maanantai 4. kesäkuuta 2018

Yo-aine, influenssa ja Vierumäen leiri

4.6 Yo-aine, influenssa ja Vierumäen leiri: Jatkan siitä, mihin jäin maaliskuun 19. päivän kirjoituksessa eli palaan talven 1976 juoksuharjoittelun ja myös muiden asioiden tarkasteluun. Siinä blogissa pääsin tammikuun loppuun, joten katsotaan seuraavaksi helmikuuta. Tämä helmikuu oli samalla viimeinen kokonainen kuukausi Juuan lukion kolmannella luokalla ennen kuin yo-kirjoituksia edeltävä kolmen viikon jakso alkoi penkinpainajaisten jälkeen.

Ensimmäinen yo-koe alkoi kuitenkin jo helmikuun alussa ainekirjoituksella. 2.2 olen merkinnyt harjoituspäiväkirjaani kolme merkintää: 0 tarkoitti sitä, että sinä päivänä en tehnyt juoksuharjoitusta lainkaan. Seuraava merkintä paljastaa syyn ”Pakkasta jopa –37°C”. Lisäksi on maininta ”yo-aine”.

Ainekirjoitusta pidin kaikista vahvimpana aineena, josta kuvittelin kirjoittavani parhaimman arvosanan eli ällän (L). Kuitenkin sorruin valitsemaan typerän aiheen, sillä kirjoitin urheiluaiheesta, joka oli huono valinta. Vuonna 1976 järjestettiin Innsbruckin talviolympialaiset; niinpä yksi valittavista aiheista liittyi näihin kisoihin. En kuitenkaan saanut kirjoitukseen mitään otetta. Myöhemmin sain kuulla, että tämä kirjoitus oli sitten myöhemmin arvioitu ämmän (M) arvoiseksi. Silloin ällän ja ämmän välillä ei ollut väliarvosanaa kuten nykyisin.

Ainekirjoituksia oli kuitenkin kaksi, joten ajattelin viikkoa myöhemmin toisella yrityksellä onnistua paremmin. Kävi kuitenkin niin, että olin viikkoa myöhemmin erittäin kovassa kuumeessa. Kuumemittari näytti lukemaa 40,2 enkä sen jälkeen ole koskaan joutunut kokemaan lähellekään niin korkeaa kuumetta. Soitin aamulla lukion rehtorille historianopettaja Ritva Porrasmaalle, että olen kovassa kuumeessa enkä voi tulla kirjoituksiin. Hänellä oli ehdotus: voisin kirjoittaa kotona! Myöhemmin olen ajatellut, että aineesta olisi voinut tulla kuinka hyvä tahansa ja erikoinen, sillä kuumehoureessa ajatus olisi voinut kulkea yllättävällä tavalla.

Influenssa oli kova, sillä 9.2 – 14.2 päiväkirjassani on pelkkien nollia kilometrisarakkeessa lisämaininnalla ”kuumetta ja yskää”. Kuitenkin viikkoa myöhemmin olin jo toipunut taudista, sillä 21.2 on päiväkirjassa maininta ” 20 Testijuoksu Vierumäellä 1.08.20”. Aika oli lähes minuutin nopeampi kuin edellisen leirin aikana tammikuun alussa, tosin keliolosuhteista ei ole mainintaa. Tämä oli samalla kolmas Vierumäen leiri neljän kuukauden sisällä. 

Helmikuun 1976 juoksuharjoittelu. Kuvan voi klikata suuremmaksi

Päiväkirjassa ei ole mainintaa, mutta muistikuvani mukaan testijuoksun jälkeen olin illan kuumeessa kovan rasituksen jälkeen kuten edellisillä kerroilla. Tietenkään en kertonut tästä kenellekään. Seuraavana aamuna heräsin jo aikaisin kuudelta ja kävin tekemässä yksin 15 kilometrin lenkin. Ja muutama tunti sen ja aamupalan jälkeen lähdin uudelleen muiden kanssa 12 km:n lenkille. Muille en kertonut, että jo varhain aamulla olin tehnyt yli tunnin kestävän harjoituksen. Näin jälkeenpäin voin todeta, että olikohan kaikki ihan järkevää. Kai sitä olisi voinut joskus levätäkin etenkin kovien harjoitusten jälkeen. Niinpä vajaa viikkoa myöhemmin 27.2 löytyy maininta ”16 TV KOVAA n.3.50 VAIKEAA !

Vuosi 1976 oli karkausvuosi. Niinpä helmikuussa oli 29 päivää. Kuukauden yhteenvedosta ilmenee, että tein 27 harjoituskertaa, kilometrejä kertyi 437, olin juoksematta kahtena päivänä kovan pakkasen takia ja lisäksi 6 päivää sairaana. Jalat olivat terveinä koko kuukauden.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti