tiistai 3. lokakuuta 2017

Voihan Ryöni ja muita sukunimiä

3.10 Voihan Ryöni ja muita sukunimiä: Vajaa viikko sitten tein mielestäni mielenkiintoisen havainnon – jos ei muuten, niin ainakin itselleni se oli tärkeä. Ja samalla sain siitä uuden jutun aiheen, minkä yritän nyt työstää sanalliseen muotoon.

Muutama vuosi sitten oma sukupuuni alkoi kiinnostaa ja kun siitä ei juuri kenelläkään lähisukulaisella ollut noin kolmea sukupolvea laajempaa tietoa, niin päätin ottaa asiasta selvää. Huomasin netin kautta, että MyHeritage-järjestön kautta saa nopeasti tietoa edellyttäen, että joku muu on tehnyt tutkimuksia lähisukuun liittyen. Otin maksullisen version käyttöön ja niinpä sainkin hyvin nopeasti tietoa suvustani, etenkin äitini suvun esivanhemmista ja muista heidän lähisukulaisistaan.

Äitini on Nevalaisten sukua ja niinpä parissa päivässä sain koottua kaikki suorat esivanhempani aina 1500-luvulle saakka. Siinä oli suora linja esivanhempiini aina 12 sukupolven päähän. Isän puolelta muiden tutkimaa tietoa Kortelaisten suvusta on ollut saatavissa huomattavasti vähemmän, mutta tiedothan voivat vielä täydentyä.

MyHeritage lähettää sähköpostitse uusia tietoja, joita voi sitten täydentää omaan sukupuuhun. Muutama päivä sitten tuli jälleen uusi pieni lisätieto liittyen suoraan esivanhempaani. Olen tiennyt, että yksi esivanhemmistani Nevalaisten suvussa on ollut 1700-luvulla Juuan Paalasmaalla asunut Martti Gröhn. Koska me suomalaiset olemme olleet silloin Ruotsin vallan alaisina, niin papiston on pitänyt kirjoittaa nimi ruotsalaisittain, niinpä Martista on tullut Mårten. Olen kyllä varma, ettei kukaan Pielisen keskellä sijaitsevan suuren Paalasmaa-saaren asukas ole puhunut mistään Mårtenista, vaan hän on ollut aina Martti. Lisäksi sukunimi Gröhn on kirjoitettu osaan asiakirjoista muotoon Grön. Juuassa on tänäkin päivänä monia Gröhnejä pelkästään omassa tuttavapiirissäni, heitä löytyy myös täältä Nurmeksesta. Esim. kouluaikaan Juuassa luokallani oli kaksi eri Gröhniä.

Mutta nyt siihen uuteen tietoon, minkä MyHeritage ilmoitti: 1700-luvulla Gröhn-nimen jälkeen suluissa on sana Ryöni. Se tarkoittaa sitä, että oikea sukunimi on ollut alun perin Ryöni, mikä on sitten muutettu ruotsalaiseen muotoon Gröhn. Näin arvelen asian olevan! Olin unohtanut kokonaan tämän Ryöni-sanan, mutta sitten muisti palautui. Kun olin pikkupoika 1960-luvulla, niin mummoni sisko eli vielä silloin. Hänen sukunimensä oli hänen miehensä kautta Gröhn. Mutta en koskaan kuullut puhuttavan Gröhnin Iitasta vaan aina Ryönin Iitasta. Siis juuri siinä muodossa, mitä edellä kirjoitin!

Mistä on saanut alkunsa sellainen sukunimi kuin Ryöni? Sitä en tietenkään tiedä. Pari päivää sitten tuli mieleeni, että onkohan sana tullut Karjalasta nykyisen rajan takaa. Niinpä otin esille digitaalisen Karjalan sanakirjan. Oli mielenkiintoista havaita, että Karjalan kielessä Ryö-alkuisia sanoja on lähes sata kun taivutusmuodot lasketaan lukuun. Ja sitten se kiinnostavin havainto: Siellä on sellainen sana kuin ”ryönä”. Tähän sanaan liittyen Suistamolla on sanottu, että ”on sillä ryöniä”. Se tarkoittaa sitä, että ”on sillä omaisuutta”. Ovatko Ryönit ja sitä kautta Gröhnit olleet aikoinaan varakasta sukua ja näin puhutun kielen välityksellä on syntynyt sukunimi? Näin saattaa olla ja uskon tähän aina siihen asti, kunnes toisin todistetaan!

Gröhn-nimeä kantavissa ihmisissä on varmaan paljon niitä, jotka luulevat, että he ovat tavalla tai toisella ruotsalaista alkuperää. Ja näin voivat ajatella myös monet  muut ulkopuoliset henkilöt. Minäkin muistan joskus kouluaikaan kerrotun sellaista, että Gröhn on vanhaa ruotsia ja tulee näin ollen vihreää tarkoittavasta sanasta. Voi kysyä, olisiko hienoa omistaa ruotsalainen tausta. Joku voi näinkin ajatella, sillä suomalaisilla on taipumusta vähätellä omaa alkuperäänsä ja historiaansa. Kuitenkaan tämä Gröhn-sukunimi ei liity mitenkään ruotsalaiseen alkuperään. Jos papit muinoin ovat tehneet siitä ruotsalaisen, niin ihmiset eivät kuitenkaan ole geneettisesti ruotsalaisia.

Tämän edellä olevan väitteeni voin todistaa oman saamani tiedon kautta. Loppukesästä innostuin erään toisen henkilön kehotuksesta tilaamaan MyHeritagen tarjoaman geenitestin, missä oma perimä paljastuu. Maksun ja tilauksen jälkeen näytepakkaus saapui Amerikasta ja sitten ohjeiden mukaan piti sivellä kaksi näytettä molemmilta puolilta kitalakea ja laittaa ne pieniin näyteputkiin. Ja sitten ei tarvinnut tehdä muuta kuin lähettää pakkaus Houstoniin Teksasiin.  

Geenitutkimuksen tulokset saapuivat kuuden viikon sisällä sähköpostin välityksellä. Jo aiemmin oli tullut viesti, missä kerrottiin siitä, että näytepaketti oli saapunut määränpäähänsä. Nyt kerron tutkimuksen tuloksesta: Minussa on nolla prosenttia ruotsalaisuutta ja saman verran mitään muuta eurooppalaista kansaa! Näin ollen pelkästään tämä tieto todistaa sen, että Gröhn-nimiset ihmiset eivät ole mitään ruotsalaista alkuperää. Eivät tietenkään ole, koska he ovat Ryönejä!

Mitä sitten olen saamieni geenitietojen perusteella? Olen 98,9 % suomalainen ja 1,1 % inuitti. Jälkimmäisestä ryhmästä lisää tästä https://fi.wikipedia.org/wiki/Inuitit

Saamassani geenitutkimuksessa ei mielestäni ole mitään yllättävää. Tiedemaailmassa on yleisessä tiedossa, että me suomalaiset olemme erikoinen, erilainen ja yhtenäinen kansa liittyen geneettiseen alkuperään. Tästä asiasta voit lukea lisää täältä
ja lisää aiheesta täältä (sivusto on turvallinen!)


Euroopan geenikartta. Katse kiinnittyy violettiin väriin. Sama väri hallitsee jopa enemmän sukulaiskansoissa rajan takana kuten karjalaiset, komit, udmurtit, marit jne. Kuvan voi klikata suuremmaksi.

Kuinka sitten minussa voi olla pieni osa inuittia eli eskimoa? Tätä kansaa asuu Alaskassa, Grönlannissa ja vähän myös Venäjällä. Lisäksi heitä on muuttanut Yhdysvaltoihin (Alaskasta) ja Tanskaan (Grönlannista). Henkilökohtaisesti uskon, että me suomalaiset olemme alkuperältämme Israelin kadoksissa olevaa kansaa sieltä 2700 vuoden takaa. Matkatessaan silloin pitkin pohjoista asumatonta maata osa ihmisistä haarautui itään, ylitti Beringinsalmen ja saapui Alaskaan ja siitä edelleen Grönlantiin. (Katso alla olevaa kuvaa, minkä otin kuvakaappauksena Google Earth-karttaohjelmasta!). Sama selitys pätee myös tiettyihin intiaaniheimoihin. Sain viime viikolla kuulla, että eräällä suomalaisella on saman geenitutkimuksen mukaan geeneissä pieni osa intiaania. Hekin ovat siirtyneet Amerikan mantereelle saman Beringinsalmen kautta. Asia selittäminen on helppoa, kun sen ymmärtää!

Kuvassa maapallon pohjoinen alue. Suomi, Venäjä, Beringinsalmi, Alaska ja Grönlanti. Kuvan voi klikata suuremmaksi.

Jatkan sukunimien tarkastelua vielä seuraavassa jatko-osassa samalla aiheella käsitellen sellaisia sukunimiä kuten Ruuskanen, Putin, Niinistö ja Lindström… Jotain mielenkiintoista tulossa...5 kommenttia:

 1. Von Gröhningerit(Gröön, Grön, Gröhn) ovat tulleet Sleesiasta, Saksan ja Puolan rajoilta. Kotikaupunki saksaksi Brieg. Olivat paikallisen hovin palveluksessa - hovimarsalkkoja. Ruotsin kuningas kutsui Kasper Gröhnon Ruotsiin kuninkaan hoviin 1500-luvun vaihtuessa. 1617-rauhan myötä myös Kasper- miminen Gröhn siirtyi Käkisalmeen kauppiaaksi, laivanvarustajaksi ja pormestariksi. Tämä Kasper on meidän sukuseuramme esi-isä. Hänestä alkaa sukututkimuksemme. Kasperin kolme poikaa siirtyi Keski- Karjalaan. Siitä on sukumme levinnyt ympäri maata.
  Ryöni nimi koetaan täällä vääntyneenä murresanana
  Vrt. Björn - Pyörmy
  Terv. Jorma

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta viestistä! Kerrot kaiketi Keski-Karjalan Gröhneistä. Miten lie Juuan (Paalasmaan Gröhnit) Gröhnit, joista löytyy yksi esi-isäni 1700-luvulta. Eikö Kiteen ja Juuan Gröhneillä olekaan mitään sukuyhteyttä? Saamani geenitutkimuksen mukaan minussa ei ole lainkaan eurooppalaista eikä näin ollen ruotsalaista tai saksalaista perimää Tätä kautta ajatellen Juuan Gröhnit voisivat olla peräisin jostain Karjalasta ja karjalankielen vaikutuksesta olisi syntynyt myös tämä nimi kuten kirjoituksestani ilmeni. Voiko kukaan tietää??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteyttä.Juuan Gröhneihin ei ole löydetty. Paljon on tutkittu. Oletettavaa sukulaisuus on. Dna-tutkimisen avulla tämä varmaa selkeytyisi.
   Iivo hiihti kultaa. Kaikki eivät Suomessakaan pelaa koripalloa tai jääkiekkoa

   Poista
  2. Pidän Iivoa tietyistä syistä johtuen Suomen kautta aikojen parhaana mieshiihtäjänä! Raju laji varmaan tämä maastokilpahiihto vaikka en olekaan sitä harrastanut.

   Poista
 3. Jos Juuan Gröhnejä kiinnostaa yksi tutkimus meistä, niin googlaamalla löytyy otsikosta:von Gröninger,& von Pleckenberg, &von Oertzen,&von Allers, &von Landsbergen
  On suht helppo lukea, kun vähän paneutuu.
  Huomaat tuon aatelisuuden! Kuka lie luopunut. Harmittaa!!!
  Miten sinulle on tullut ikävaivoja. Toivottavasti kaikki on ok. Minulla pahat hermovauriot alaraajoissa. Liekö hyppiminen aikoinaan pannut johtoja mutkalle, mutta liikkuminen jonkin verran rajoittunutta. Leikelty pari kertaa. Nyt ei voi tehdä kuin pärjätä tällaisenaan. "Näillä mennään"- moderni sanonta paikallaan. Yritän talvella tasatyönnöllä hiihtää, lähinnä järvien jäällä. Kesällä kyllä askartelen mökin pihalla. Teen pilkettä ja metsissä kerään marjoja ja sieniä. Kalastamisen lopettaminen turvallisuussyistä otti vähän hermoon. Mutta ruoka maistuu!

  VastaaPoista