoa. Ainoastaan vähän ennen kokeita otin oppikirjan esille ja sitten yhden illan aikana siitä kirjasta ja muistiinpanoista yritin saada selville kaiken sen, mitä opettaja oli opettanut edellisten viikkojen aikana. Tästä opiskelutavasta ei kenenkään pitäisi ottaa mallia itselleen! Lukuaineista historia kiinnosti eniten. Siihen oli ”osasyyllinen” historian opettaja ja samalla Juuan lukion rehtori Ritva Porrasmaa, joka kertoi omalla innostavalla ja elävällä tavalla historian tapahtumista. Minulla olikin tästä aineesta arvosanana vähintään yhdeksän. Myös matematiikka olisi ollut mielenkiintoista, mutta epäpätevä nuori naisopettaja latisti innostuksen lähes nollan tasolle.

Lukion toisella luokalla pelasin oppituntien aikana myös jätkänshakkia edessäni istuneen Matti Naumasen kanssa. Pelaaminen piti tietenkin tehdä salaa opettajien katseilta. Uuden oppiminen kärsi varmasti, koska eihän kahteen asiaan voinut keskittyä samanaikaisesti. Vuoronperään vaihdoimme ruutuvihkoa toisillemme ja pelasimme monta sataa peliä ilman ratkaisevaa eroa. Tänä päivänä K-Rauta Naumanen on Suomen suurin K-rautakauppa ja Matti kuuluu Keskon hallitukseen. Jätkänshakin pelaamisesta ei nähtävästi ollut kovin suurta haittaa tulevaisuutta ajatellen, sillä myös liikemaailmassa pitää osata tehdä oikeita siirtoja ja ennakoida kilpailijoiden suunnitelmia!

Ne kouluvuoteen sisältyneet päivät, jolloin tein pitkäkestoisia, kovavauhtisia harjoituksia koulupäivän päätteeksi, olivat ”pään tasolla” erilaisia. Pitkin päivää heti aamusta lähtien illan kova harjoitus oli mielessä. Se oli kaiketi sitä henkistä valmistautumista siihen, että jaksoi viedä harjoitukset läpi, vaikka harjoituksen aikana tuntui joskus hyvinkin pahalta ja tuskalliselta. Näistä illan harjoitukseen valmistavista ajatuksistani kukaan ei voinut tietää mitään. Näin oli myös kotona, sillä koskaan en kertonut, kuinka paljon ja miten harjoittelen. Mielestäni oli hyvä, että urheilusta ei puhuttu kotona, vaikka erilaisia urheilulähetyksiä seurattiin televisiosta.

Mäkihyppelyt jäivät huhtikuulle, kun vuoden 1975 toukokuu alkoi. Kuukauden aikana ei ollut enää yhtään mäkihyppelyharjoitusta. Tämä kaiketi kuvasi sitä tapaa, miten kestävyysjuoksijat harjoittelivat 1970-luvulla. Huhtikuussa tehtiin mäkiharjoituksia ja tämän kuukauden jälkeen harjoittelun painopistettä siirrettiin vähitellen rataharjoittelun puolelle.

Heräsin aina aamulla kello kuusi, minkä jälkeen lähdin välittömästi aamulenkille. Toukokuussa monelle aamulle harjoituspäiväkirjaani on merkitty lukema 7,3. Lukema liittyy kotitien vierelle levittäytyvään laajaan ja tasaiseen kangasmaastoon, minkä kimmoisat kangaspolut kiemurtelivat eri-ikäisen mäntypuuston katveessa. Aamulenkin yhteydessä juoksin ensin kierroksen kapeaa polkua, minkä pituus oli 800 metriä, ja sitten kolme kierrosta leveämpää kangastietä, minkä pituus oli 1,8 km. Tämä kaikki yhdistettynä kotiin vievän tien kanssa tarkoitti matkaa, mistä tuli edellä mainitut 7,3 km. Nämä kierrokset eivät häviä muistini sopukoista koskaan. Tämä toteamus pysyy voimassa, jos dementia ei iske!

Kangaspoluilla vietetyt tunnit ovat kaiketi jättäneet oman jälkensä sielunmaisemaani. Tämä on tullut esille monta kertaa silloin, kun olemme ajelleet kesällä Kainuun tai Lapin maisemissa. Jokainen siellä päin liikkunut tietää, että teiden varsilla on nähtävissä kuivilla ja karuilla maapohjilla kasvavia valon läpäiseviä männiköitä. Niiden kasvupohjaa värittää usein myös kaunis vaalea jäkälikkö tai vaaleansinipunainen kanervikko. Nähdessäni näitä maisemia olen monta kertaa sen enempää ajattelematta todennut vieressä istuvalle matkakumppanille, että ”onpa kaunista kangasmetsää”. Vieressä istuja on heti ymmärtänyt, että olen palannut vuosikymmeniä ajassa taaksepäin sinne Vihtasuon kangasmetsiin. Ja aivan oikeassa hän on ollut!

Eräänä aamuna - tosin se saattoi olla joskus myöhemmin kesän aikana – rauhallinen kangasalue oli saanut yön aikana vieraita: mäntyjen välissä oli vanha henkilöauto ja sen viereen oli pystytetty pieni teltta. Tätä näkyä en voinut olla huomaamatta, koska normaalisti aamulenkin aikana alueella ei koskaan näkynyt kulkijoita. Tämä teltta ja auto olivat paikallaan useamman päivän ajan. Aamulla oli täysin hiljaista, mutta päivän aikaan puiden takaa näkyi myös liikettä. Myös ääntä oli kuultavissa, koska kesäturistien mukana oli myös miestä väkevämpää. Päivien aikana joku paikallinen asukas oli ottanut selvää, keitä nämä kulkijat olivat. Kertomansa mukaan he olivat tulleet Lapista saakka ja viettivät kesälomaansa täällä Itä-Suomessa. Puhuivatko he totta? Sitä on vaikea sanoa, sillä kertomuksen uskottavuus jäi kuulijan vastuulle. Jos tämä oli totta, niin tämä on varmaan ollut ainoa kerta, kun Lapista saakka on tultu viettämään kesälomaa Vihtasuon kankaalle!

Lukuvuoden viimeisen viikon olin kokonaan poissa koulusta kuten vuotta aiemmin. Syykin oli sama: ajoin mopolla noin kymmenen kilometrin päässä olevalle meidän pienelle Sorveuksen metsäpalstalle. Sinne oli edellisenä vuonna tehty pieni avohakkuu. Laki velvoitti, että hakatun puuston tilalle piti saada uusi puusto kasvamaan. Pottiputkia ei ollut silloin käytettävissä eikä pottitaimia, joten avojuuristen männyntaimien istuttamiseen tarvitsin istutuskuokan. Kuokalla poistin ensin maan kunttakerrosta siten, että kivennäismaa tuli esille. Sitten pieni kopero maahan, taimi huolella kuoppaan, maata juurien päälle ja lopuksi kevyt kumisaappaan painallus taimen viereen: uudelle puustolle oli luotu kasvun mahdollisuus.

Taimien istutus oli rankkaa juoksijan selälle. Ruumiillinen työ teki hyvää, mutta kovavauhtisen pitkäkestoisen harjoituksen tekeminen oli työpäivän jälkeen todella tuskallista. Selkä meni jumiin ja oli sellainen tunne kuin selkä olisi ollut ristiselän kohdalta tulessa. Myös askeltaminen tuntui kankealta. Mutta koskaan en sen takia keskeyttänyt harjoitusta, vaikka tuntui äärimmäisen pahalta. Tiesin, että harjoitus päättyy sen jälkeen, kun kilometrit olivat tulleet täyteen. Nämä olivat niitä kaikista pahimpia muistoja, mitä on jäänyt mieleen vuosikymmenten takaisista harjoituksista. Hidasvauhtinen hölkkääminen ei sen sijaan aiheuttanut minkäänlaista kipua, vaikka millaista työtä – kuten taimien istutusta -  olisin tehnyt koko päivän ajan.

Muusta kuin urheilusta olen kirjoittanut kotisivuilleni
http://www.jouninkootut.info/

ja kahteen erilliseen blogiin
https://tutkitaankirjoituksia.blogspot.fi/
https://ut-arameasta.blogspot.fi/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti