perjantai 4. joulukuuta 2020

Kuolinsyy on koronavirus tai sitten ei

 

Sain eilen viestin, joka on vähintään pieni pommi liittyen koronakuolemiin. Tässä on aihe, johon asioita tutkivat lehtimiehet voisivat tarttua ja tehdä lisätutkimuksen.

Saamani viesti on kaiketi otettu kuvakaappauksena jonkun lääkärin fb-sivulta. Näin ainakin arvelen. En kerro sairaalan nimeä, jossa tämä lääkäri työskentelee. Laitan viestin kuvana, ensin kuitenkin tämän viestin sisältö, joka on julkaistu viime keväänä 5.toukokuuta kello 10.51

”Ihan vaan asioiden selkiinnyttämiseksi. Me lääkärit saimme pikaohjeistuksen 30.3 (emergency use ICD codes, WHO) maailmanlaajuisesti uusista diagnoosinumeroista corona, covid-19 johdosta. Niin kuin huomaatte THL ohjeista. Varsinaisen corona-taudin/kuolinsyyn dg on U07.1 ja vaatii, että virustesti on positiivinen. Mutta myös U07.2 on corona tauti/kuolinsyy diagnoosi, jota lääkäri voi käyttää, vaikka potilaasta ei ole varmistettua positiivista corona-testiä. Riittää, että potilaalla on koronaan sopivia oireita, kuumetta, nuhaa, yskää, keuhkokuume ym. Eli kyseessä voi olla myös mikä muun tahansa muu tauti, virus tai bakteeri. Valistunut arvaus siis on tilastokelpoinen.”

Vahvennukset ja alleviivaukset minun tekemiä. Viimeinen lause on mainio, siinä on sopivasti huumoria (toisin sanoen kaikki käy!).

 


Maailman terveysjärjestön WHO:n sivut todistavat, että lääkäri kertoo asiat oikein https://www.who.int/standards/classifications/classification-of-diseases/emergency-use-icd-codes-for-covid-19-disease-outbreak

Sieltä lainaus:

  • An emergency ICD-10 code of ‘U07.1 COVID-19, virus identified’ is assigned to a disease diagnosis of COVID-19 confirmed by laboratory testing.
  • An emergency ICD-10 code of ‘U07.2 COVID-19, virus not identified’ is assigned to a clinical or epidemiological diagnosis of COVID-19 where laboratory confirmation is inconclusive or not available.
  • Both U07.1 and U07.2 may be used for mortality coding as cause of death. See the International guidelines for certification and classification (coding) of COVID-19 as cause of death following the link below.


THL:n sivuilta löytyy sama asia, lainaus sieltä https://thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-ja-terveysalalla/-/thl-on-paivittanyt-ohjeet-covid-19-virusinfektion-kirjaamisesta-potilastietoihin-varmistamattomalle-koronaepailylle-oma-icd-10-koodi

 

”THL on päivittänyt ohjeet COVID-19-virusinfektion kirjaamisesta potilastietoihin – varmistamattomalle koronaepäilylle oma ICD-10-koodi

31.3.2020

THL on ottanut käyttöön COVID-19-taudin epäilylle WHO:n uuden ICD-10-diagnoosikoodin U07.2. Aiemmin käyttöön otettu U07.1-koodi on tarkennettu tarkoittamaan laboratoriovarmistettua infektiota.”

 

Lääkärilehdestä  https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/varmistamattomalle-koronaepailylle-oma-icd-10-koodi/

1.4.2020 löytyy myös mielenkiintoista tietoa, lainaus sieltä:

”THL on ottanut käyttöön COVID-19-taudin epäilylle WHO:n uuden ICD-10-diagnoosikoodin U07.2.

Aiemmin käyttöön otettu U07.1-koodi on tarkennettu tarkoittamaan laboratoriovarmistettua infektiota.

– Uutta koodia käytetään silloin, jos potilaalla epäillään tautia, mutta ei oteta näytteitä tai niiden vastaukset eivät ole vielä valmiita. Sellaisia tilanteita on varmaan paljon, sanoo ylilääkäri Jonna Salonen THL:n Tietopalvelut-osastolta.

Esimerkiksi jos tyypillisesti oireilevan potilaan tiedetään olleen kontaktissa sellaisen henkilön kanssa, joka sairastaa koronainfektiota tai jos potilas on ollut alueella, jossa tartuntoja on paljon, käytetään uutta diagnoosikoodia.

Alussa lääkäreitä ohjeistettiin kirjaamaan diagnoosin lisätietona, jos kyse on epäilystä. Nyt on ilmennyt, ettei kaikissa sairaaloissa ole mahdollista käyttää tätä kirjaamistapaa potilastietojärjestelmässä.

– Ongelma ratkeaa sillä, että epäillyn ja varmistetun COVID-19-taudin koodi on eri, Salonen sanoo.”

 

Tuo alleviivaamani kohta on yllättävä: Tämän mukaan koronavirus voidaan laittaa kuoleman syyksi, jos alueella on tartuntoja paljon! Voiko sen selkeämmin sanoa! Eli vähän siihen suuntaan, että jos sotatoimialueella kuolee vaikkapa sydänkohtaukseen, niin luotihan sen ihmisen kuitenkin surmasi!

Ja sitten kysymys: Mikä on koronaviruksen aiheuttamien kuolemien todellinen määrä? Edellisessä blogissani ”Neljä tärkeää kysymystä THL:lle” kerrotaan mm. seuraavaa: Toukokuun lopulla THL:stä vahvistettiin minulle, että koronan kanssa kuolleiden varsinaista kuolinsyytä ei vielä tiedetä. Tästä on nyt kulunut jo yli viisi kuukautta. THL:llä on tähän mennessä varmaan jo selvillä monien kuolleiden kuolinsyyt. https://jouninkootut.blogspot.com/2020/12/nelja-tarkeaa-kysymysta-viranomaisille.html

Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeet koskevat koko maailmaa. Näiden ohjeiden mukaan mennään kaikkialla. Kukaan ei varmaan pysty edes arvioimaan, mikä on todellisuudessa koronavirukseen kuolleiden ihmisten lukumäärä. WHO:n johdon taholta voi odottaa mitä tahansa, sillä eihän järjestön pääjohtajalla etiopialaisella Tedros Adhanom Ghebreyesuksella (alkaen vuodesta 2017) ole edes mitään lääketieteellistä koulutusta (!!) vaan sitäkin enemmän kokemusta sodista ja aseiden parista toimiessaan Etiopian terveysministerinä ja ulkoministerinä vuosina 2005-2016.

 

PS. Tätäkin kirjoitusta saa levittää ja kopioida ihan vapaasti!

 

** ** **

Edellinen blogi: Neljä tärkeää kysymystä THL:lle https://jouninkootut.blogspot.com/2020/12/nelja-tarkeaa-kysymysta-viranomaisille.html

Lisäksi erillinen kotisivuni jounin kootut löytyy täältä http://www.jouninkootut.info/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti