keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Onko sana Israel epäjumalista vai jotain muuta?


1.5.2019 Onko sana Israel epäjumalista vai jotain muuta?

Uuden eduskunnan SDP:n uusi kansanedustaja irakilaistaustainen Hussein al-Taee on kirjoittanut 30.7.2012 Israelin alkuperästä seuraavat sanat:

”Termi Israel on peräisin Is Ra El – antiikin egyptiläisistä ja kaananilaisista jumalista. Hallitsevat sukujuuret tulevat Sumeriasta, Babyloniasta, Kaananista ja Egyptistä. He olivat mysteerikulttien perustajia, antiikin papistoa ja faaraoita. Sitten heistä tuli myöhemmin Eurooppalaisia kuninkaita ja hallitsijoita.”
Tiedon lähde: https://www.anteryasa.fi/jotain-epailyttavaa-sdpn-hussein-al-taeessa/

Tällainen väite sanan ”Israel” alkuperästä on kerrassaan outo, kun ottaa huomioon, että nyt valittu uusi kansanedustaja on toiminut Martti Ahtisaaren rauhanvälitysjärjestön CMI:n työntekijänä. Pitäisihän sellaisessa asemassa olevan henkilön tietää, mistä sana Israel on saanut alkunsa. Mutta kaipa se on niin, että muslimit opettavat ja kertovat asiat siten, mikä palvelee eniten heidän etujaan.

 
Mikä sana Israel saanut alkunsa? Oikean alkuperän ja kansanedustajan antaman selityksen eroa voi verrata valkeuden ja pimeyden väliseen eroon! Lainaan wikipediasta saatavaa tietoa:

Nimi ”Israel” on tavanomaisessa ja liturgisessa käytössä merkinnyt kolmentuhannen vuoden ajan sekä Israelia maana että koko juutalaista kansaa asuivatpa he sitten Israelissa tai diasporassa (hajaannuksessa ympäri maailmaa).
Nimi on peräisin Raamatusta, 1. Mooseksen kirjasta 32:28, jossa Jaakob saa uuden nimen Israel (ehkä śara + el eli ”kamppailu Jumalan kanssa”) kamppailtuaan enkelin kanssa.

Nimestä on erilaisia käsityksiä. Joidenkin mukaan nimi juontuu verbistä śarar (”hallita, olla vahva, määrätä”), jolloin nimi merkitsisi ”Jumala hallitsee” tai ”Jumala tuomitsee”. Muita mahdollisia merkityksiä ovat ”Jumalan ruhtinas” tai ”El taistelee”.
Tarkasta merkityksestä riippumatta Jaakobin kahdestatoista pojasta polveutui ”Israelin 12 heimoa".

Ensimmäinen sanan ”Israel” historiallinen maininta on egyptiläisestä Merenptahin steelassa*, jossa kerrotaan Kanaaninmaan sotilasleireistä. Israelin mainitaan paadessa kansana, joka ei ollut muodostanut valtiota, ja se on ajoitettu 1200-luvulle eaa.
Nykyvaltiolle annettiin nimeksi "Medinat Jisrael" eli Israelin valtio, ja sen kansalaiset ovat israelilaisia. Muita nimiehdotuksia olivat Eretz Israel, Zion ja Juudea.

 

*Merenptahin steela (kuvan voi klikata suuremmaksi)

 
Merenphatin steela (tunnetaan myös nimillä Israelin steela ja Merenptahin voitto­steela) on muinaisen Egyptin faaraon Merenphatin kaiverruttama hieroglyfiteksti.  Kaiverrus näkyy faarao Amenhotep III:n pystyttämän graniitti­kiven steelan kääntöpuolella. Sen löysi William Flinders Petrie vuonna 1896 Theban kaupungin kaivauksista, ja nykyään sitä säilytetään egyptiläisessä museossa Kairossa. Steela on saanut osakseen paljon julkisuutta, ja sitä pidetään ainoana yleisesti hyväksyttynä muinaisegyptiläisenä dokumenttina, jossa mainitaan ”Isrir” tai ”Israel”. Se on myös varhaisin tunnettu maininta Israelista, ja siksi sitä on kutsuttu myös nimellä Israelin Steela. …

… Steela ei tee selväksi, että Israel olisi jo tässä vaiheessa valtio, vaan viittaa kansaan tai heimoon, eikä kuningaskuntaan tai kaupunkivaltioon. Steelassa määrävä muoto on Israelista "ulkomaalaiset" eikä "valtio".

Artikkeli Merenphatin steelasta kokonaan täältä https://fi.wikipedia.org/wiki/Merenptahin_steela

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti