keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Solvallan urheiluopiston väliaikalähtö huhtikuussa 1977


29.5.-20 Solvallan urheiluopiston väliaikalähtö huhtikuussa 1977: Jatkan armeija-ajan juttuja ja  siirryn huhtikuulle 1977. Aliupseerikoulu oli takana ja olin palannut takaisin tuttuun 2.JK:n kasarmirakennukseen. Tämä oli löysää aikaa armeijassa, niinpä päiväkirjoissakaan ei ole muuta armeijaan liittyvää asiaa kuin yksi ”virka-apuhomma”, jolloin illan harjoitus jäi tekemättä. En muista, mikä oli tämä virka-apuhomma.

Heti kuukauden alussa menin juoksemaan Solvallan urheiluopistolle Espooseen. Se on siellä Nuuksion maisemissa. Huomasin aiemmin keväällä, että siellä pidetään ruotsinkielisen urheiluseuran järjestämä 12 km:n maatiejuoksu. Menin sinne yksin, kaipa sinne joku bussi ajoi lauantai-aamuna. Sen jälkeen en olekaan käynyt Solvallassa. Kaikki osanottajat ja järjestäjät tuntuivat olevan ruotsinkielisiä, mutta toki he osasivat suomea. Mutta ymmärsivätkö he pohjoiskarjalaista murretta, siitä en ollut aivan varma.

Kilpailun aikana satoi paljon märkää lunta, vaikka oli jo huhtikuu. Ja muutenkin kilpailu oli ainutlaatuinen. Kilpailussa oli samat säännöt kuten silloin oli kaikissa hiihtokisoissa. Kilpailu suoritettiin väliaikalähdöllä. Kai se oli puoli minuuttia kuten hiihtokisoissa. Olin tottunut juoksemaan kovaa myös yksin, joten lähtötapa ei ollut ongelma minulle.

Väliaikalähtöön liittyen on toinenkin kertomisen arvoinen asia. Vajaa kolme ja puoli vuotta myöhemmin vastaan käveli kuuluisa henkilö, jonka kanssa pääsin vaihtamaan muutaman sanan. Hän luuli, että maratonjuoksu tapahtuu väliaikalähdöllä. ”Te lähdette väliaikalähdöllä”, hän totesi tai kysyi. Kohteliaasti korjasin mukanani olleen toisen urheilijan kanssa, että kyllä kaikki lähtevät yhtä aikaa maratonjuoksuun. Tämä kuuluisa henkilö oli silloinen pääministeri Mauno Koivisto.

Solvallan kisoissa oli myös puolta lyhyempi matka 6 km, jonka voitti Guy Storbacka. Hän oli kaiketi ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Kuinka voin muistaa hänen nimensä, vaikka en ole laittanut hänestä päiväkirjaani mitään merkintää? Muistan hänet hänen tyttärensä nimen kautta. Oli ehkä vuosi 2005, kun kävin ensimmäistä kertaa kesälomareissulla länsirannikolla. Yksi pysähdyspaikka oli Kristiinankaupungin leirintäalue.

Huomasin, että sinä iltana järjestettiin IF Länkenin kesäkisat läheisellä urheilukentällä. Aiemmin en ollut tiennyt, minkä paikkakunnan urheiluseura on IF Länken! Menin kentälle. Kisojen seuraajia oli runsaasti ja satuin istumaan minulle tuntemattoman entisen urheilija viereen, joka osoittautui Guy Storbackaksi. Hän sitten kertoi, että hän oli ollut samoissa kisoissa Solvallassa ja myöhemmin saman vuoden lokakuussa myös Tukholman Lidingö-loppetissa.

Hänellä oli ainakin yksi valmennettava kisoissa, nuori juoksu-uransa alkutaipaleella ollut Karin Storbacka. Myöhemmin Karin Storbackan nimi ja kaunis askellus tuli tutuksi monista Ruotsi-maaotteluista ja Kalevan Kisoista. Hän oli pitkään Suomen parhaita 400 metrin ja keskimatkan naisjuoksijoita https://fi.wikipedia.org/wiki/Karin_Storbacka

Harjoituspäiväkirjastani huomaan, että kaksi päivää myöhemmin olin tehnyt aamulenkin Seppo Liutun kanssa. Seppo juoksi usein paljon hitaammin, niinpä olen tehnyt aamulenkin kohtaan merkinnän Erittäin Löysä (EL). Aiemmin jo kerroin, että Seppo voitti talvella 5000 metrin Suomen mestaruuden hallissa ja sitten vuonna 1984 hän juoksi kympin lähes 28 minuuttiin.

Oli tulossa pääsiäisviikko ja jokainen sai mennä kotiseudulleen. Minulle toinen pääsiäispäivä tarkoitti suuntaamista kohti Pyhäselän Hammaslahtea, jossa oli jo useana vuona järjestetty Malmijuoksu. Kilpailumatkana oli 14 km. Niistä päivistä lähtien kisa on järjestetty joka vuosi toisena pääsiäispäivänä, mutta tänä vuonna tuli ensimmäistä kertaa katko pitkään vuotuiseen sarjaan koronaviruksen takia. Hannu Okkola ja Juhani Holopainen olivat noin 10 sekuntia ennen minua maalissa. He kilpailivat miesten sarjassa ja minä vielä nuorten sarjassa. 

Kilpailupäivän aamusta minulla on erilainen merkintä muistiinpanoissa. (Laitan huhtikuun harjoittelut esille seuraavassa jutussani). Olen kirjoittanut ”aamulla 4 km VUKEN kanssa.” Mikä oli tämä Vukke? Vukke oli meidän sekarotuinen koira, jossa oli pystykorvaa ja ties miten monta muuta rotua seassa. Vukke oli melko pieni koira, joka oli aina valmis lähtemään mukaan. Juoksulenkeille en kuitenkaan ottanut Vukkea mukaan, mutta näköjään tuo pääsiäisaamu on ollut poikkeus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti