keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Partiolaisten lehti neuvoo nuorisoa


10.4.-19 Partiolaisten lehti neuvoo nuorisoa

Olen aina arvostanut Suomen partiolaisten toimintaa. Siitä on välittynyt myönteinen kuva, vaikka en olekaan ollut enää yli 20 vuoteen kanssakäymisessä kyseisen järjestön kanssa.
Mutta nyt en enää tiedä, miten suhtautua kyseisen järjestön toimintaan. Otan esille järjestön julkaiseman Partio-lehden. Tämän kuluvan vuoden ensimmäisessä numerossa sivuilla 27-29 lehti neuvoo nuorisoa, miten heidän tulisi toimia arkisessa elämässä


Mitä olet valmis tekemään ympäristön hyväksi? Nämä sanat voidaan lukea sivulta 27. Kyseessä on ympäristönsuojelupeli. Sen alla lukee, että se on tarkoitettu tarpojille ja sitä vanhemmille.
Olen kuullut sanan tarpojat, mutta en pysty sanomaan, minkä ikäluokan se tarkalleen pitää sisällään. Mutta ei hätää, partiolaisten omalta sivulta tähän löytyy vastaus. Siellä lukee, että ”Tarpoja on 12–15-vuotias nuori, joka on elämän murroskohdassa.”

Sivulla 28 on nähtävillä pelikortit kuvin ja sanoin.

Pelikortit ovat rankaa vaikuttamista murrosikäisten nuorten mielen alueelle:

Älä käytä lihaa, maitoa, kalaa tai kananmunia.
Maksa luonnonsuojelujärjestölle.
Älä käytä lentokonetta.
Älä osta tavaraa uutena.
Valitse lapsettomuus.
Osallistu mielenosoituksiin tai kirjoita päättäjille.
Asu pienessä asunnossa.
Mitä sähköä käytät? jne.

Niinpä ei ole ihme, mitä voidaan lukea seuraavalta sivulta 29. Partiolainen kertoo, että ”OLI AIKA HURJAA, KUN MONET SAMOAJAT (15-17 vuotias) KERTOIVAT, ETTÄ AJATTELEVAT ILMASTONMUUTOSTA PÄIVITTÄIN. YKSI POIKA SANOI, ETTEI AJATTELE SITÄ ENÄÄ OLLENKAAN, KOSKA AHDISTAA NIIN PALJON.”
Laitoin sanat isoin kirjaimin kuten ne ovat lehden sivulla. Isot kirjaimet liittyvät huutamiseen. Eikö näiden sanojen pitäisi toimia kuin herätyshuutona meille vanhemmille? Näinkö me kasvatamme nuorisoamme? Jokainen miettiköön omassa mielessään, onko vastaus kyllä vai ei. Osa lehden pelikorteista on nähtävillä alla tämän kirjoituksen päätteeksi.



Alimpaan kuvaan liittyen kysymys: Mistä kaikesta joudumme luopumaan käydessämme kaupassa, koska iso osa tuotteista on pakattu muovia sisältäviin pakkauksiin? Näillä ohjeilla kauppakassi on kevyt kantaa.




Muita ilmastoon liittyviä  kirjoituksiani

*7000 vuoden lämpötilat – puiden lustot se kertovat https://jouninkootut.blogspot.com/2019/11/7000-vuoden-lampotilat-puiden-lustot.html

*Suomalainen ilmastotodellisuus – Suomalaiset tiedemiehet kertovat (11-osainen videosarja tieteellisestä ja poliittisesta ilmastonmuutoksesta) http://jouninkootut.blogspot.com/2019/04/suomalainen-ilmastotodellisuus.html




*Lehdet pelottelevat ja lisäävät ahdistusta http://jouninkootut.blogspot.com/2019/01/lehdet-pelottelevat-ja-lisaavat.html

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti