keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Mennyttä (ja tulevaa?) historiaa

 

Tämä kirjoitus on kahden väliotsikon alla: Mennyttä historiaa, joka on sanamäärältään suurempi ja sen jatkeena lopuksi lyhyempi Tulevaa historiaa? Kun puhutaan tulevasta, niin silloin kysymysmerkin voi laittaa aina perään. Katsotaan myöhemmin, mitä on tapahtunut!

Tämän kirjoituksen avainsanat ovat menkäämme Capitoliin” ja kävelkäämme pitkin Pennsylvania Avenueta”. Ensimmäinen tarkoittaa tietysti hallintovaltaa ja jälkimmäinen saattaa tarkoittaa uuden alkua.

 

Mennyttä historiaa


Pennsylvania on yksi USA:n osavaltioista. Sen pääkaupunki on Philadelphia. Kaupungin pääkatu on nimeltään Pennsylvania Avenue. Philadelphia ei ole mikä tahansa kaupunki, sillä se on ollut eniten ”ensimmäinen” niin monessa eri asiassa. Seuraava luettelo todistaa asian:


1. Ensimmäinen "Suunniteltu kaupunki" Pohjois-Amerikassa - William Penn perusti sen vuonna 1682. Philadelphian suunnittelussa käytettiin ruudukkoa, jossa oli leveät kadut ja viisi yleistä aukiota.

 2. Ensimmäinen julkinen kirjasto - Benjamin Franklin perusti Philadelphiaan kirjastoyhtiön vuonna 1731.

3. Ensimmäinen vapaaehtoinen palokunta - Union Fire Company perustettiin Philadelphiassa Benjamin Franklinin toimesta vuonna 1736.

4. Amerikan ensimmäinen sairaala - Benjamin Franklinin ja Thomas Bondin perustama Pennsylvanian sairaala avasi ovensa vuonna 1751.

5. Ensimmäinen löytö siitä, että salama on sähköä - Vuonna 1752 leija- ja avainkokeen avulla Benjamin Franklin huomasi, että salama on sähkövirtaa. Vaikka Franklin teki monia ensimmäisiä keksintöjä, Franklin ei keksinyt sähköä, mutta Franklin keksi sauvan sen kesyttämiseksi. Lisäksi Franklinin kokeilu auttoi häntä kehittämään monia termejä, joita käytämme vielä tänään, kun puhumme sähköstä.

6. Ensimmäinen yliopisto Amerikassa - Pennsylvanian yliopistosta ("Penn"), jolla nimellä se nykyään tiedetään, tuli Amerikan ensimmäinen yliopisto vuonna 1765, kun perustettiin kansakunnan ensimmäinen lääketieteellinen koulu. Se nimettiin yliopistoksi. Pennin esikuvana oli Benjamin Franklinin vuonna 1740 perustama hyväntekeväisyyskoulu.

7. Ensimmäinen opiskelijalehti - 11. kesäkuuta 1777 The William Penn Charter Schoolin opiskelijalehdestä (”Student Gazette”) tuli ensimmäinen englanninkielinen opiskelijalehti.

8. Ensimmäinen heinäkuun 4. juhla (nykyinen USA:n itsenäisyyspäivä) - Vuonna 1777 alukset laukaisivat Delaware-joella 13 tykinlaukausta 13 valtion kunniaksi.

9. Ensimmäinen Yhdysvaltain lippu - Betsy Ross ompeli ensimmäisen Yhdysvaltain lipun Philadelphiassa vuonna 1777.

10. Yhdysvaltojen ensimmäinen monivuotinen pääkaupunki - Kun New York oli yhden vuoden maan pääkaupunkina, Philadelphia toimi ensimmäisenä monivuotisena pääkaupunkina vuosina 1790–1800. Sen jälkeen pääkaupunki siirtyi pysyvästi Washingtoniin vuonna 1800.

11. Ensimmäinen monivuotinen Valkoinen talo - presidentti George Washington (1790–1797) ja presidentti John Adams (1797–1800) asuivat osoitteessa 526-530 High Street (nykyinen Market Street).

12. Ensimmäinen pörssi Yhdysvalloissa - Philadelphian pörssi perustettiin virallisesti vuonna 1790, ja sen juuret menevät vuoteen 1754.

13. Ensimmäinen rahapaja Yhdysvalloissa - Ensimmäinen Yhdysvaltojen rahapaja avattiin Philadelphiassa vuonna 1792

14. Ensimmäinen kunnallinen vesijärjestelmä Yhdysvalloissa - Philadelphia Water Works, tekniikan ihme, aloitti toimintansa vuonna 1799, ja 1800-luvulla vesilaitos oli Yhdysvaltojen toiseksi suosituin matkailukohde Niagaran putousten jälkeen.

15. Ensimmäinen taidemuseo Yhdysvalloissa - Pennsylvanian kuvataideakatemia perustettiin vuonna 1805.

16. Ensimmäinen republikaanien kansallinen vuosikongressi - Ensimmäinen republikaanien kansallinen vuosikongressi oli Philadelphiassa 17. kesäkuuta 1856.

17. Ensimmäinen Yhdysvaltojen eläintarha - The Philadelphia Zoo avattiin 1874.

18. Ensimmäiset maailmanmessut Yhdysvalloissa - Ensimmäiset maailmanmessut, Centennial Exhibition, pidettiin Philadelphiassa vuonna 1876 Yhdysvaltojen 100. syntymäpäivän kunniaksi.

19. Ensimmäinen äitienpäiväjuhla - Anna Jarvisin ja Julia War Howen (joka kirjoitti "Tasavallan taisteluhymnin") ponnisteluilla Philadelphia oli ensimmäinen kaupunki, joka kunnioitti äitipäivää lomapäivänä. Ja vuonna 1914 presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi lomapäiväksi.

20. Ensimmäinen "kansainvälisen tyylin" pilvenpiirtäjä Yhdysvalloissa – 33 kerroksinen Philadelphia Savings Fund Society (PSFS) -rakennus, avasi ovensa vuonna 1932. Ja se oli merkittävä monista syistä, mm. että se oli maan toinen rakennus, joka oli täysin ilmastoitu.

21. Ensimmäinen kiitospäivän paraati - Ensimmäinen kiitospäivän paraati, jonka sponsoroi Gimbel Brothers -tavaratalo, pidettiin vuonna 1920.

22. Ensimmäiset partiotyttöjen leivokset – partiotytöt leivoksineen aloittivat ensimmäisen kerran vuonna 1932 Philadelphiassa. Yksi ensimmäisistä varainhankintatoimista, joita partiolaiset tekivät, oli osoittaa leivontataito Philadelphian kaasu- ja sähköyhtiön ikkunassa. Sitten he alkoivat myydä tuotteitaan siellä, mikä johti partiotyttöjen leivosviikkoon vuonna 1934.

23. Ensimmäinen tietokone maailmassa - elektroninen numeerinen integraattori ja tietokone, eli ENIAC, keksittiin Pennsylvanian yliopistossa vuonna 1946. ENIAC oli ensimmäinen yleiskäyttöinen digitaalinen tietokone. Tästä vuodesta alkoi nykyinen tietokoneaika.

24. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus ja perustuslaki allekirjoitettiin Philadelphiassa. Sana Philadelphia tulee Raamatusta, se tarkoittaa veljesrakkautta.

 

 

Ja onko tämä tulevaa historiaa, kun uuden presidentin virkaanastujaisiin on enää tasan viikko?


Presidentti Donald Trump päätti puheensa suurelle kannattajajoukolleen 6.1 Washingtonissa ennen kongressin äänestystä mm. seuraavin sanoin: ”Joten kävelkäämme pitkin Pennsylvania Avenueta … ja menkäämme Capitoliin.”


Kuusi päivää myöhemmin 12.1 käydessään Alamossa Teksasissa USA:n ja Meksikon rajalla olevalla uudella rajamuurilla hän siteerasi näitä samoja sanoja uudelleen.


Tämä kirjoitus löytyy Blaze-lehdestä 12.1.-21. Kirjoituksen otsikko kuuluu: ”Presidentti Trump rikkoo hiljaisuuden sanoessaan, että uusi syytteeseenpano on "noidanmetsästystä" ja kieltäytyy eroamasta: Demokraatit seurustelevat ”valtavalla vaaralla” 

https://www.theblaze.com/news/trump-impeachment-witch-hunt-tremendous-danger?utm_source=theblaze-breaking&utm_medium=email&utm_campaign=20210112Trending-ParlerNewHost&utm_term=ACTIVE%20LIST%20-%20TheBlaze%20Breaking%20News

 

Onko mainittuihin Trumpin sanoihin kätketty salainen, vertauskuvallinen viesti tulevista päivistä? Jos vastaan tähän itse, niin mielestäni kyllä! Kyse voi olla uudesta USA:n vallankumouksesta presidentinvaalien seurauksena.


Trumpin mainitsemat sanat ”menkäämme Capitoliin” tarkoittavat tietenkin hallinnon rakennuksia kongressia ja senaattia Washingtonissa. Maata koskevat päätökset tehdään siellä, ja presidentin Valkoinen talo on tietysti se toinen hallintokeskus.


Mutta enemmän kannattaa tarkastella sanoja ”kävelkäämme pitkin Pennsylvania Avenueta?” (Tämän niminen suuri katu on Delaware-joen varrella Philadelphiassa, samanniminen on myös Washingtonissa). Nämä sanat, vieläpä toistettuna, saattavat viitata historialliseen Philadelphiaan ja sen tapahtumiin; siitähän oli jo edellä iso määrä esimerkkejä. Kaupungin historia pitää sisällään suuren määrän ”ensimmäisiä asioita”, joilla on ollut suuri muuttava vaikutus ihmisten elämään kautta maailman.  Ne voivat tarkoittaa sitä, että suuri muutos on nyt edessä sekä poliittisesti että myös laajemmassa merkityksessä. Pian tiedämme enemmän!


** ** **

Edellinen kirjoitukseni Ennennäkemätön myrsky tulossa  https://jouninkootut.blogspot.com/2021/01/ennennakematon-myrsky-tulossa.html

Lisäksi erillinen kotisivuni jounin kootut löytyy täältä http://www.jouninkootut.info/
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti