maanantai 1. toukokuuta 2017

Vapun kuvitteellinen kirjoitus

1.5 Vapun kuvitteellinen kirjoitus: Nyt on vappu ja silloin ainakin teekkareilla on monenlaista ohjelmaa ja ennen vappua he julkaisevat kirjoituksiaan oman kirjoitustavan mukaisesti. Niinpä minäkin, vaikka olen ohittanut kauan sitten teekkariajat – itse asiassa en ole koskaan ollut teekkari! – ajattelin kirjoittaa oman kuvitteellisen kirjoituksen, mikä tosin saattaa poiketa huomattavasti muista vapun ajan kirjoituksista. Teekkarit ovat tunnettuja siitä, että he usein saavat kirjoitus- ja puheaiheensa ajankohtaista yhteiskunnallisista ilmiöistä. Myös minun kuvitteellinen kirjoitukseni on lähtöisin yhteiskunnallisesta aiheesta, mikä on yhteistä lähes koko Euroopalle: Se on massamaahanmuutto, josta käytetään myös muita nimiä, kuten laiton maahantunkeutuminen.

Seuraava alla olevat lainaukset eivät ole kuvitteellista tekstiä, vaan ne on kopioitu suoraan Vanhan Testamentin kirjoituksista. Älä säikähdä sitä, että lainaan Raamattua, koska vasta sen jälkeen alkaa kirjoitukseni kuvitteellinen osa. Se sinänsä saattaa hätkähdyttää, jos sen joku jostain syystä ymmärtää kirjaimellisesti unohtaen sen, että se on tehty kuvitteellisesti. Alla ensin lainaukset suoraan Mooseksen 5.kirjan luvusta:

”Sinä kihlaat naisen, mutta toinen makaa hänet; sinä rakennat talon, mutta et siinä asu; sinä istutat viinitarhan, mutta et korjaa sen hedelmää. -- Sinun poikasi ja tyttäresi joutuvat vieraan kansan valtaan, ja sinun silmäsi näkevät sen ja raukeavat heitä alinomaa ikävöidessäsi, mutta sinä et voi sille mitään. Sinun maasi hedelmän ja kaiken sinun vaivannäkösi kuluttaa kansa, jota sinä et tunne; kaiken elinaikasi sinä olet oleva sorrettu ja runneltu. Ja sinä tulet hulluksi siitä, mitä sinun silmäsi näkevät.”  (5. Moos.28:30, 32-24)

”Muukalainen, joka asuu keskuudessasi, kohoaa sinun ylitsesi yhä ylemmäksi, mutta sinä painut aina alemmaksi. Hän lainaa sinulle, mutta sinä et voi lainata hänelle. Hän tulee pääksi, mutta sinä hännäksi. ” (5.Moos.28:43-44)

”Koska et palvellut Herraa, sinun Jumalaasi, ilolla ja sydämen halulla, kun sinulla oli yltäkyllin kaikkea, on sinun palveltava vihollisiasi, jotka Herra sinun kimppuusi lähettää, nälässä ja janossa ja alastomuudessa ja kaiken puutteessa. Ja hän panee sinun kaulallesi rautaisen ikeen kunnes hän sinut tuhoaa. Herra nostaa sinua vastaan kaukaisen kansan, joka tulee maan äärestä lentäen niinkuin kotka, kansan, jonka kieltä sinä et ymmärrä; tuimakatseisen kansan, joka ei armahda vanhaa eikä sääli nuorta. Se syö sinun karjasi hedelmän ja maasi hedelmän, kunnes sinä tuhoudut; se ei jätä sinulle mitään, ei jyviä ei viiniä eikä öljyä, ei raavaittesi vasikoita eikä lampaittesi karitsoita, kunnes on tehnyt sinusta lopun. Ja se ahdistaa sinua kaikissa porteissasi, kunnes korkeat ja lujat muurisi, joihin sinä luotit, kukistuvat kaikkialla maassasi. Se ahdistaa sinua kaikissa porteissasi kaikkialla sinun maassasi, jonka Herra, sinun Jumalasi, on sinulle antanut. ” (5.Moos.28:47-52)

Yllä olevat Mooseksen sanat on osoitettu Israelin kansalle sen tulevaisuutta varten. Koko Israelin kansa ei ole vain se juutalainen kansa, joka asuu nykyisessä omassa maassaan Israelissa. Juutalaisia on kaikkialla maailmassa. Koko Israel ei kuitenkaan koostu vain juutalaisista, vaan myös niiden kymmenen muun Israelin heimon jälkeläisistä. He ovat olleet lähes 3000 vuotta teillä tietämättömillä 2700 vuotta sitten tapahtuneen karkotuksen jälkeen eivätkä he enää tunne omaa alkuperäänsä. Tuohon ajanjaksoon mahtuu lähes 100 sukupolvea, joten siinä ajassa ehtii kadottaa oman identiteetin moneen kertaan etenkin kun he ovat joutuneet asumaan vieraitten kansojen joukossa.

Nyt menen siihen kuvitteellisen osaan, josta jo edellä kirjoitin ensimmäisessä kappaleessa ja mikä ilmenee myös otsikon aiheessa. Kuvitellaan, että me suomalaiset olemme osa sitä kadoksissa olevaa Israelia. Kuvitellaan sitten, että kansana me vähät välitämme Jumalan antamista kirjoituksista, jotka tunnemme suomalaisittain nimellä Raamattu. Kuvitellaan, että olemme hyljänneet ne ohjeet ja neuvot, jotka on annettu meille ihmisille elämää varten, jotta elämä ei olisi pelkkää sattumien varassa hapuilua. Kuvitellaan, että olemme unohtaneet yhteydenpidon ikuiseen Jumalaan unohtamalla rukouksen merkityksen ja unohtamalla myös läheisten merkityksen. Kuvitellaan, että olemme muuttaneet monet keskeiset perhearvot poiketen kirjoitusten antamista ohjeista. Kuvitellaan että valtiona olemme muuttaneet avioliittomääritelmän, yhteiskunnan perusarvoista tärkeimmän, vallan muuksi vastaamaan paremmin omia ajatuksiamme. Kuvitellaan, että kristillisillä seurakunnilla onkin aivan muu tehtävä, mikä on annettu kirjoituksissa ja kuvitellaan vielä kerran, että seurakuntien kirjoituksista saamat ohjeet ovat käyneet vanhanaikaisiksi uusien ajatusten myötä.

Kuvitellaan sitten, että esillä olevat Mooseksen kirjoitukset ovatkin totta. Niistä käy ilmi, mitä tapahtuu kansalle, mikä ei ole valmis kunnioittamaan Jumalan antamia ohjeita omassa elämässään. Sellainen kansa joutuu lopulta Jumalan hylkäämäksi. Ruoskanaan Jumala käyttää muita raakalaiskansoja. Samoin kuvitellaan vielä, että edellisessä kappaleessa olleet kuvitteluesimerkit ovatkin totta oman kansamme kohdalla. Mitä silloin tapahtuu?

Ei tarvitse kuvitella, millainen määrä maahantunkeutujia on saapunut Eurooppaan vuodesta 2015 lähtien. Saksaan yli miljoona vierasta tulijaa, Ruotsiin ties miten paljon ja Suomeen pohjoisen kautta yli 32 000. Heistä lähes kaikki ovat sotilaskuntoisia nuoria miehiä kaukaa vieraasta maasta ja meille suomalaisille täysin vieraasta kulttuurista. Valtiovalta rikkoi omia allekirjoittamiaan EU:n sopimuksia antamalla heidän tulla vapaasti maahamme sen sijaan, että olisi palauttanut heidät rajalla takaisin sinne, mistä he tulivat. Nyt heidän palauttamisensa takaisin omaan maahansa on osoittautumassa ylivoimaisen vaikeaksi. Näin käy kansalle, mikä joutuu hylätyksi. Se menettää voimansa ja hävittää toimintakykynsä toimien vastoin omia laatimiaan lakeja, jotka on tehty oman kansan suojelemiseksi. Samalla kansa on vaarassa jakautua kahtia vastakkaisten mielipiteiden takia.

Kuvitellaan lisää: Entä jos tämä maahan tunkeutuneiden määrä on vasta etujoukko, mikä on tullut Eurooppaan ja omaan maahamme. Kuvitellaan, että sieltä kaukaa Eurooppaan tulee vielä miljoonia, jopa kymmeniä miljoonia lisää. Kuvitellaan siinä tilanteessa, että johtavat Euroopan maat sanovat, että heille ei enää mahdu. Silloin näiden eurooppalaisten ei tarvitse kuvitella vaan he tietävät sen, että täällä Pohjolassa on vapaata tilaa vaikka kymmenille miljoonille ihmisille. Päästetään ne menemään sinne, mistä tilaa löytyy. Kuvitellaan että näin tulee käymään. Silloin kuvittelut voi lopettaa ja voi vallan hyvin etsiä esille sen unohduksissa olleen Raamatun ja lukea kansalle aukeava tulevaisuus suoraan Mooseksen viidennen kirjan luvusta 28.

Tällainen oli vapun kuvitteellinen kirjoitus – vai oliko se sittenkään kokonaan kuvitteellinen?
1 kommentti:

 1. Talvisodan alkaessa Suomi oli hieman kuvitelman mukaisessa tilanteessa. Silloin kansamme johto ymmärsi epätoivon hetkellä kääntyä Jumalan puoleen. Kyösti Kallion rukous on kenties ajankohtainen vielä tänäkin päivänä?

  Presidentti Kyösti Kallion rukous 6.12.1939.

  Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua.

  Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.

  Herra Jeesus Kristus, ilman sinua olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan, jotka tulvivat kansamme yli ja myrkyttävät sen. Siksi me kerskaamme Sinun voitostasi pahuuden henkivaltoja vastaan, joiden vaikutukset ovat joka päivä sanoin ja kuvin julkisuudessa nähtävissä.

  Herra, Sinä olet Golgatan ristillä voittanut pimeyden vallat. Niiden täytyy väistyä myös tänään, koska ylistämme Sinun nimeäsi niiden ylitse. Tähän me uskomme, sillä Sinä voit myös meidän aikanamme varjella ihmiset s-atanalliselta eksytykseltä. Herra armahda meitä.

  Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi.

  Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme.

  Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme sinun kauttasi. Siihen me uskomme.

  Armahda meitä.

  Amen.

  VastaaPoista