perjantai 4. elokuuta 2017

Suomen erikoisimmat kivet

4.8 Suomen erikoisimmat kivet: Maamme luonnosta löytyy monta erikoista asiaa. Erikoiset kivet ovat yksi oma kokonaisuus. Niitä löytyy eri puolilta Suomea. Tosin useimmat niistä ovat syvällä metsän kätköissä, joten niitä ei ole helppo päästä näkemään.

Otan nyt tähän lyhyeen kirjoitukseeni esille vain muutaman erikoisen kiven, lisäksi alimmaisena esillä on erittäin suuri pihakivi omakotitalon vieressä. Voi olla, että lisään tähän juttuun lisää kiviä, kun saan tietää esim. Juuassa sijaitsevan ns. kiikkuvan kiven paikan. (Saan tietää enemmän tulevan syksyn aikana?) Ja tietystä kaikista erikoisista kivistä voit lähettää kuvia ja tietoja tämän blogin kirjoittajalle!

Kummakivi Ruokolahti

Kummakivi on yksi Suomen erikoisimmista kivistä – ehkä kaikista erikoisin. Tämä kivi sijaitsee Ruokalahdella. Kummakivi on suojeltu. Seuraavat lehtikirjoitukset kertovat tästä kummallisesta kivestä:  http://www.esaimaa.fi/Online/2016/09/07/Ruokolahden%20Kummakivi%20vannoo%20tasapainon%20lain%20nimeen%2C%20erikoinen%20lohkare%20valtaa%20kuva-alaa%20verkossa/2016121235416/4Kummakivi. Kuvan voi klikata suuremmaksi.


Kärnänkivi Nurmes

Myös täältä Nurmeksesta löytyy yksi Suomen erikoisimmista kivistä. Kerrotaan, että nuori mies metsästysreissullaan, sukunimeltään Kärnä, löysi joskus 1920-luvulla tämän syrjäisessä paikassa sijaitsevan kiven. Se sijaitsee Nurmeksen pohjoisosassa Peurajärven retkeilyalueella. Kivelle johtaa vajaan kilometrin pituinen polku, mitä pitkin on melko helppo kävellä. Vaaran laella oleva kivi on erikoinen nähtävyys muodon ja ”pystyssä pysymisen” suhteen. Noin 5 metriä korkealla kivellä on tartuntapinta-alaa maahan vain noin 0,5-0,6 m2. Tällaisen epävirallisen laskelman tein vaaksan avulla. Henkilökohtaisesti uskon, että tämä kivi on nostettu pystyyn joskus muinoin kauan, kauan sitten. Muuten tätä kiven ”olemassaoloa” on vaikea selittää. Kun käytetään vipuvoimaa, niin kaikki on mahdollista. Kärnänkivi on suojeltu. 

Vuosi sitten tein tästä myös youtube-videon kamerakännykällä https://www.youtube.com/watch?v=Tjg7YcdYiHY

Kärnänkivi


Istunmäen jalkakivi Konnevesi

Tämä kolmen kiven päällä koholla oleva kivi on tietojen mukaan kolme metriä pitkä, leveys kaksi metriä ja korkeutta kaksi metriä. Tämäkin kivi on niitä, mitkä joskus muinoin nostettu koholle, tässä tapauksessa kolmen kiven varaan. Kuva ja kirjoitus tästä erikoisesta kivestä löytyvät tästä linkistä http://www.satunnainenretkuilija.fi/2016/08/istunmaen-jalkakivi-konnevesi/

Kiikkuva kivi Juuka

Kiikkuva kivi Juuka. Tämä on lehdestä otettu kuva, yritän saada syksyn aikaan tästä kivestä aidon uuden kuvan.
Iso pihakivi Valtimo

Tämän jutun lopuksi laitan kuvan suuresta kivestä, mikä hallitsee koollaan omakotitalon piha-aluetta. Löytyy mistään muualta yhtä suurta pihakiveä? Kivellä on korkeutta noin viisi metriä. Kiven päällä kasvaa koivu, millä on omistajan mukaan ikää kymmeniä vuosia. 


Pihakivi

Hömötinkorven kivi IlomantsissaLisäys: Sanomalehti Karjalaisessa on sivun juttu 26.10.2017, jossa kerrotaan Ilomantsin Hämötinkorven erikoisesta kivestä. Kirjoituksen ohessa on kaksi kuvaa, jotka laitan alle tämän kirjoituksen jatkeeksi.Kivien välinen kosketuspinta-ala on vähäinen

1 kommentti:

  1. Hei, minulla olisi tiedossa Suomussalmen saarikylällä vastaavanlainen "jättiläisen linkokivi" jyrkänteen reunalla, kivi ihmeellisen pyöreä ja halk. n. 5m!

    VastaaPoista