lauantai 5. elokuuta 2017

Kuolleiden huone

5.8 Kuolleiden huone: Kulkiessaan huomaa aina silloin tällöin jotain uutta. Uuden asian havaitseminen voi myös herättää kysymyksiä, joihin voi löytää vastauksen. Voi käydä myös niin, että vastaus jää saamatta.

Noin vuosi sitten kävin ensimmäistä kertaa Kostamuksen pohjoispuolella sijaitsevissa karjalaiskylissä Vuokkiniemellä ja Venehjärvellä. Hautausmaalla, karjalaisittain kalmismualla, huomasin muutaman hyvin vanhan haudan, joiden päälle oli rakennettu ikään kuin pieni rakennus. En tiedä, miten paljon niillä oli ikää. Joka tapauksessa ne olivat hyvin vanhoja ja osin lahonneita. Näistä rakennuksia voisi kutsua vaikka huoneiksi.


Haudan päälle tehty rakennus. Kuvan voi klikata suuremmaksi.
Nämä hautarakennukset palasivat mieleeni sen jälkeen, kun olin lukenut niitä Uuden Testamentin tekstejä, jotka on käännetty alkuperäisestä aramean kielestä. Kun perinteisissä käytössä olevissa suomalaisissa käännöksissä kerrotaan pelkästään kuolleista, niin aramea kertoo samassa paikassa usein kuolleiden huoneesta. Toisin sanoen aramean kautta ilmenee se, että kuoleman jälkeinen paikka on kuolleiden huone. Käännöksissä näin on esim. Paavalin kirjeessä galatalaisille luvussa 1:1 ja Apostolien tekojen luvussa 4:2. Ja monta muuta vastaavaa kohtaa löytyy lisää.

Vanhoja "kuolleiden huoneita". Kuvan voi klikata suuremmaksi.

Kalmismuan päälle tehdään vainajan sijoituspaikan päälle pieni rakennus. Mihin pohjautuu tämä vanha, jo käytöstä poistunut karjalainen tapa? Jostain se on saanut alkunsa ja siihen täytyy olla jokin tärkeä syy. Onko tämä tapa siirtynyt sukupolvelta toiselle sieltä kaukaa Lähi-idän alueelta lähes näihin päiviin saakka? Onko tämä Vienan Karjalan alue tässäkin asiassa se alue, mikä on säilyttänyt ja siirtänyt parhaiten oman perinnetietonsa sukupolvelta toiselle? Näinhän tapahtui Kalevalan synnyn yhteydessä 1800-luvulla.

Löytyykö mistään muualta hautoja, joiden päälle on tehty tällaisia rakennuksia? Kuka pystyy antamaan tähän vastauksen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti