tiistai 9. toukokuuta 2017

Ensimmäinen piirinmestaruus väärässä lajissa

9.5 Ensimmäinen piirinmestaruus väärässä lajissa: Kerron vielä kahdesta eri kilpailusta, mitkä eivät ole tulleet esille aiemmista kesän 1972 kirjoituksista. Sinä kesänä Kaltimon urheilukentällä Enossa järjestettiin B-poikien ja -tyttöjen piirinmestaruuskilpailut. Ne olivat minulle tavallaan kauden pääkilpailut. Kai siellä oli samanaikaisesti myös vanhemman ikäluokan kilpailulajit, mutta nehän eivät koskettaneet minua. Olin 15-vuotias, B-sarjalaisiin kuuluivat silloin kaikki 15 ja 16 vuoden ikäiset nuoret. Eno on Pohjois-Karjalan kunnan nimistä kaikista lyhin ja sillä on yksi yhteinen tekijä kotikuntani Juuan kanssa: molempien kuntien nimen alkuperä on saatu saamelaisilta; näin ainakin kerrottiin aikoinaan koulussa. Eno tarkoittaa vuolasta virtaa ja Juga vastaavasti joen uomaa. Asuin siihen aikaan Juuassa Vuokon kylän reuna-alueella. Myös nimi Vuokko on saamelaista alkuperää, mutta sen merkityksen olen unohtanut.

Enon Kisa-poikien järjestämät "arvokisat" olivat kaksipäiväiset. Ensimmäisenä päivänä oli 2000 metrin juoksu. Monet menneet tapahtumat ovat pyyhkiytyneet pois mielen sopukoista; näin myös tämän kilpailun osalta. Varmaan alusta lähtien olin keulassa pitämässä mahdollisimman kovaa vauhtia. Koska minulla ei ollut koskaan minkäänlaista loppukirikykyä, niin matkan varrella piti yrittää tiputtaa muut pois. Näin oli varmaan silloin ja myös myöhemmin vuosien saatossa. Loppukirissä hävisin Tuupovaaran Urheilijoiden Tapio Laakkoselle samalla tavalla kuin aiemmin Öllölän kisoissa. Aika oli taas sama noin 6.10.

Kilpailujen toisena päivänä oli 800 metrin juoksu. Se oli tavallaan sivumatka minulle. Kävi kuitenkin niin, että voitin tämän kilpailun, koska Tapio Laakkonen ei ollut mukana. Ajankin muistan: 2.11,2. Voitto oli samalla ensimmäinen voitto piirinmestaruuskilpailuissa. En osaa sanoa, oliko se samalla ensimmäinen Juuan Urheilijoiden piirinmestaruus. Sanomalehti Karjalaisessa oli seuraavana päivänä urheilusivulla iso uutinen näistä viikonlopun kisoista. Ja mikä kummallisinta, juuri minusta oli iso kuva, kun tulen maaliin 800 metrin kilpailussa. En tiedä, miksi lehteen laitettu kuva oli juuri minusta, koska niissä kisoissa eri lajeissa tehtiin varmaan suhteessa parempia tuloksia. Liekö johtunut siitä, että monet kertoivat juoksutyylini olevan niin kevyen näköistä, vaikka ei se itsestä siltä tuntunut. 800 metrin aika ei ollut ihmeellinen 15 vuoden ikäisissä valtakunnan tasolla, mutta ikäluokan suvun ennätyksenä se säilyi aina vuoteen 2015 saakka!

Kesän aikana kenellekään ei tullut mieleen, että voisin mennä B-poikien SM-kisoihin, vaikka sinne varmaan olisi ollut mahdollista mennä sen kesän tulosten perusteella. Näin ollen minulla ei ole hajuakaan siitä, millaisia tuloksia tehtiin sinä kesänä esimerkiksi 2000 metrin matkalla. Piirinmestaruuskilpailujen jälkeen tein kesän parhaan tulokseni Lieksan Urheilijoiden järjestämässä kilpailussa. Lieksan yu-kisoilla oli kaiketi kansallisten kisojen luokitus. Siihen aikaan oli piirikunnallisia, kansallisia ja kansainvälisiä yleisurheilukisoja. Lieksassa oli siihen aikaan täysimittainen 400 metrin rata, missä oli hiilimurskapinta. 

Juoksin B-poikien 2000 metrin kilpailun johdossa lähdöstä lähes maaliin saakka. Aiemmin kesällä olin juossut matkan aikaan 6.08. Nyt tuli kerralla kovan harjoittelun seurauksena lopultakin kunnon ennätys: 5.56,5. Se ei ollut B-poikien piiriennätys, mutta silti olin hyvin tyytyväinen. Saman ikäinen Sotkamon Jymyn Simo Hyvönen oli sekunnin nopeampi. Kun edellisenä kesänä oli juossut tonnin aikaan 3.00,3 niin nyt vuoden aikana pystyin juoksemaan tuplamatkan samaa vauhtia. 2000 metrin matkalla tulos oli parantunut peräti 32 sekuntia kuluneen vuoden aikana. Matka Pielisen toiselle puolelle ei jäänyt turhaksi sinä iltana.

Ps. Minulla on myös omat kotisivut 
http://www.jouninkootut.info/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti