keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

16 km kilpailu miesten kanssa


16 km kilpailu miesten kanssa: Jatkan siitä mihin jäin 7.6.-18 ja  siirryn huhtikuun 1976 tapahtumiin. Lyhyen saksan yo-kirjoitus oli kuun alussa ja siitä jo mainitsin muutamalla sanalla. Jalka kipeytyi uudelleen. Niinpä otin sukset esille ja hiihdin pehmenevässä umpihangessa. Sitten meno jatkui painuneella latupohjalla pitkin metsiä. Päiväkirjan mukaan suksi meni poikki; tosin tästä haaverista en muista enää mitään. Joten on vaan luotettava päiväkirjamerkintään.

Kolmen hiihtolenkin jälkeen tein 25 kilometrin juoksuharjoituksen. Ja siitä seurauksena oli akillesjänteen uudelleen kipeytyminen ja kolmen päivän pakkolepo. Ja mitä teinkään heti tämän pakkolevon jälkeen: kymppi kovalla vauhdilla! Harjoitusinto oli korkealla tasolla. Lopulta rasitusvammat kuitenkin hellittivät otteestaan, vaikka lepopäiviä ei ollut kovin monta.

Sitten oli vuoden ensimmäinen kilpailu huhtikuun 11. päivänä: Pohjois-Karjalan maakuntaviestijuoksu. Koska hiihdossa oli järjestetty maakuntaviestejä jo vuosikymmenten ajan, niin juoksuväki ei halunnut jäädä hiihtoväkeä huonommaksi. Edellisenä vuotena maakuntaviesti oli kisailtu läänin eteläosassa Kiteellä, nyt viestin lähtöpaikkana oli läänin pohjoisin kunta Valtimo.

Viestiin osallistuminen ei osaltani ollut lainkaan varmaa vielä kisapäivän aamuna. Olin ilmoittanut Joensuun Katajan porukalle, että en lähde viestiin mukaan, koska olin pystynyt juoksemaan vasta kolmena edellisenä päivänä. Kuten jo edellä mainitsin, niin edeltävänä viikkona oli vain yksi juoksuharjoitus, kolme hiihtolenkkiä keväthankeen tehdyllä ladulla ja kolme päivää oli mennyt nollille uudelleen kipeytyneen akillesjänteen takia. Olin (turhan) kriittinen kilpailuihin lähtemisen suhteen, jos odottamattomia taukoja oli edellisinä päivinä ollut.

Joensuusta kohti Valtimoa matkannut juoksuporukka (mukana oli kaiketi ainakin Taisto Honkanen ja Hannu Sorasalmi) tiesi, että olen kotona; niinpä he poikkesivat kulkureitin läheisyydessä olevaan kotiini ja houkuttelivat mukaansa viestin kolmen kilometrin pituiselle avausosuudelle. Päätin heidän toiveensa mukaisesti sittenkin lähteä mukaan ja tulin viestin ensimmäiseen vaihtoon reilusti ennen muita avausosuuden juoksijoita.

Mitään muuta en muista tästä maakuntaviestistä. En edes sitä, oliko viesti Valtimolta Nurmekseen (paikkakuntien väli on noin 25 km) tai jotain muuta. Kuitenkin muutama kuukausi sitten kuluneen talven sain kuulla yhden pienen yksityiskohdan tästä viestistä. Tapasin täällä Nurmeksen Saramolla asuvan tuttavani Pauli Kärnän istuessamme kahvikupposen ääressä ABC:llä. Hän kertoi, että juuri hän oli juossut perässäni avausosuudella ja oli ajatellut, että kuka on tuo hänen edellään juokseva vaaleatukkainen nuorukainen. Pauli oli väkivahva suunnistaja, joka viihtyi hyvin raskaissa ja vaikeakulkuisissa maastoissa. Muistaakseni hän tuli ainakin kerran Jukolan viestin avausosuudella keulilla ensimmäiseen vaihtoon.

Viikkoa myöhemmin tuli pääsiäispyhät. Sen tietää siitä, kun katson harjoituspäiväkirjaani, jossa on maininta 19.4 pidetystä Pyhäselän malmijuoksusta. Tämä perinteinen kevään ensimmäinen maantiejuoksukilpailu on järjestetty (myös tänä vuonna) aina toisena pääsiäispäivänä. Vuosi 1976 oli kestävyysjuoksun kulta-aikaa; niinpä kilpailijoita ja muita kestävyysjuoksun harrastajia oli paljon eri ikäluokissa.

Juostavan miesten yleisen sarjan matka oli 16 km. Tämä oli samalla ensimmäinen kerta, kun osallistuin miesten sarjaan näin pitkällä matkalla. Olin kahta kuukautta vaille 19 vuotta, puolitoistavuotta aiemmin olin juossut ensimmäisen kympin aikaan 32.22 ja edellisenä kesänä radalla vitosen aikaan 14.48 mutta nyt oli kyseessä huomattavasti pitempi matka aikuisten miesten seurassa. Koska talven aikana olin juossut useamman kerran 20 kilometrin kovavauhtisen testijuoksun, niin kilpailumatkan pituus ei aiheuttanut minkäänlaista epävarmuuden tunnetta.

Malmijuoksun voitti selvällä erolla Kuopion Hannu Okkola, mutta minä tulin Suomen tunnettujen kestävyysjuoksijoiden joukossa toiseksi vähän alle 49 minuutin ajalla. Taakse jäi selvällä erolla mm. Jukka Toivola. Tämä oli samalla ensimmäinen kerta kun olin kilpailussa Jukan ja Hannun kanssa, mutta myöhemmin vuosien saatossa olimme monta kertaa samalla viivalla. Jukka oli edellisen vuoden Montrealin esikisojen maratonilla ollut toinen ja tähtäsi toukokuun SM-maratonille, mikä oli samalla olympiakisojen karsintajuoksu. Jukka sijoittui alle 2.18 ajalla toiseksi ja tuli valituksi Montrealin olympiakisoihin.

 
Huhtikuun 1976 harjoittelu. Voi klikata suuremmaksi

Tämä malmijuoksu oli samalla ensimmäinen kerta, kun mietin tulevaa ensimmäistä maratonjuoksuani. Ajattelin silloin, että jos lähtisin mukaan Oulun SM-maratonille, niin pysyisin miesten mukana ainakin puolimatkaan saakka, koska olin pystynyt päihittämään Jukan pääsiäisen kisassa.

Kauden 1976 avauskisa pitkällä matkalla meni erinomaisesti. Palkinnoksi sain erillisessä kotelossa olevan Seitsemän Veljestä - teoksen. Se on yhä tallessa kirjahyllyssä. Kilpailun jälkeen en kuitenkaan arvannut, miten vaikea kesä oli edessäni useammasta eri syystä johtuen.

Aiemmista keväistä poiketen jätin kevään harjoittelusta pois kaikki mäkihyppelyharjoitukset. Kuukauden aikana harjoituskilometrejä kertyi 500. Ne koostuivat 46 harjoituskerrasta. Neljä päivää olin täysin juoksematta kipeytyneen jalan takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti