torstai 27. helmikuuta 2020

Aliupseerikoulussa Santahaminassa 1977


27.2.-20 Aliupseerikoulussa Santahaminassa 1977: On taas aika palata vanhoihin urheilujuttuihin ja jatkaa armeija-ajan tapahtumien muistelua. Viimeksi kolme kuukautta sitten päätin edellisen kirjoituksen siihen, kun siirryimme aliupseerikouluun vuoden 1976 päätteeksi. Jatkan siitä. http://jouninkootut.blogspot.com/2019/11/kirjeita-armeijasta-1976.html
Vuosi 1977 alkoi armeijan "vapaa-päivänä" lauantaina ja tein vuoden ensimmäisen juoksuharjoituksen 16 km Teuvo Karvosen kanssa. Vaikka seuraava päivä oli sunnuntai, niin silloin meidän piti juosta raukin pihamaalla Cooperin testi. Yskä oli alkanut ja kuumettakin oli harjoituspäiväkirjan mukaan 37,5. Juoksin 3500 metriä, joten älysin sentään ottaa löysästi. En muista koskaan juosseeni kuumeessa, sen asian kohdalla olin tarkka, koska kuumeessa rehkimisestä voi olla seurauksena myöhemmin ilmenevä sydänlihaksen tulehdus.

Aliupseerikoulussa oli päiviä, jolloin juoksuharjoituksiin ei ollut varattua aikaa, vaikka olimme urheilukomppaniasta. Niinpä seuraavalle viikolla oli kaksi nollapäivää taisteluharjoitusten ja päivystysten takia. Viikonloppuna menin Urheiluliiton Vierumäen leirille, mutta jatkuneen yskän takia siellä ei tapahtunut juuri mitään. Merkintöjeni mukaan kävin kuitenkin minua nuoremman juoksijalupauksen Raine Lehdon kanssa hölkkäämässä lyhyen kympin lenkin.

Seuraavalla viikolla sain sentään tehtyä kolme vauhtiharjoitusta ja yhden lähes 30 km pitkän lenkin. Olen merkinnyt, että loppuviikosta juoksin niitä haluttuja mäkivetoja. Kun Santahaminasta sillan jälkeen lähdetään kohti Laajasaloa, niin siinä on noin puolen kilometrin nousu. Sitä sitten juoksin ylös mahdollisimman kovaa ja sitten hölkkäsin alas. Kun sitä toisti kymmenen kertaa, niin kilometrejä kertyi päälle kymmenen.

Sunnuntaina oli aikaa, sillä minun ei kannattanut lähteä viikonloppuna pitkälle junamatkalle kauas Pohjois-Karjalaan. Oli kaunis aurinkoinen sää, niinpä päätin raisiolaisen aitajuoksija Kari Lehtosen kanssa lähteä käymään hiihtämällä meren jäätä pitkin Suomenlinnassa. Se talvi oli myös Helsingissä poikkeuksellisen kylmä, joten jääkin oli paksua.  Santahaminan ja Suomenlinnan välinen matka on noin kaksi kilometriä. 

Kun olimme lähestymässä Suomenlinnaa, niin edessämme oli yllättäen avonainen laivareitti, jota pitkin Ruotsiin menevät laivat kulkivat. Siihen päättyi meidän Suomenlinnan vierailu. Ei auttanut muu kuin palata hiihtäen takaisin Santahaminaan. Ja tähän päivään mennessä en ole vielä käynyt Suomenlinnassa. Merellä hiihtelyn jälkeen kävin juoksemassa viisi kertaa kilometrin kovalla vauhdilla kahden minuutin hölkkäpalautuksella.

Huomaan, että seuraavalla viikolla olemme käyneet bussilla Otaniemen sisähallissa. Muiden harjoitellessa hallissa minä kävin tekemässä kovavauhtisen testijuoksun Laajalahden ympäri. Aikaa meni vähän päälle 41 minuuttia. Kun juoksee sen ajan mahdollisimman kovaa, niin eihän se ole helppoa. Asenne täytyy olla kohdallaan, kun tekee sellaisen suorituksen.

Seuraavasta päivästä en muista mitään muuta kuin mitä olen kirjoittanut. Taisteluharjoitus alkoi klo 8 ja päättyi klo 21. Olen lisännyt vielä, että "se oli menoa se." Samalle viikolle osui vielä 7 kilometrin hiihtokilpailu armeijan sukset jalassa. Olin huono hiihtäjä, joten tähän kilpailuun ei ole mitään lisämainintaa. Sitten olikin vielä kaksi vartiointivuoroa. Ja tietenkin ne osuivat Santahaminan sillalle kuten aiemmin itsenäisyyspäivän aikoihin. Nämä olivat samalla armeija-ajan viimeiset vartiointivuorot.
 
Kuva tammikuun 1977 harjoituksista
 
Tammikuun viimeisellä viikolla kaikki me lokakuun saapumiserässä urheilukomppaniaan saapuneet menimme viiden päivän ajaksi leirille Vierumäen Urheiluopistolle. Maanantaina juoksin elämäni ensimmäisen kerran sisähallissa, jonka rata noin 200 metriä pitkä. Niin lyhyellä radalla kaarteissa on kallistukset.
 
Kuivassa halli-ilmassa juokseminen on epämiellyttävää. Toisaalta, onko mitään typerämpää juoksuharjoitusta kuin juosta lyhyttä kiekkoa keinotekoisessa ympäristössä? Tein kuitenkin hyvän harjoituksen, kun juoksin kaksi kertaa 4900 metriä viiden minuutin palautuksella. Ajat olivat 15.42 ja 15.44. Ne olivat 3.12 kilometrivauhtia, parempaan en pystynyt. Keskiviikkona oli se toinen halliharjoitus, kun tein 300, 600 ja 900 metrin vetoja 12 km:n verran. Armeijan jälkeen en juossut koskaan sisähalleissa.

Seuraavana päivänä oli 20 kilometrin testijuoksu raikkaassa talvisäässä Jaalan kunnan puolelle ja takaisin. Tuttuun tapaan jokainen lähti omalla vuorollaan yksin. Aikaa meni talviolosuhteissa tunti ja kahdeksan minuuttia. Olin siihen kaiketi tyytyväinen.
 
Vierumäen leirin päätyttyä lähdin pitkästä aikaa käymään kotona Juuan Vihtasuolla. Kotona viikonlopun aikana tuli yllätys, kun sairastuin vesirokkoon. Jatkan siitä seuraavassa jutussani. Ja lisään vielä tähän lopuksi, että rikkonaisen tammikuun aikana harjoituskilometrejä kertyi 380 km.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti