torstai 2. helmikuuta 2017

Juuan keskikoulun kouluvuosi 1968-69 osa 1

2.2 Juuan keskikoulun kouluvuosi1968-69 osa 1: Keskikoulun aloittaminen syksyllä 1968 toi ison muutoksen koulunkäyntiin verrattuna niihin aiempiin Vihtasuon kansakouluvuosiin. Vaikka Vihtasuon koulu ei ollut mikään pieni koulu - olihan siellä lähes sata oppilasta - niin se oli pieni määrä verrattuna keskikoulun ja kansalaiskoulun lähes tuhannen oppilaan määrään.

Keskikoulussa oli vanha ja uusi rakennus, jossa oli myös tilat kansalaiskoulun oppilaille. Vaikka Vihtasuolta kirkonkylälle oli vain kymmenen kilometrin matka, niin silti se oli minulle lähes vieras ja suurelta tuntuva paikka. Meillä ei ollut henkilöautoa, joten en käynyt juuri koskaan tässä kuntakeskuksessa. Kaikki tuntui ensimmäisinä päivinä oudolta, kun monet täynnä olevat linja-autot tulivat ja lähtivät koulun alapuolella olevalta aukiolta. Vihtasuolle menevien piti mennä Nurmeksen rajalle asti menevään linja-autoon. Saattoi olla, että sinne Vuokon suuntaan meneville tarvittiin kaksi eri autoa, ainakin aamulla tuli koululle kaksi linjuria, toinen uutta päätietä pitkin ja toinen vanhaa Vuokontietä. Vihtasuon kohdalla on näiden teiden risteyspaikka.

Keskikoulun ensimmäisellä luokalla oli neljä rinnakkaisluokkaa ja jokaisessa luokassa oli noin 40 oppilasta. Kaikki ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat oppilaat oli laitettu samaan luokkaan; en kuitenkaan kuulunut tähän ryhmään. Luokanvalvojana toimi Igor Wickström, joka jäi sen kouluvuoden jälkeen eläkkeelle.


Keskikoulun 1.luokan luokkakuva vuodelta 1968-69. Kuvassa oikealla on luokanvalvoja Igor Wickström, joka opetti kemiaa ja matematiikkaa. Kuvan voi klikata suuremmaksi.

Syksyllä 1968 olivat myös Mexicon olympiakisat. Aikaeron takia kilpailut käytiin silloin kun meillä Suomessa oli yö. Eräänä aamuna koulupäivän aluksi Igor kysyi sitä, että tiesikö kukaan meistä kuka voitti yön aikana olympiakultaa sadalla metrillä. Vastasin opettajalla että voittaja oli Jim Hines ajalla 9,9. Meillä kotona ei ollut sähköjä eikä televisiota, mutta urheilusta kiinnostuneena olin kuunnellut tulokset mummon radiosta aamu-uutisista ennen kouluun lähtöä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun ihminen juoksi alle kymmenen sekunnin sähköisellä ajanotolla. Tarkka aika oli 9,95 mutta viralliset tulokset julkaistiin käsiajanoton mukaan.

Urheiluun liittyviä ovat muutkin tähän syksyyn liittyvät muistikuvat. Olympiakisojen pituushypyssä maailmanennätys parani kerralla peräti 55 cm kun Bob Beamon hyppäsi 890 cm.Beamon hyppäsi tämän huikean tuloksen kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Kilpailu oli pitkään keskeytyksissä tämän hypyn jälkeen, koska mittanauha ei riittänyt tuloksen mittaamiseen ja meni aikaa ennen kuin järjestäjät saivat riittävän pitkän mittanauhan.

Yksi luokkakavereistani oli Kajoon kylällä asuva Arto Nevalainen, joka oli myös urheilusta kiinnostunut. Arto oli sitä mieltä, että pituushypyn maailmanennätys rikotaan pian ja minä vastaavasti sanoin, että ei ainakaan koko keskikoulun aikana. Niinpä löimme asiasta markan vedon. No, en ole sitä markkaa koskaan kaivannut, vaikka ME-tulos rikottiin vasta Tokion MM-kisoissa vuonna 1991.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti