lauantai 28. tammikuuta 2017

Kuusen terveelliset ja hoitavat aineet

23.12 Kuusen terveelliset ja hoitavat aineet: Olemme tänään joulun ovella ja kuusi kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen. Nyt kerron kuusesta muutakin kuin sen vihreän värin. Monelle tässä kirjoituksessa ei ole mitään uutta, mutta varmaan on paljon myös niitä, joille tämä aihe on entuudestaan tuntematon, varsinkin tämän kirjoituksen lopussa pihkasta kertova osa.

Kuusessa on terveellisiä osia. Parhaiten tunnetaan keväinen kuusenkerkkä ja sen monet käyttömahdollisuudet. Kuusenkerkkä on uusi, vaaleanvihreä verso, jonka kautta puun kasvu tapahtuu. Näitä kuusenoksan versoja sitten keväällä napsitaan paljain sormin astiaan. Kuusenkerkkien sanotaan sisältävän paljon hyödyllisiä ravintoaineita kuten A- ja C-vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja. Kuusenkerkistä voidaan valmistaa mm. kuusenkerkkäsiirappia, kuusenkerkkäjuomaa, mausteita ja yskänlääkettä. Tässä kaikki kuusenkerkästä, mutta toisena aiheena on kuusenpihka, josta haluan kertoa muutaman sanan siitä, miten sitä käytetään hoitavana aineena. Kuusenkerkästä minulla ei ole muuta henkilökohtaista kokemusta kuin se, että tunnen muutaman tutun, jotka keväisin keräävät niitä. 

Kuusenpihkasta sen sijaan voin sanoa muutaman sanan omana kokemuksena. Pienien avohaavojen hoidossa kuusenpihka on mielestäni verrattoman hyvää. Haavan päälle laitetaan pieni kerros kuusenpihkaa ja päälle sideharso tai ihoteippi riippuen haavaan koosta.  Siinä kaikki! Ja sitten vaan jäädään odottelemaan haavan paranemista. Haavan tulehtumisesta ei ole vaaraa käytettäessä pihkaa. Samoin esim. kiusallisten, pitkään umpeutumatta jääneiden (vanhusten) säärihaavojen hoidossa kuusenpihka on hyvä apulainen. 

Mutta sitten siihen omakohtaiseen kokemukseen liittyen pihkan käyttöön. Aikoinaan en ollut tiettävästi allerginen millekään aineelle tai eläimelle. Mutta sitten hirvikärpäset levittäytyivät myös tänne Itä-Suomeen. Mennessäni marjametsään hirvikärpäset löysivät myös minut ja aiheuttivat välittömästi paukamia eri puolille kehoa kuten niskan ja pään alueelle. Ja sitten nämä paukamat jäivät vuotamaan nestettä umpeutumatta. Pieni rupikerros muodostui, mutta pian ne jälleen aukenivat. Tämä oli kiusallista, koska niiden umpeutumiseen saattoi mennä monta kuukautta. Loppukesän ja syksyn metsät eivät enää vetäneet minua puoleensa näiden inhottavien hirvikärpästen takia. 

Muutama vuosi sitten älysin kokeilla kuusenpihkaa näiden hirvikärpästen aiheuttamien paukamien hoitoon. Ei mennyt montaakaan päivää, korkeintaan viikko, kun paukamat umpeutuivat eivätkä ne enää vuotaneet. Monien vuosien ajan olen käyttänyt kuusenpihkaa hoitamaan  hirvikärpästen jättämiä jälkiä. Kuusenpihkaa saa nykyisin helpoiten apteekista Abilar Pihkasalva-nimellä. Tämä kotimainen pihka kerätään muistaakseni Kittilän kuusimetsistä. Suosittelen tämän aineen hankkimista esim. haavojen hoitamisen varalle.

Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani   http://www.jouninkootut.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti