tiistai 22. joulukuuta 2020

Uni tulevasta ruokapulasta

 

Aamuyön 22.12 uneni, joka on helppo selittää:

 

Unessa menin järvelle, kaiketi Pieliselle, laskemaan jään alle pienen määrän verkkoja. (Viimeksi olen talvikalastanut vuonna 2008). Oli pimeää ja sain verkot jään alle. Samalla pimeys hävisi ja kun katsoin ympärilleni, niin molemmilla sivuilla ja kauas eteenpäin oli kaikkialla verkkoavantoja (nehän ovat normaalisti 60 metrin välein) Olin helpottunut, kun en ollut pimeydessä laskenut kenenkään verkkojadan päälle.

 

Silloin huomasin, että monet verkot olivat olleet jään alla vedessä jo paljon aiemmin, koska avantojen sivuilla oli paksut kasat lunta ja jäätä (sitä kertyy, kun avanto avataan ja jäät ja lumi viskataan lapiolla avannon sivulle).  Ja kun katsoin kauas eteenpäin, niin olin aivan ihmeissäni, miten voi olla näin paljon avantoja jääkasoineen kaikkialla, koska eihän nykyisin ole talvikalastajia juuri ketään toisin kuin menneinä vuosikymmeninä. Uni päättyi tähän.

 

Kun heräsin, niin tämän unen selittäminen oli helppoa: Tulee pula ruuasta ja sen seurauksena järvet ja muut vesistöt ovat paikkoja, joista saa ruokaa, kunhan omistaa riittävän paljon verkkoja ja muita kalastustarvikkeita sekä omaa riittävät kalastustaidot.

 


Tähän lisäyksenä Maaseudun Tulevaisuuden uutinen 14.12 Kiina on haalinut itselleen puolet maailman vehnävarastosta https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1265708

 

”Kiina on haalinut tänä vuonna niin vehnää kuin maissia.

Yhdysvaltojen maatalousministeriön Usdan viime viikolla julkaiseman katsauksen mukaan kauden 2020/2021 vehnän loppuvarastoista 51 prosenttia on Kiinassa. 10 prosenttia varastoista on Intiassa.

Maailman vehnäsato on ennätysmäinen 773 miljoonaa tonnia. Satoennuste kasvoi marraskuusta, kun arvioita Australian, Kanadan ja Venäjän sadoista nostettiin.

Arvio vehnän kulutuksesta nousi 757 miljoonaan tonniin. Kansainvälisen vehnäkaupan uskotaan kasvavan. Ensi kesän varastomäärä on viime kesää suurempi, 316 miljoonaa tonnia.

Kiina on myös hamstrannut maissia ja ohraa. Jos Usdan ennusteet toteutuvat, Kiina tuo rehuviljaa ennätysmäärän. Kiinan ostot olisivat 14 prosenttia koko maailman rehuviljakaupasta.

Marraskuun arvioihin verrattuna Usda ei muuttanut rehuviljojen tuotantoennustettaan. Kulutusmäärää nostettiin hiukan, ja siten arvio loppuvarastoista hiukan pienenee.

Venäjällä harkitaan vientikiintiötä ja vientiveroa vehnälle helmikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Vientirajoitteet estäisivät hintojen nousua Venäjällä.

Maan presidentti Vladimir Putin on tiedotusvälineiden mukaan kritisoinut ruuan hinnan nousua, kun samaan aikaan koronapandemia on alentanut ihmisten tuloja.

Muun muassa leivän, jauhojen ja sokerin hinta on Venäjällä noussut. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO kertoi reilu viikko sitten ruuan hinnan nousseen maailmalla korkeimmilleen lähes kuuteen vuoteen.

Venäjällä korjattiin syksyllä historian toiseksi suurin vehnäsato. Maa on merkittävä vehnänviejä. Syysviljojen kylvöala on Venäjällä nyt ennätyssuuri, mutta sääolot ovat olleet oraille vaikeahkot.”

 

Tähän aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksiani Kaksi näkyä ruoka ja tavara https://jouninkootut.blogspot.com/2020/04/kaksi-nakya-ruoka-ja-tavara.html

 

** ** **

Edellinen kirjoitukseni Katastrofaaliset ajan merkit  https://jouninkootut.blogspot.com/2020/12/katastrofaaliset-ajan-merkit.html

 

Lisäksi erillinen kotisivuni jounin kootut löytyy täältä http://www.jouninkootut.info/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti