sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Tappaja-dronet ja Ilmestyskirjan sanoma


Nyt saat lukea tärkeää ajankohtaista sanomaa. Ensin sitä, mitä apostoli Johannes kirjoitti lähes 2000 vuotta sitten. Sanat löytyvät Uuden Testamentin ja samalla Raamatun viimeisiltä lehdiltä. Ja sitten jatkona on Ilta-Sanomien kirjoitus, joka julkaistiin 13.10.-19. Kirjoitukset liittyvät toisiinsa, koska ne kertovat samasta asiasta. Näin ainakin minä ajattelen. Ja aivan lopuksi pieniä lisäyksiä tähän aiheeseen Ilta-Sanomien kirjoituksen jälkeen

 

1 Ja viides enkeli päästi äänen, ja minä näin: tähti, joka putosi taivaista maan päälle, ja sille annettiin syvyyden kaivon avain.

2 Ja kuopasta kohosi savu, kuin valtavan, kuumennetun uunin savu, ja aurinko ja ilma pimenivät kaivon savusta.

3 Ja savusta kohosi heinäsirkkoja maan päälle, ja niille annettiin se käskyvalta, joka on maan skorpioneilla.

4 Ja niille sanottiin, ”älkää vahingoittako maan ruohoa, eikä mitään vihreää, eikä puita, paitsi niitä ihmislapsia, joilla ei ole otsassaan sitä Jumalan sinettiä”.

5 Eikä heidän annettu tappaa heitä, vaan kärsiä viisi kuukautta, ja heidän ahdistuksensa oli kuin skorpionin ahdistus, kun ne putoavat ihmisten ylle.

6 Ja niissä päivissä ihmislapset hakeutuvat kuolemalle, eivätkä sitä löydä, ja kaipaavat kuolla – ja kuolema pakenee heitä.

7 Ja heinäsirkkojen kaltaisuus oli kuin taistelulle valmistettujen sotahevosten kaltaisuus, ja päänsä yllä kuin kruunut, kultaisen kaltaiset, ja heidän kasvonsa olivat kuin kuolevaisten kasvot.

8 Ja niiden hiukset olivat kuin naisten hiukset, ja hampaansa kuin leijonien.

9 Ja niillä oli rintakilvet, kuin rautaiset rintakilvet, ja niiden siipien ääni oli kuin monien hevosvaunujen ääni, kun ne kiirehtivät taisteluun.

10 Ja niillä on hännät, kuin skorpionin hännän kaltaiset, ja ne pistivät hännillään, ja niillä oli valta vahingoittaa ihmislapsia viisi kuukautta. (Ilmestyskirja luku 9 jakeet 1-10 aramean käännöksen mukaan)

 

Turkki kehittää autonomisia tappaja-droneja – pelottava ase hyökkää parvena ilmasta


 
Turkin asevoimilla on kotimaassa kehitettyjä, tekoälyn ohjaamia kamikaze-lentolaitteita, joita sen uskotaan ottavan käyttöön sotatoimissaan Syyriassa.
Itsenäisesti toimivista tappajadroneista on tulossa taistelukentän todellisuutta.

Turkissa on useita asevalmistajia, jotka ovat kehittäneet autonomisia, tekoälyn ohjaamia lentolaitteita – robottiaseita, jotka tappavat ilman ihmisen ohjausta. Turkin uskotaan ottavan niitä käyttöön sotatoimissa, tiettävästi ensimmäisenä maana maailmassa.

Autonomiset lentolaitteet ovat turkkilaislähteiden mukaan erityisen tehokkaita epäsymmetrisessä sodankäynnissä ”terroristisia” toimijoita vastaan. Teknologisesti kehittyneillä vastustajilla on keinoja torjua droneja, kurdien taistelujärjestöjen tapaisilla toimijoilla ei ole. Samanlaisia kykyjä tutkitaan kiivaasti ympäri maailmaa; alan johtavia maita ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Kiina, Venäjä ja Israel.

Tekoälyn sotilasteknologisten sovellusten kehitystä on pelätty jo pitkään. YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet, että tappajarobottien kehittämisen ja käytön salliminen nakertaa sodankäynnin juridisia ja moraalisia standardeja. Sääntelystä keskustellaan, mutta se kulkee kaukana aseteknologian perässä.


Turkin valtion omistama puolustusalan yhtiö STM on kehittänyt Kargu-nimisen dronen, joka esiteltiin pari vuotta sitten. Kargu, suomeksi Haukka, pystyy löytämään maalinsa ja ohjautumaan siihen itsenäisesti, kertoi New Scientist https://www.newscientist.com/article/2217171-autonomous-killer-drones-set-to-be-used-by-turkey-in-syria/-lehti syyskuussa. Laitetta ohjaa syväoppiva algoritmi ja sen sensoreissa on kasvojentunnistusjärjestelmä.

 
Tämä video avautuu, kun avaat Ilta-Sanomien linkin

Turkin erikoisjoukot ovat jo median mukaan käyttäneet ihmisen kauko-ohjaamia Kargu-droneja Syyriassa. Tekoälyn liittäminen laitteeseen on uutta tuotekehitystä. Turkkilaismedian mukaan asevoimien ensimmäinen vakinainen Kargu-yksikkö on toimintavalmis ensi vuoden alkupuolella. Yksikössä on 30 Kargu-helikopteria, ja laitteita voidaan käyttää niin sanottuna parviaseena: aseistettujen lentolaitteiden joukkona. Parvena hyökkääviä droneja on hyvin vaikea torjua.

