torstai 7. joulukuuta 2017

Jerusalem tunnustettiin itsenäisyyspäivänä

7.12 Jerusalem tunnustettiin itsenäisyyspäivänä: Eilen vietimme maamme 100-vuotispäivää. Erilaista juhlimista oli varmaa kaikkialla maassa erilaisissa tilaisuuksissa. Suurimman huomion veti puoleensa totutun tavan mukaan linnan juhlat. Kuinkahan monta suomalaista oli illan aikana televisioiden ääressä katsomassa kättelyä, pukuloistoa ja kaikkea sitä ohjelmaa, mikä välittyi television kautta itse kullekin asiasta kiinnostuneelle? Lukumäärä on kaiketi miljoonissa.

Minun eilinen päivä meni osittain työn merkeissä - ei tosin kokonaan – mutta kuitenkin kahdeksan tunnin verran. Päivän todellisen juhlahetken koin sitten iltasella linnan juhlien kuluessa, kun ennen puoli yhdeksän iltauutisia Yhdysvalloista tuli tieto merkittävästä ja odotetusta päätöksestä: Yhdysvallat tunnusti ensimmäisenä maana Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi presidentti Trumpin allekirjoituksella.

Trump totesi puheensa aikana: "Tämä ei ole yhtään enempää tai vähempää kuin tosiasioiden tunnustamista. Olen päättänyt siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin". Näihin vuosiin saakka se on sijainnut Tel Avivissa, mutta nyt muuttomiehille tulee töitä.

Tähän asti millään maalla – Suomi niiden joukossa  -  ei ole ollut rohkeutta ja todellista halua tunnustaa Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. On ollut paljon helpompaa alistua islamilaisten maiden uhkailujen alle kuin tunnustaa ilmiselvät tosiasiat. Israel ei ole mikä tahansa maa maiden joukossa eikä Jerusalem mikä tahansa pääkaupunki kaupunkien joukossa.

Jo kauan sitten on kirjoitettu siitä, mikä on Israelin asema muiden maiden joukossa. Profeetta Hesekiel kertoo, että kansojen joukossa Israel on maan napa. Edessä olevasta tulevasta hyökkäyksestä Israelia vastaan on kirjoitettu: Sinä aiot saalista saada, ryöstettävää ryöstää, ojentaa kätesi raunioita kohti, jotka on saatu asutuiksi, ja kansaa kohti, joka on koottu pakanakansain seasta, joka on hankkinut karjaa ja omaisuutta ja asuu maan navassa.” – Hesekiel 38:12

Minkään muun maan pääkaupungista ei löydy niin paljon historiallista tietoa kuin Jerusalemista. Se oli Israelin pääkaupunki jo 3000 vuotta sitten ja uudelleen heränneen Israelin pääkaupunki se on ollut vuodesta 1948. Se tulee olemaan myös tulevan rauhanruhtinaan kaupunki, kun Jeesus tulee toisen kerran maan päälle ja hallitsee täydellisessä rauhan kuningaskunnassaan. Kuitenkin vain pienen pieni osa ihmisistä tässä maalistuneessa ihmiskunnassa pystyy käsittämään nämä edelliset sanat. Kaiken kaikkiaan Jerusalemin rinnalle ei ole löydettävissä vastaavaa kaupunkia mistään maapallon kolkasta.

Yhdysvaltojen kongressi teki aloitteen Jerusalemin asemasta jo vuonna 1995, mutta sitä on säännöllisesti lykätty. Puoli vuotta sitten senaatti yksimielisesti vahvisti kongressin vanhan päätöksen ja nyt eilen presidentti Trump sinetöi asian allekirjoituksellaan. Jos noin vuosi sitten Trumpin vastaehdokas olisi valittu presidentiksi, niin kaikki olisi jatkunut kuten edelliset 22 vuotta. Lykkääminen on usein helpompaa kuin tosiasioiden tunnustaminen.

Trump jatkoi puheessaan: "Nyt, 22 vuotta aloitteen läpimenon jälkeen, olen päättänyt, että on jo viimein aika Yhdysvaltojen virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Tämä myöhässä tehty tosiasioiden tunnustaminen on kaikkien etu".

Yhdysvallat on tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi Trumpin allekirjoituksella.
Historiallinen puhe ennen allekirjoitusta jatkui: "Seitsemänkymmentä vuotta sitten, Yhdysvallat, Trumanin ollessa presidentti, tunnusti Israelin valtion. Siitä lähtien Israelin pääkaupunki on ollut Jerusalem - juutalaisten pääkaupunki tuhansien vuosien takaa.  Tänään Jerusalemissa sijaitsee Israelin hallinto ja eduskunta, Knesset ja korkein oikeus. Jerusalemissa asuvat myös maan pääministeri ja presidentti ja siellä on suurin osa maan hallinnon ministeriöistä. Jerusalem on ollut kaupunki, jossa Yhdysvaltojen johtajat ovat tavanneet Israelin johtajia. Siksi on sopivaa viimein Yhdysvaltojen virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi."

Israelin pääministeri Netanyahu oli kiitollinen Yhdysvaltojen päätöksestä
Trumpin päätöksellä asioiden eteneminen Israelissa ja sen ympäristössä tulevat saamaan aivan uutta vauhtia.  Pidän itsestään selvänä, että väkivallan uutisten lisäksi myös ennalta odottamattomia uutisia tullaan kuulemaan pian tai lähiaikoina. Onhan kyse maan navasta. Jokainen voi miettiä mielessään, mikä on navan merkitys ihmiselle. Navalla ja uudella elämällä on aina yhteys. Israel on se maa, mistä se todellinen elämä on vuosituhanten aikana levinnyt kaikkialle maailmaan. Israelin merkitys kansojen joukossa ei ole vähentynyt ja se tulee olemaan aina esillä myös tulevaisuudessa.

Mitä tekee Suomi Jerusalemin tunnustamisen suhteen? Peittääkö maamme päättäjiensä toimesta päänsä EU:n lipun sisään? Vai uskaltaako edes pikkuisen kurkistaa sieltä lipun takaa? Kummastakaan vaihtoehdosta maamme ei saa taivaallista siunausta. Pitäisi uskaltaa irrottautua EU- lipun kahleista kokonaan ja palata itsenäisyyteen. Silloin olisimme vapaita tunnustamaan myös Jerusalemin aseman ja saisimme osaksemme ne taivaalliset siunaukset. Mitä tekevät päättäjämme?

Minulla ja monella muulla on kielteisiä ennakkokäsityksiä päättäjistä, niistä tuorein on vain muutaman päivän takaisista uutisista. Kolme päivää sitten EU-maiden ministereitä oli koolla ja ”itkemässä” sitä, ettei Yhdysvallat vaan tunnustaisi Jerusalemia pääkaupungiksi. Myös maamme ulkoministeriä haastateltiin television uutislähetyksessä. Samaa ”virttä” hänkin vaikeroi: ettei vaan Yhdysvallat alkaisi tunnustaa ja siitä kahden valtion periaattesta pidetään kiinni...

Mieleeni on jäänyt tämän saman henkilön puhe ennen hänen nykyistä ministerin pestiään, kun hän totesi television haastattelussa: ”Olen ehdottomasti aina Israelin puolella.” Kuitenkin me tiedämme, että israelilaiset pitävät Jerusalemia omana pääkaupunkinaan. Niinpä ministerin puheet ovat osoittautuneet pelkäksi arvottomaksi sanahelinäksi, kun annettuja lupauksia punnitaan päätöksenteon yhteydessä.

Sadan vuoden aikana Israelilla ja Suomella on ollut erikoisia samanaikaisia tapahtumia 50 vuoden välein. Suomi sai itsenäisyyden 6.12.1917 ilman taisteluja. Kolme päivää myöhemmin 9.12.1917 400 vuotta Jerusalemia ja muuta maata hallinneet turkkilaiset ottomaanit vetäytyivät lopullisesti Israelin nykyiseltä alueelta pakokauhun vallassa. Tämäkin tapahtui ilman taisteluja. Ottomaanien vetäytyminen oli alkusoittoa Jerusalemin tulevalle vapautukselle, mikä on yhä kesken.

50 vuotta myöhemmin käytiin kuuden päivän sota 5-11.6.1967 Israelin ja sen ympärillä olevien arabinaapureiden välillä. Sodassa arabimaiden oli tarkoitus tuhota Israel lopullisesti. Tulos oli kuitenkin toisenlainen: Jerusalemista tuli Israelin pääkaupunki noin 2000 vuoden jälkeen. Kaikkien näiden päivien ajan Suomen ja Israelin liput olivat rinnakkain. Syynä tähän oli pääministeri Rafael Paasio aloittama valtiovierailu Israeliin juuri sinä aamuna, jolloin sota syttyi. Hän ehti olla vain pari tuntia, kun hänet kiidätettiin pois maasta. Pääministerin vierailun kunniaksi molempien maiden, Israelin ja Suomen, liput olivat rinnakkain lippusaloissa. Niitä ei ”muistettu” poistaa koko sodan aikana. Sinivalkoinen Daavidin lippu ja sinivalkoinen ristilippu olivat rinnakkain juhlistamassa tätä historiallista tapahtumaa. ”Jumala parantaa” oli voimakkaasti läsnä, sillä Rafael- sana on hebreaa ja sekin tarkoittaa "Jumala parantaa". Erikoinen ”sattuma” tämäkin.
Suomen ja Israelin liput rinnakkain
Ja näiden tapahtumien jatkoksi tuli tämä eilinen Suomen 100-vuotispäivä. Kun linnan juhlat olivat täydessä vauhdissa, niin samanaikaisesti Yhdysvalloissa tehtiin tärkeä päätös. Jälleen saimme havaita erikoisen ”sattuman” Suomen ja Israelin kohdalla! Tuskin kukaan linnan juhlien juhlaväestä oli tietoinen illalla siitä merkittävästä päätöksestä, mikä Trumpin allekirjoituksella vahvistettiin. 

Jerusalemin ja Suomen vaakunassa on leijona. Tämänkin kuvan voi klikata suuremmaksi

Linnan juhlatunnelma ja tämän päivän iltapäivälehtien lööpit pukukuningattarista ja muista julkisuuden henkilöistä unohtuvat pian, mutta se, mitä toteutettiin Washingtonissa, tulee näkymään otsikoissa. Jerusalemin tunnustamisesta seuraavat tapahtumat tulevat olemaan jatkuvasti uutisten kestoaiheita kautta maailman.Tästä olen täysin vakuuttunut. Jos olen väärässä, niin antakaa sitten palautetta!

PS. Alimmainen kuva on lisätty tähän kirjoitukseen 12.12


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti