maanantai 16. lokakuuta 2017

Nevalaisia ja muita sukunimiä

16.10 Nevalaisia ja muita sukunimiä: Tämä on jatkoa edelliseen osaan. Tässä jatko-osassa "pompin" sukunimestä toiseen, mutta älä anna sen häiritä.

Edellä kirjoitin, että esivanhemmissa on sellainen sukunimi kuin Gröhn, mikä ei kuitenkaan liity ruotsalaisuuteen, vaan se on Ruotsin vallan aikaisen papin tekemä väännös. Nimi on kaiketi saanut alkunsa Karjalasta omien päätelmieni mukaan. Tietoa tästä nimestä http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/grohn.html

Yksi Juuan Paalasmaalla asuneista Gröhnin tytöistä meni naimisiin miehen kanssa, joka oli Nevalaisia. Tämä Juuan Paalasmaan Nevalainen on äitini ja samalla myös minun sukulinjaa. Tästä yleistietoa Nevalaisista: http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/nevalainen.html

Kautta aikojen tunnetuin Nevalainen on ollut Aleksanteri Nevski eli Aleksanteri Nevalainen. Hänestä löytyy paljon tietoa netin kautta tästä https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_Nevski  Seuraavassa kaksi lainausta mainitusta tietolähteestä:

”Lisänimen Nevski eli Nevalainen Aleksanteri on myöhemmin saanut hänen Nevajoen rannoilla ruotsalaista, varsinais-suomalaisista ja hämäläisistä vuonna 1240 saavuttamastaan Nevan taistelun voitosta. Nimeä ei käytetty vielä Aleksanterin elinaikana”. Toinen lainaus: ”Aleksanteri Nevski äänestettiin merkittävimmäksi Venäjään liittyväksi henkilöksi televisiokanava Rossijan Imja Rossija -äänestyksessä vuonna 2008". Voidaan puhua liioittelematta hyvin tunnetusta Nevalaisesta!

Kun kävin ensimmäistä kertaa Pietarissa, niin minulle oli yllätys, kun venäläinen opas alkoi kertoa Aleksanteri Nevalaisesta – onhan sukunimi Nevalainen minulle niin tuttu. Opas kertoi, että perimätiedon mukaan sukuriidan seurauksena joku Aleksanteri Nevalaisen jälkeläisistä muutti länteen ja hänestä saivat alkunsa Suomen Nevalaiset. Totta vai tarua – sitä en tiedä. On lisäksi muistettava, että tämä tapahtui paljon ennen Pietarin kaupungin perustamista; sehän sai alkunsa vasta 300 vuotta sitten. Joka tapauksessa Pietarin keskeisimmällä paikalla Pietarin tunnetuimman ja pisimmän kadun Nevski-kadun päässä on Aleksanteri Nevalaisen patsas ja siinä vieressä on Aleksanteri Nevalaisen museo. Näitä sanoja opas käytti ja jossain museolehtisessä sanat olivat juuri tässä suomalaisessa kielimuodossa.

Aleksanteri Nevalaisen patsas Nevski-kadun päässä Pietarissa

Maan sisällä niin idän puolella kuin meillä Suomessa nimiä on muutettu aina sen mukaan, kuka on ollut milloinkin hallitsijana. Gröhn-sukunimi on yksi tällainen aikansa tuote aikana, jolloin suomalaiset olivat Ruotsin alaisuudessa. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin, mutta sitä ennen piipahdan itärajan takana.

Kun aloin kirjoitella näitä blogeja, niin siellä kirjoitusten alkupuolella tammikuussa kerroin mummoni suvusta, mikä oli lähtöisin Vienan Karjalasta (kyse on siis minun isoukistani!). He olivat Nykäsiä, jotka kaiketi 1500-luvulla muuttivat Savon puolelta Vienan Karjalaan. Kun venäläisten vaikutusvalta lisääntyi ajan myötä tällä syrjäisellä alueella, niin Nykäset joutuivat muuttamaan nimensä venäläiseen muotoon. Nykäsistä tuli uusi  sukunimi Nikutjeff. Järven rannassa olevaa paikannimeä ei kuitenkaan vaadittu muutettavaksi vaan se säilyi kartoissa nimellä Nykyttilä.

Kun mummoni vanhemmat muuttivat Venäjän puolella syntyneiden lastensa kanssa Juukaan 1900-luvun alkuvuosina (Suomi oli vielä silloin osa Venäjän suurruhtinaskuntaa), niin Nykästen nimi palautettiin takaisin käyttöön. Perhe ja jälkikasvu saivat kuitenkin kärsiä vielä vuosikymmeniä ryssän nimestä; kouluissa heitä ryssiteltiin jopa opettajien taholta. (Silloin ei vielä tunnettu vihapuhetta, mikä on nykyisin niin IN!). Näin vielä elossa olevat sukulaiseni ovat kertoneet. Kuitenkaan he eivät olleet ryssiä sanan varsinaisessa merkityksessä vaan karjalaisia. Niinpä oli luontevaa, että suvun taustoista ei haluttu kertoa mitään; myös minä jäin osattomaksi lähihistorian tiedoista.

Vienan Karjalasta on lähtöisin myös sellainen venäläiseltä nimeltä kuulostava sukunimi Bogdanoff, mikä on maassamme monille tuttu nimi. Tietoa tästä nimestä http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/bogdanoff.html

Olen lukenut vanhoista Karjalasta kootuista tiedoista, miten Bogdanoff-nimi on syntynyt. Menneinä vuosisatoina Vienan Karjala oli syrjäseutua - katsoipa sitä Suomesta tai Venäjältä käsin. Yksi tällainen syrjäinen alue oli Vuokkiniemen ympäristö, mistä kansalliseepos Kalevala saatiin kerättyä juuri alueen syrjäisyyden takia. Perheet elivät karjalaisin tavoin ja myös juhlivat karjalaisittain. Yksi tällainen juhlan aihe oli karjalaiset häät. Ihmiset perustivat perheitä eikä ortodoksien vaikutus ulottunut näille syrjäalueille. 

Kun ortodoksisuus levittäytyi näille alueille, niin myös avioliitot vahvistettiin pappien kautta. Karjalaiset häät eivät kuitenkaan saaneet hyväksyntää ja niinpä aiemmin syntyneet lapset katsottiin äpäriksi ts. he olivat avioliiton ulkopuolella syntyneitä. Perheitä ei hajotettu, mutta lapsille annettiin sukunimi Bogdanoff, mikä on suomennettuna Jumalan antama. Näin Bogdanoff nimi syntyi ja jokainen ymmärtää, että jos eri perheisiin annettiin tällaisia nimiä, niin he eivät todennäköisesti ole keskenään kovin läheisiä sukulaisia, jos lainkaan. Kuitenkin nimestä Bogdanoff tulee aina ensimmäisenä mieleen, että he ovat venäläistä alkuperää vaikka kyse on karjalaisista.

Venäjällä suomalaisia nimiä on kirjoitettu venäläiseen muotoon kuten mummoni suvusta ilmenee. Menneenä kesänä kuulin mielenkiintoisen jutun Putinin nimestä. Onko se totta vai tarua, sitä en tiedä, eikä vahvistusta ko. asiaan varmasti saada siltä suunnalta.

On yleisesti tiedossa, että Putin on suomalaista sukua. Kyse on Vepsän karjalaisista (sieltä Äänisen eteläosan länsirannalta), joista osa joutui muuttamaan Pietarin ja Moskovan väliselle alueelle. Tosin viime päivinä on saatu lukea, että suku olisi Tverin karjalaisia, jotka muodostivat oman yhteisön muuttamalla itäisestä Suomesta Moskovan ja Pietarin väliselle alueelle Stolbovan rauhan jälkeen 1600-luvulla, koska ruotsalaiset alkoivat vainota heitä ortodoksisen uskonnon takia. Stolbovan rauhasta tuli kuluneeksi tänä vuonna tasan 400 vuotta. Tämäkin itäinen alue, missä nyt asun, oli rauhan jälkeen osa Käkisalmen lääniä.

Onko tässä Stolbovan rauhan aikainen rajakivi? Yli 10 vuotta sitten kohtasin sattumalta tämän kiven ison suon keskellä olevalla pienellä maasaarekkeella. Kivessä on kaiverrus. Kartan mukaan raja on kulkenut täällä ja lisäksi läheisen pienen lammen nimi on Rajalampi. Kuka tietää enemmän tästä asiasta?

Joka tapauksessa kuulin muutama kuukausi sitten tutulta Venäjän matkojen järjestäjältä siitä, että sukunimi Putin on muutettu aikoinaan venäläiseen muotoon. Noin 80-vuotias karjalaismies oli kertonut hänelle eräässä Karjalan kaupungissa, että alkuperäinen nimi on ollut Puuhakas. Kuten sanottu, vahvistusta tälle tiedolle ei ole odotettavissa!

Lopetan tällä kertaa tähän ja jätän seuraavaan kertaan sellaisia nimiä kuten Ruuskanen, Lindström, Niinistö ja pitää kaiketi muutama sana täyttää Koposilla.PS. Tässä kirjoituksessa mainitsin Käkisalmen läänin ja Tverin Karjalan. Näihin alueisiin liittyen, jos joku on kiinnostunut tietämään suomalaisten muutosta 1600-luvulla Venäjälle, niin alla olevasta linkistä avautuu ainutlaatuista tutkimustietoa otsikolla Muutto Käkisalmen läänistä Venäjälle ja Muutto Inkerinmaalta Venäjälle. Kyse on professori Veijo Saloheimon tutkimuksista, mitkä on saatu koottua 50 vuoden aikana. http://www.tverinkarjala.fi/muuttoluettelot.html


PS. TÄHÄN KIRJOITUKSEEN LIITTYVIÄ LISÄTIETOJA JA KORJAUKSIA !! 

Päivitetty 30.4.2018

Maaliskuussa Venäjällä julkaistiin presidentti Putin esivanhemmista ja muista sukulaisista kertova YouTube-video

Putin Reveals Unknown Dramatic Details of Father's Ordeal During WW2

Videossa on tekstitys englanniksi


Videon voi katsoa täältä https://www.youtube.com/watch?v=DZlJ7nNdBxo


Video kertoo selvästi, että Putinin esivanhemmat elivät 1700-luvulta lähtien Tverin alueella. Vuonna 1617 syntyi Käkisalmen lääni Stolbovan rauhan seurauksena. Alue siirtyi Ruotsin hallintaan. Käkisalmen läänin alueen voi katsoa yllä olevasta kuvasta. Alueen ortodoksit lähtivät suurena joukkona Tverin ja ympäristön alueelle 1600-luvun loppupuolella. Presidentti Putin esivanhemmat ovat tältä Tverin alueelta eivätkä suinkaan Aänisen läheisyydestä Vepsän Karjalasta, kuten niin monessa kirjoituksessa on oletettu. Käsitteet Vepsän karjalaisista ja Tverin karjalaisista ovat menneet sekaisin!
1 kommentti:

 1. Pielisen alueen Gröhnit ovat Ruotsista Kajaanin linnaan tulleen rakuuna
  I. Olof Gröningin jälkipolvia. Puoliso oli Karin Larsdotter
  (Kaisa Laurintytär) Lieksan Kylänlahdelta. Vuodet 1600 luvulta. Kaisa palasi Kylänlahteen miehensä kuoltua.

  Lapset:
  II.A.Olof Gröning, muutti Juuan Paalasmaahan 1726.
  Puoliso Annna Kirjavain (Anna Kirjavainen) S. 1669
  Lapset:
  III.A. Olof Grön S. 29.6.1891

  II.B. Gabriel Gröning
  Puoliso tuntematon. Lieksa 76, Sohvielundin isäntä 1686 - 1696
  Lapset:
  III.B. Garin Gröning S.6.4.1690
  III.B. Anders Gröning S2.4.1693

  Gabriel Gröningin jälkipolvia ei tunneta.
  Olof Grönin jälkipolvet tunnetaan melko hyvin.

  VastaaPoista