torstai 13. toukokuuta 2021

Lennetään pallolla!

Haluaisitko lähteä kanssani lentämään? Tietenkin vain virtuaalisesti, kun tuo oikea lentäminen tuntuu olevan tänä erikoisena aikana niin vaikeaa. Ja kun lisäksi virtuaalinen lentäminen ei maksa yhtään mitään, niin valitaan lentokohteet saman tien mahdollisimman kaukaa.

Ehkä näistä kaukaisista lentokohteista silloin myös nauttii paljon enemmän. Voin luvata, että niin myös tapahtuu etenkin, jos tykkää istua koneessa pitkään. Ja näillä valituilla lentoreiteillä istumista riittää paljon enemmän kuin mitä olin etukäteen odottanut.

Valmistauduin matkoihin huolellisesti. Tässä kirjoituksessa on paljon karttakuvia, jotta kaikki olisi mahdollisimman ymmärrettävää.  Matkakohteiden ja lentoreittien suunnittelussa matkojen mittaamiseen käytin netin lisäksi apuna myös pöydällä pidettävää karttapalloa, jonka jokainen lienee nähnyt joskus koulussa ja onhan niitä myös monissa kodeissa. Kuvassa näkyy Etelä – Amerikan manner ja pohjoisosassa osa USA:ta.



Lähdetään matkaan!

 

1. lento Auckland, Uusi Seelanti – Santiago de Chile, Chile

 

Jo koulussa yli 50 vuotta minullekin opetettiin, että Uusi Seelanti on kaukaisin maa meiltä Suomesta katsottuna. Sanottiin, että se on siellä maapallon toisella puolella. Joten mennään ensin sinne maan suurimpaan 1,5 miljoonan asukkaan Aucklandin kaupunkiin https://fi.wikipedia.org/wiki/Auckland ja valitaan sieltä jokin matkakohde.

Ei mennä Aucklandista lähimpään maahan Australiaan vaan valitaan kartalta toiseksi läheisin alue. Ja se näyttää olevan Etelä-Amerikan manner ja sen eteläisin maa Chile. Mantereen eteläkärjestä on 800 km matka peräti 5 miljoonan asukkaan pääkaupunkiin Santiago de Chileen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Santiago_de_Chile

Matka on kartalta mitattuna pitkä, peräti 10 000 km (sama kuin Lontoosta Thaimaaseen eli noin 12 tuntia), mutta samalla koneesta saa ihailla vieressä olevaa valkoista, jään peittämää Etelämannerta. Tämä on helppo havaita karttapallosta mutta myös Google Earthista, josta alla oleva kuva. Vasemmalla pieni Uusi Seelanti, alla Etelämanner ja oikealla Etelä-Amerikan kärki.




Mutta voi ei!  Harmittavasti näiden kahden miljoonakaupungin välillä ei olekaan suoraa lentoyhteyttä, vaikka matkustajia varmaan riittäisi. Voi mikä pettymys, kun emme pääsekään ihailemaan Etelämannerta.

Mutta toki Aucklandista pääsee Santiago Chileen. Sopivan lentoreitin voi valita google haulla esim. ”halvat lennot”, yksisuuntainen matka. https://www.momondo.fi/horizon/sem/flights/general?lang=fi&skipapp=true&gclid=EAIaIQobChMI3LWXgunA8AIVy7HtCh3EtQqBEAAYASAAEgJYXPD_BwE

Vaihtoehto 1 on selvästi nopein, siinä on vain yksi välipysähdys (suluissa lentoaika).

Vaihtoehto 1: Auckland – Los Angeles 10 000 km (12 h), Los Angeles – Santiago de Chile 9 000 km (10 h 40 min). Lentoaika ilman välipysähdystä 22 h 40 min. Kokonaislentomatka 19 000 km.

Alla kuva Flightradarista väliltä Auckland – Los Angeles ja lentoreittien suunta Etelä-Amerikasta muille mantereille




Vertailun vuoksi laitan kolme muuta reittivaihtoehtoa

Vaihtoehto 2: Auckland – Singapore 8 400 km (10 h 50 min), Singapore – Amsterdam 10 400 km (13 h 20 min), Amsterdam – Santiago 12 200 km (14 h 30 min). Lentoaika ilman välipysähdyksiä 37 h 40 min. Kokonaislentomatka on peräti 31 000 km

Vaihtoehto 3: Auckland – Kuala Lumpur (10.50), Kuola Lumpur - Dubai (6.50), Dubai – Madrid (7.40), Madrid – Chile (13.30). Lentoaika ilman välipysähdyksiä 38 h 50 min

Vaihtoehto 4: Auckland – Hong Kong (11.40), Hong Kong – New York (15.50), New York – Bokota Kolumbia (5.50), Bokota – Santiago (5.40). Lentoaika ilman välipysähdyksiä 39 h  

 

Kuten jo alussa kerroin, istumista riittää näiden kahden suurkaupungin välillä. Mutta kuka olisi arvannut, että näin paljon? Ja miksi täytyy käydä Kaliforniassa, jos aikoo päästä nopeinta lentoreittiä Uudesta Seelannista Chileen? Ja minusta harmillisinta on kuitenkin se, että Etelämanner jää kokonaan näkemättä, vaikka sen vierestä kulkeva lentoreitti näyttää olevan sekä matkan että ajan suhteen puolta lyhyempi. Lisäksi aikaa vievä välipysähdys jää kokonaan pois. Niinpä kysyn, tuntuuko tämä pitkä matka matkaajasta enemmän kuin oudolta? Paljastan jo nyt, että selitys löytyy kirjoituksen lopussa olevasta maan kartasta!

Mutta jatketaan matkaa muualle; jospa yllätykset eivät olisi enää näin suuria. Siirrytään Australian länsirannikolle Perthiin ja lennetään sieltä Etelä-Afrikan suurimpaan kaupunkiin Johannesburgiin.

 

2. lento Perth, Australia – Johannesburg, Etelä - Afrikka

Perth on 2 miljoonan asukkaan kaupunki Australian länsirannikolla https://fi.wikipedia.org/wiki/Perth_(L%C3%A4nsi-Australia)  Google mapsin mukaan Etelä – Afrikan Johannesburg vaikuttaa olevan helposti suoran lentomatkan päässä. Johannesburg on suuri kaupunki, asukkaita on lähes 6 miljoonaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Johannesburg 

 

On selvää, että lennoille on kysyntää Australian ja Etelä-Afrikan välillä. Perthin ja Johannesburgin välinen matka on pitkä, kartalta mitattuna 9500 km. Lentoajassa se on silloin noin 11 tuntia. Google Earthista löytyy havainnollinen kuva Australian ja Afrikan mantereesta. Myös Google maps on hyvä lisä havainnollistamaan asiaa.






Ja ei muuta kuin varaamaan lentoa. Mutta voi ei, suoraa lentoa ei nytkään ole saatavilla. Joudumme taas matkaamaan välilaskun kautta, joka on kaukana pohjoisessa Arabiemiirikunnan Dubaissa. Se on nopein lentoreitti näiden suurkaupunkien välillä.

Lentoreitti 1: Perth – Dubai, Arabiemiirikunnat 9200 km (11 h), Dubai – Johannesburg 5800 km (8 h 20 min). Kokonaismatka ilman pysähdystä 19 h 20 min ja lentomatka 15 000 km.

Mainittakoon tässä, että Johannesburgista on mahdollista lentää suoraan Singaporeen, lentomatka 8700 km ja lentoaika noin 10 tuntia, mutta ei Australian mantereelle. Tämäkin on erikoista.




Mutta nyt on päästy Johannesburgiin pitkän istumisen jälkeen ja katsotaan, miten helppoa on lentää sieltä Etelä – Amerikan mantereelle. Valitaan kohteeksi Argentiinan Buenos Aires.

 

3. lento Johannesburg, Etelä – Afrikka – Buenos Aires, Argentiina

Johannesburgin ja Buenos Airesin välinen matka on karttapallon mukaan vain 8400 km. Nyt varmaan löytyy helposti suora lento näiden kahden suurkaupungin välillä, silloin matka taittuu 10 tunnissa. Johannesburgissa on kuten edellä ilmeni lähes 6 miljoonaa asukasta ja Buenos Airesissa noin 3 miljoonaa, joten matkustajia lienee paljon. https://fi.wikipedia.org/wiki/Buenos_Aires

Alla kuva Flightradarista, jossa näkyvät Afrikan ja Etelä – Amerikan manner ja aktiiviset lennot kuvakaappauksen hetkellä. Kuvassa KLM:n kone aloittaa matkan kohti Amsterdamia. Kuvan siniset koneet ovat Qatarin Dohan ja Brasilian Sao Paolon välisellä reitillä. Myös Google maps selventää kuvaa.






Jälleen pettymys. Mitään suoraa lentoa Johannesburgista Argentiinaan ei ole eikä minnekään muualle Etelä-Amerikaan. Kerrassaan kummallista. Ei auta muu kuin etsiä välilaskulliset reittivaihtoehdot.

Vaihtoehto 1: Johannesburg – Doha Qatar 5800 km (8 h 20 min), Doha – Sao Paolo Brasilia 12 500 km (14 h), Sao Paolo – Buenos Aires 1700 km (3 h). Kokonaislentoaika ilman pysähdyksiä 25 h 20 min ja lentomatka 20 000 km. 

Vaihtoehto 2: Johannesburg – Amsterdam Hollanti 9000 km (11 h), Amsterdam – Buenos Aires 11 500 km (13 h 30 min). Vain yksi pysähdys. Kokonaislentoaika 24 h 30 min eli kokonainen vuorokausi ilman pysähdysaikaa! Lentomatka yhteensä 20 500 km.

Nämä ennakko - odotuksissa inhimilliset lentoreitit yllättävät täysin. Istumalihakset joutuvat koville. Täytyyhän näihin yllätyksiin olla jokin järkevä selitys. Ja sehän löytyi, kun löysin maakartan. Jos osaa katsoa sitä oikein, niin silloin selviää syy myös näille odottamattoman pitkille lentoreiteille.

Saimme lentää virtuaalisilla matkoilla kolmella eri matkalla. Alla olevat kuvat saattavat synnyttää uusia ajatuksia! Mantereet on helppo erottaa toisistaan.

 

Maan kartta

 


Etelämantereen reunat ovat kaikkialla jyrkkiä. Monet laivat seilaavat reunaa pitkin matkailun merkeissä ja voidaan myös liikkua myönnettyjen lupien perusteella lähialueiden jäätiköillä, mutta kukaan ihminen ei ole koskaan ylittänyt tätä arktista aluetta millään kulkuvälineellä! Näin voidaan väittää, mutta todisteet puuttuvat täysin.

Merelle on annettu raja, jonka yli vedet eivät pääse:

Ja Jumala sanoi: "Kokoontukoot vedet, jotka ovat taivaan alla, yhteen paikkaan, niin että kuiva tulee näkyviin." Ja tapahtui niin.  Ja Jumala kutsui kuivan maaksi, ja paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän kutsui mereksi. Ja Jumala näki, että se oli hyvä. – 1.Moos.1:9-10 


Antarktinen Jääseinä


Antarktinen Jääseinä on noin 50 metriä korkea. Jääalueen vuoden keskimääräinen lämpötila on - 50°C . Ja huomioi erityisesti seuraava luku: Jääseinän pituus on noin 80 000 kilometriä. Meille on opetettu, että maapallon ympärysmitta on 40 500 km. (Tiedot tästä Jääseinästä ja kuvan olen lisännyt 24.5) 



PS. Edellinen kirjoitukseni kertoi suuren muutoksen ajasta. Liittyykö myös tämä pallolla lentäminen tulevaan suureen muutoksen aikaan?


** **

Edellinen kirjoitukseni  Suuren muutoksen aikaan https://jouninkootut.blogspot.com/2021/04/suuren-muutoksen-aikaan.html

Lisäksi erillinen kotisivuni jounin kootut löytyy täältä http://www.jouninkootut.info/



1 kommentti:

  1. Heh katsos Momondosta uudestaan Aucklandista pääsee suorilla lennoilla San Tiagoon. Nämä ovat ihan huijausta. Jouni ei tajua että Auckland ja San Tiagon välinen matka on noin 10tuntia 40minuutta. Samalla esim Helsinki - New York on noin 8-9 tuntia. Jounin lättymaa kuvaan kun vertaa näitä matkoja niin nämä ei pätisi ollenkaan. Mutta käyvät hyvin järkeen kun puhutaan maapallosta.

    VastaaPoista