Itsenäisesti toimiva Kargu-kopteri paikantaa kohteen itse tai yhdessä parven muiden dronien kanssa, ohjautuu kohteeseen ja laukaisee kuljettamansa taistelukärjen. Droneen voidaan ladata eri tyyppisiä räjähdyspanoksia tai ammuksia, maalista ja tehtävästä riippuen.

Parviaseena dronet ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Jos yksi aseistettu Kargu tuhoutuu tai menee epäkuntoon, toinen voi ottaa sen tehtävät. Yhdessä toimien Kargu-parvi voi valmistajan mukaan kyetä tuhoamaan jopa sota-aluksia, tukikohtia ja ilmapuolustusjärjestelmiä.

– Niiden kantama on 15 kilometriä, ja ne voivat pysytellä ilmassa 30 minuuttia räjähtein ladattuina, sanoi STM:n pääjohtaja Murat Ikinci https://www.is.fi/haku/?query=murat+ikincisyyskuussa Daily Sabah https://www.dailysabah.com/defense/2019/09/12/domestically-developed-kamikaze-drones-to-join-turkish-armys-inventory-as-of-2020-lehdelle.

Kargun lisäksi STM valmistaa kevyitä Alpagu-hyökkäysdroneja, jotka voivat toimia joko kauko-ohjattuina tai autonomisesti. Tämä kiinteäsiipinen drone voidaan yhtiön mukaan laittaa käyttökuntoon ja laukaista alle minuutissa.

Alpagua voidaan käyttää niin sanottuna vaanivana aseena. Se partioi kohdealueen yläpuolella ja iskee sitten kun se havaitsee ja tunnistaa maalinsa. Lentolaite painaa vain 1,9 kiloa ja siinä on sähkömoottori.

Turkki on pitkällä myös lentokoneen kokoisten UAV-lentolaitteiden kehityksessä. Yksityinen Kale-Baykar -yhtiö on jo toimittanut Turkin asevoimille aseistettuja Bayraktar-droneja, kertoi Defense News https://www.defensenews.com/air/2017/11/03/drone-wars-turkey-ups-homegrown-options/-verkkolehti pari vuotta sitten. Bayraktar on samantyyppinen miehittämätön lentolaite kuin Yhdysvaltain Predator, ja se voidaan aseistaa täsmäammuksin. Näitä laitteita Turkki on käyttänyt hyvällä menestyksellä muun muassa edellisessä hyökkäyksessään Syyrian rajan ylitse viime vuoden tammikuussa.

 


Puolustusvoimat seuraa Suomessa tekoälyn tuloa asejärjestelmiin ja tutkii Helsingin Sanomien mukaan muun muassa sitä, miten parvet pystyvät toimimaan suomalaisissa sää- ja ympäristöoloissa.

– Emme lähde suoraan ostamaan satoja lennokkeja ja testaamaan, että parvi toimii. Me tiedämme, että se toimii, sanoi puolustusvoimien tutkimusjohtaja, insinöörieversti Jukka Kosola HS:lle

Puolustusvoimilla on käytössä israelilaisia Orbiter-minilennokkeja tiedusteluun, valvontaan ja tulenjohtoon. Orbiter on kauko-ohjattu eikä se kykene autonomiseen toimintaan.

PS. Muutamia lisäyksiä tähän lopuksi.

Johannes kirjoittaa jakeessa kuusi, että "Ja niissä päivissä ihmislapset hakeutuvat kuolemalle, eivätkä sitä löydä, ja kaipaavat kuolla - ja kuolema pakenee heitä."

Voidaan ajatella, että lentävien ja ohjattavien dronien kautta levitetään jotain myrkyllistä - ei kuitenkaan tappavaa - ainetta, josta aiheutuu suuret kivut ja tuskat. Aineen levityksen kautta saadaan suuret ihmismassat niin sairaiksi, että he haluaisivat mieluummin kuolla suurten kipujen takia?

Lisäksi Johannes rinnastaa aineen levittämisen skorpionin pistoon. On hyvä ymmärtää, että läheskään kaikkien skorpionilajien pistot eivät ole tappavan myrkyllistä, vaan ne aiheuttavat suurta kipua ja tuskaa piston kohteille. Näin ajateltuna Johanneksen kuvaus tuntuu suorastaan valtavan tarkalta.

On myös hyvä ymmärtää, että jonain päivänä aivan lähivuosina tuhoamiskäyttöön valmistettuja droneja voi olla käytössä ei ainoastaan tuhansia vaan jopa kymmeniä miljoonia ja jopa enemmän. Tämä on hyvä tiedostaa jokaisen.

1 kommentti:

  1. Onpahan noilla drooneilla ja Ilmestyskirjan tekstillä tosiaan yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Näyttää siltä että drooneilla voikin olla tulevissa sodankäynneissä merkittävä rooli - sellainen jota vielä jokin vuosi sitten ei voitu kuvitellakaan. Nopeasti on droonien kehitys kehittynyt!

    VastaaPoista