tiistai 4. helmikuuta 2020

Vaatteet voidaan tehdä turpeesta


4.2.-20. Tämä kirjoitukseni voi tuntua erikoiselta, mutta sehän ei ole mitään uutta. No, joka tapauksessa tämä kirjoitus piti tehdä, koska tänä aamuna 4.2. -20 Ilta-Sanomiin oli ilmestynyt uusi artikkeli, joka on otsikoitu

”Farkut ja t-paidat puusta? Suomen metsissä voi kasvaa korvaaja ympäristöä raskaasti kuormittavalle puuvillalle”.

Ja kirjoitus jatkui: ”Puuvillasta valmistetut vaatteet kuormittavat paljon luontoa. Suomalaisesta puusta valmistetut kuidut voivat ratkaista monet vaatetuotannon ongelmat. Kuitu on pehmeää, tuntuu käsissä ihan pumpulilta.
– Se on tehty suomalaisesta puusta, professori Pirjo Kääriäinen Aalto-yliopistolta sanoo.”

Näin alkaa kirjoitus, sen voi lukea kokonaan täältä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006394383.html

Kirjoitan nyt tästä otsikon aiheesta siksi, koska 27.9.-18 eli lähes puolitoista vuotta sitten näin unen. Lähetin sen poikkeuksellisesti hyvälle ystävälleni WhatsApp-viestinä, joten se on tallessa.

Laitan nyt tämän viestin esille: ”Viime yönä näin erikoisen unen. En ole näkemästäni asiasta kuullut koskaan mitään. Kaiken lisäksi uskon, että näkemäni asia voisi toteutua. Samalla asia liittyisi meihin suomalaisiin, sillä uskon, että tämä tieteellinen keksintö voitaisiin tehdä Suomessa. Uskaltaisinko kertoa juuri sinulle, koska olet tekemisissä tieteen kanssa?”

Ja sitten sain viestin: ”Mielenkiintoista. Voin toki yrittää, jos vaan jotain ymmärrän.”

Tässä vaiheessa löysin linkin, jonka luin ensin. Siinä kerrotaan liukusellusta, kankaasta. Kirjoitus alkaa: ”Tiesitkö, että vaatteidesi raaka-aine voi olla puuta? Olet varmaan nähnyt jonkin vaatteesi pesuohjelapussa maininnan viskoosista. Viskoosi on vaatekuitu, joka tehdään puusta. Myös raion ja modaali ovat puukuiduista valmistettua tekstiilejä.https://www.biotalous.fi/liukosellu-kangas/

Ja sitten lähetin viestin: ”Joo, minäpä kerron uneni. Yöllä toistui monta kertaa unessa lyhyesti sanat, että `vaatteet voidaan tehdä turpeesta`. Sellainen keksintö voidaan tehdä. Suomessa on suhteellisesti eniten turvetta koko maailmassa. Kenelle tästä pitäisi kertoa?? Kuka kiinnostuisi asiasta? (Uimaharjun koko sellutuotanto menee vaateteollisuuden tarpeisiin Kiinaan!) Puuvilla on kasvikuitua, samoin pellava. Myös turve.”

Tähän keskusteluun liittyen löytyi tietoja turpeesta, kuten Turpeesta kuituja
https://www.energiauutiset.fi/uutiset/turpeesta-kuituja.html

Ja ennen kaikkea löytyi hyvä linkki Oulun yliopiston INNOTURPEESEEN.
INNOTURVE - Turpeen ja suobiomassan käyttö korkean jalostusasteen tuotteissa


Ylen sivuilta https://yle.fi/uutiset/3-9320919  otsikon ”Metsästä saadaan vaatteita suomalaistekniikoilla – vanhat farkutkin kelpaavat kiertoon” alta löytyy näin mielenkiintoinen tieto:
”Turvekuiduista innovaatioita. Myös turpeen kuituja tutkitaan Oulun yliopistossa. Projektipäällikkö Ari Ämmälä sanoo turpeen lyhyiden kuitujen antavan esimerkiksi terassilaudoille kestävyyttä. Turve on myös kymmenen kertaa halvempaa kuin muovi.

Turvetutkimus on vasta aluillaan, mutta Ämmälä lupaa tuloksia tulevan myöhemmin. Nyt turvekuituja on yhdistetty muoviin yksi yhteen suhteessa ja saatu aikaan lujia komposiitteja. Turpeen osuutta voitaisiin ehkä lisätä.
– Turvekuitu pienempää kuin puukuitu, sitä on helppo prosessoida, sanoo Ämmälä.”

 
Kertomani asia jäi tähän, mutta vain vajaan vuorokauden ajaksi. Seuraavana aamuna olin ajamassa kotiin töistä ja pysähdyin poikkeuksellisesti Valtimon apsin kahvilassa. Join kahvit ja kun nousin pöydästä pois, niin huomasin, että siinähän tulee vastaan tuttu mies. Hän on minua vähän nuorempi, joka harrasti nuoruudessa urheilua Juuan Jänteessä kuten minäkin. Kerroin, että tavattiin viimeksi yli 10 vuotta aiemmin, kun hän oli ollut juhlapuhujana Juuan Jänteen 50-vuotisjuhlassa.

Niinpä menin uudelleen kahville hänen seuraksi. Pentti sanoi olevansa työmatkalla kohti Kajaania. Oli tullut aamulla lentämällä Helsingistä Joensuuhun, josta oli jatkanut matkaa vuokra-autolla.

Tietenkin tuli heti mieleeni, että tämä ei ole sattumaa, että tapaan aivan yllättäen minuutin tarkkuudella Metsähallituksen pääjohtajan Pentti Hyttisen. Enkä voinut olla kertomatta näkemääni unta siinä lyhyessä keskusteluhetkessä, ajattelipa pääjohtaja asiasta mitä tahansa. Kysyin, että voisiko ne turveyhtiö Vapossa olla tästä ajatuksesta kiinnostuneita. Vastaus oli yllättävä, kun Pentti kertoi, että Vapon pääkonttori sijaitsee siellä Vantaan Tikkurilassa Metsähallituksen yläpuolella olevassa tilassa! Hän sanoi kertovan asiasta.
En tiedä, miten tämä asia jatkui vai pysähtyikö se siihen. Kävellessämme Pentti totesi, että Vapo etsii uusia tuotteita ja ne hiilidioksiidipäästöt vielä…

Nyt tämä aihe on osaltani tuotu esille kiitos aamun Ilta-Sanomien artikkelin, joka antoi riittävän sysäyksen tämän kirjoituksen tekemiseen, sillä se on ollut jo pitkään mielessäni. Niinpä jään odottelemaan sitä päivää, kun kävelen päälläni paita tai farkut, jotka on valmistettu suomalaisesta turpeesta.
Niin, vielä yksi pieni lisäys. Sana Suomi, siinähän kolme ensimmäistä kirjainta ikään kuin muistuttaa meitä turpeesta. Sisältyykö siihen aarre, se riippuu osaltaan myös meidän tiedemiehistämme. Itse uskon tähän asiaan, muussa tapauksessa olisin laittanut otsikon perään kysymysmerkin!


2 kommenttia:

 1. Kaikkinensa aika läheltä ensolaista elämää seurannut kaikki ideat joilla massiivisesti voidaan puun jalostusarvoa nostaa, ovat mielenkiintoisia myös kansantaloudellisesti. Tai minkä tahansa luonnon tuoteen jalostuminen synteettisten korvaajiksi. Turve, mitkä tahansa kasvit, ... kaikissa on kuitua jossakin muodossa. Ollaan kai aika alussa tuossa kehitysvektorissa.

  PS.
  Mukava juttu vanhasta soluasuntokaverista aamun Karjalaisessa. Muistan edelleen kun ilmestyit samaan soluun juostuasi Japanissa 2.12.15 maratonin. Adidaksien viereen tuli läjä Asicsia.
  T: http://awot.fi/sf/browser/showfile?cust=ka&subdir=txt&doc=yhteystiedot

  VastaaPoista
 2. Sain alan asiantuntijalta seuraavaa tietoa turpeesta: ”Turvekuitua on käytetty tekstiileissä oletettavasti vuosisatoja ja käytetään pienimuotoisesti nykyäänkin. Tekstiilikäyttöön soveltuva kuitu on peräisin tupasvillasta, jota löytyy turpeesta muutamia prosentteja. Kuitu seostetaan esim. villan tai puuvillan kanssa. Vapo toimittaa pieniä määriä edelleenkin lähinnä käsityöläisten tarpeisiin. Teollista toimintaa on Suomessa yritetty 1990-luvulla, mutta se ei osoittautunut kannattavaksi. Itse turpeesta, joka on peräsin rahkasammaleesta tai sarakasveista, ei pystytä tekstiilikuituja valmistamaan, koska selluloosapitoisuus on liian pieni.”

  VastaaPoista