keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Vapauden aikaan

 

Tämä pääsiäisen aikaan liittyvä kirjoitukseni kertoo vapaudesta kolmesta eri näkökulmasta.

 

Vapaus 1

Maailmalla juhlitaan nyt vapauden aikaa viikon ajan. Juutalaista kansaa on Israelissa, USA:ssa ja kaikkialla maailmassa. Kyse on pääsiäisen vietosta, jonka juutalainen kansa aloitti tänä vuonna viime lauantaina 27.3. Kyse on suuresta juhlasta. Israelin kansa vapautui Egyptin orjuudesta yli 3000 vuotta sitten. Kyse on siis todellisesta vapauden juhlasta, jota ei ole koskaan sukupolvien saatossa koskaan unohdettu.

Kirjoitan tätä maaliskuun viimeisenä päivänä. Tämä maalis-huhtikuun vaihde sisältää useita raamatullisia vuosipäiviä. 27.3 tuli jo mainittua eli silloin Israelin kansa jätti lopullisesti faaraon orjuuden. 4.päivä huhtikuuta (4.4) Punainenmeri, tarkemmin sanottuna Agaban lahti Nuweiban kohdalta nykyisen Saudi-Arabian puoleiselle rannalle, jakaantui kahtia jalan kuljettavaksi kovaksi meren pohjaksi. Näin Israelin monen miljoonan kansa oli jättänyt lopullisesti Egyptin maan kokonaan taakseen. Samalla heidän vuosisatojen aikainen orjuuttajansa oli hukkunut mereen miehineen ja hevosineen heidän yrittäessään estää Israelin kansan yliluonnollisen etenemisen.

Enemmän näistä tapahtumista voit lukea täältä

https://jouninkootut.blogspot.com/2020/01/video-epaileville-tuomaille.html

 

Vapaus 2

Kun siirrytään yli tuhat vuotta lähemmäksi meidän päiviämme, niin silloin lähes 2000 sitten 2.päivä huhtikuuta (2.4) oli päivä, jolloin Jeesus ristiinnaulittiin. Kaksi päivää myöhemmin 4.päivä huhtikuuta (4.4) tapahtui ylösnousemus. Hauta oli tyhjä, kuten saamme lukea Uudesta Testamentista sen aikaisten todistajien kertomana. Toteutui kirjaimellisesti se, että Jeesus nousi ylös kolmantena päivänä kuolleista. Sapatin (meidän kulttuurissa lauantai) Jeesus vietti kokonaan haudassa.

Raamatusta saamme lukea, että mitään muuta ohjetta pääsiäisen vuotuiselle vietolle ei ole kuin tämä israelilaisille määrätty vapautumisen juhla.

Sen sijaan me lännen kristilliset seurakunnat vietämme pääsiäistä lähes samaan aikaan juutalaisten kanssa; joskus sen aloittaminen ajoittuu samalle päivälle. Sen merkitys on erilainen, tosin myös yhtäläisyys löytyy kuten huomataan. Kaikkien pitäisi tietää, että kristityt viettävät pääsiäistä Jeesuksen ristinkuoleman muistoksi. Mutta onko sekään enää itsestään selvää?

Meillä Suomessa ristinkuoleman päivää sanotaan pitkäperjantaiksi. ”Pitkä” sana viittaa suruun, päivä on koettu murheelliseksi. Sana ei kuitenkaan ole meidän omaa alkuperää, vaan se on saatu ruotsalaisilta vanhan ”lang” sanan kautta, sitä kautta tulee myös välipäivän lankalauantai nimi. Vain meillä Pohjoismaissa käytetään perjantain edessä etuliitettä ”pitkä”. Tosin myös Saksassa perjantaihin liitetään suru, sillä se tarkoittaa suomennettuna murheellinen perjantai Karfreitag. Sanan alkuosa ”kar” on vanhaa saksaa ja tarkoittaa surua.

Virossa on suur reide eli suuri perjantai sanan tullessa Venäjältä ja sen ortodoksisesta kirkosta. Vastaavasti romaanisissa kielissä puhutaan pyhästä perjantaista.

Englanninkielisessä maissa näitä nimiä ei ole, vaan perjantaita kutsutaan hyväksi perjantaiksi eli se on Good Friday. Mistä tulee näin erilainen nimi? Yksi selitys liittyy sanojen Jumala ”God” ja hyvä ”good” samankaltaisuuteen. Sen mukaan sana olisi muuttunut kirjaimen verran ja saanut erilaisen merkityksen. Toisaalta Jumalahan on hyvä!

Nyt enemmän tästä Hyvästä perjantaista. Jeesuksen ristiinnaulitseminen oli järjellä ajateltuna mitä kauhein tapahtuma. Se oli kammottava ja kiduttava menetelmä, jossa ihminen kuoli hitaasti suurissa tuskissa ympärillä olevien ihmisten pilkatessa ja seuratessa tapahtumaa. Hyvästä puhuminen ja se liittäminen tähän kuolemaan tuntuu kovin vieraalta ja oudolta.

Jeesuksen ristiinnaulitseminen oli ja on sitä yhä merkittävin tapahtuma ihmiskunnan historiassa luomiskertomusta unohtamatta. Tämä päivä muutti täydellisesti koko ihmiskunnan elämän. Kun ymmärrämme tämän, niin voimme sitä suuremmalla syyllä sanoa, että päivä oli Good Friday eli Hyvä perjantai. Tämä yksi ainoa päivä oli mitä suurin Vapauden päivä koko ihmiskunnalle.

Nyt tulimme takaisin otsikon kertomaan vapauden asiaan. Jumala oli syntynyt ihmiseksi, eli ihmisen elämää ja opetti isästä Jumalasta. Ja nyt perjantaina toteutui täysin synnittömän ja virheettömän Jumalan Pojan ristinkuolema koko maailman syntien puolesta. Aina tähän päivään saakka, jota elämme. Aadamin aikaan elänyt ensimmäinen ihmispari oli langennut tottelemattomuuteen kuunnellen Saatanaa paratiisissa ja samalla menettänyt asemansa ja ikuisen elämän. Siksi Jeesus tuli maan päälle palauttamaan tämän ihmisen menettämän aseman takaisin Jumalan yhteyteen. Tämä oli mahdollista vain Jeesuksen pyhän veren vuodatuksen kautta. Jeesuksen synnitön veri vuoti meidän jokaisen edestä. Pyhyyteen ei sisälly pisaraakaan syntiä. Jumala teki tehtävänsä, se oli täytetty. Tämän jälkeen tuli ihmisen vuoro sukupolvesta toiseen valita ja päättää oma osansa päästäkseen ikuiseen elämään ja Jumalan kutsumaan yhteyteen.

Mutta jos me tunnustamme syntimme, hän on uskollinen ja vanhurskas, ja hän päästää meidän syntimme, ja hän on puhdistava kaikesta vääryydestä. Ja jos me sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, me teemme hänet valehtelijaksi, eikä hänen sanansa ole meidän luonamme. 1.Joh.1:9-10

 

Nyt olemme vapauden syvimmässä ytimessä. Todelliseen vapauteen ihminen voi päästä vain uskomalla Jeesuksen ristinkuolemaan ja siihen, että hän vuodatti verensä puolestamme. Tätä tarjotaan meille jokaiselle aivan ilmaiseksi. Se on Jumalan rakkauden osoitus meille syntisille, jotka rikomme Jumalaa vastaan ajatuksin, sanoin ja teoin. Kristus kuoli meidän puolestamme. Otammeko rakkauden täyttämän Elämän vastaan vai torjummeko sen? Tähän kysymykseen joutuu jokainen vastaamaan henkilökohtaisesti. Seuraaviin sanoihin pitäisi pysähtyä: ”Minä olen tie, totuus ja elämä.”

Todelliseen vapauteen ei kuulu minkäänlainen orjuus. Ihmispelko on yksi orjuuden muoto. Monet omat tavat ja tuttujen tarjoamat houkutukset pitävät orjuudessa jne. Uskoon tullut ihminen vapautuu näistä vääristä tavoista vähitellen oikeiden valintojensa kautta. Helpoiten tämä tapahtuu, kun annamme koko elämämme Herran ohjaukseen heti aamusta alkaen. Se ei tapahdu pyytämättä, rukous omin sanoin tai ajatuksin on osa tätä elämää. Roomalaiskirjeessä 12:2 meille on annettu hyvä ohje: Älkääkä jäljitelkö tätä maailmaa, vaan muuttukaa sen teidän ajatustenne uudistuksen kautta, ja erottakaa sellainen, mikä on se Jumalan hyvä ja vastaanotettava ja täydellinen tahto.

 

Vapaus 3

Nyt menen henkilökohtaiselle tasolle, kun vain tänään on siihen niin ainutlaatuinen tilaisuus. Siirryn huomenna virallisesti työelämästä vapauteen! Paljastan, että huomenna liityn virallisesti eläkeläisten joukkoon! Viimeisestä 17 vuoden jaksosta kerron sen verran, että Heikuran ja Siivolan tiloilla aloitin ja Hämäläisen tilalla päätin ennen virallista eläkeikää. Töitä toki saa tehdä edelleen oman valinnan mukaan.

Vuosien saatossa on ollut paljon erilaisia työtehtäviä puhumattakaan harrastuksiin liittyvistä aherruksista. Niistä olen saanut ammentaa elämääni monenlaista kirjoa. Kiitollisuudella voin todeta, että minua on siunattu tähän päivään saakka hyvällä terveydellä; huomisesta meistä kukaan ei tiedä, mitä se tuo tullessaan. Rikasta elämää olen saanut kokea ja rikkaudella en todellakaan tarkoita maallista, kuluvaa rahaa, vaan aivan jotain muuta.

Jumala on rikas antaja ja johdattaja. Sillä tiellä haluan jatkaa! Ja mitä odotan tulevaisuudelta? Turha alkaa tarkkaan arvailemaan. Mutta muutamaan isoon asiaan haluan uskoa, vaikka muut eivät ajatuksiini yhtyisikään.

 

a) Uskon, että elämme Ilmestyskirjan ilmoittamaa aikakautta.

https://ut-arameasta.blogspot.com/2017/07/ilmestys-luvut-1-9.html

 

b) Uskon, että kohtaamme pian tämän aikakauden päätteeksi apostolisen ajan, josta on kerrottu niin monipuolisesti Apostolien teoissa. Niistä voimme lukemalla nähdä Jumalan täydellisen johdatuksen, Jumalan antamat ihmeet, Jumalan aitoa sanaa julistavat pelottomat, koulua käymättömät miehet ja naiset, hengellisen heräämisen, kristittyjen yhteyden, voitot, vangitsemiset, suureen vastustuksen ja ahdistukset. 

https://ut-arameasta.blogspot.com/2017/07/apostolien-teot-luvut-1-7.html

 

c) Uskon, että Jumala kokoaa yli 2500 vuotta kadoksissa olevan Israelin kansan jälkeläiset, ”ne kymmenen heimoa”, takaisin esi-isiensä maahan sinne Luvattuun maahan myös täältä ja ennen kaikkea täältä pohjoisesta  

https://jouninkootut.blogspot.com/2020/04/israelin-kansan-hajoaminen-ja-kokoaminen_9.html

 

Pääsiäisen aika on todellakin Vapauden Aikaa!

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti