Kalat lasipurkkiin, käyttö ja terveysvaikutukset
Kalan purkitusohje
Purkitusohjeen runkona on noin 10 vuotta sitten Maaseudun
Tulevaisuudessa ollut kirjoitus, jonka oli lähettänyt nimimerkki ”Ritva
Kalajoelta”. Tuntemattomalle Ritvalle paljon kiitoksia, kun lähetti hyväksi
osoittautuneen neuvon lehden lukijoille.
Ohje on puolen litran (500 ml) lasipurkille
Pese tavalliset lasitölkit tiskikoneessa tai kiehauta ne
kiehuvassa vedessä kattilassa.
Ahven, särki ja pieni lahna ovat hyviä purkituskaloja.
Myös muut kalat soveltuvat purkitukseen. Eikä haittaa se, että purkituksessa
käytetään sekaisin eri kalalajeja.
Perkaa kalat: Suomusta, poista evät, pyrstö ja pää.
Kalapuukko, jonka käyrässä terässä on myös suomustuspuoli, on paras väline
perkaukseen. Esim. Marttiinin kalapuukoista löytyy hyviä vaihtoehtoja. Jotkut
käyttävät saksia evien poistoon. Suuret ahvenet voidaan fileoida joukkoon, jos
niiden suomujen irrottaminen on liian työlästä.
Perkauksen jälkeen paloittele kalat 3-5 cm paloiksi.
Pienimmät kalat voi laittaa purkkiin paloittelematta.
Purkitusvaiheessa ota esille pöydälle tomaattiketsuppia
ja tomaattipyreetä, öljyä (itse käytämme oliiviöljyä) ja hienoa merisuolaa.
Kalapalat ladotaan purkkiin, joukkoon 2 ruokalusikallista
tomaattisosetta (1/3 pyreetä ja 2/3 ketsuppia), 1 ruokalusikallinen öljyä ja 1
teelusikallinen hienoa merisuolaa (silloin kalatuotteen suolapitoisuus on noin
1 %).
Kalat ladotaan purkki lähes täyteen, jätä kuitenkin noin
2 cm:n väli purkin kanteen, jotta seos ei pursua yli eikä tahraa kannen
kierteitä uunissa kypsyessään. Varo
sotkemasta purkin reunoja. Kun purkki on täynnä, kansi pyöräytetään tiukasti
kiinni.
Täydet purkit laitetaan kylmään uuniin. Uunin lämpötila
säädetään 150 asteeseen. Kun se on saavutettu, niin siinä lämmössä purkkeja
pidetään reilu puoli tuntia. Sen jälkeen lämpötila lasketaan 120-125 asteeseen.
Anna purkkien olla siinä lämmössä noin 6 tuntia. Tänä aikana huomaa myös
uunista leviävän kalan tuoksun. Kuuden tunnin jälkeen katkaise virta. Jätä
purkit uuniin rauhassa jäähtymään. Kun purkit on otettu pois uunista, niin ne
jäähtyessään saattavat vielä kiehua. Siksi niitä ei saa kääntää ylösalaisin,
sillä tässä vaiheessa kannet ”imeytyvät”, jolloin ilmat poistuvat purkista.
Tämä on sitä umpioitumista, jonka seurauksena tuotteesta tulee hyvin säilyvä myös
huonelämpötilassa. Ruodot ovat pehmenneet täydellisesti. Vähän alaspäin painuneesta
kannesta ilmenee, että tuotteen valmistus on onnistunut. Jos purkki ei jostain
syystä ole umpioitunut, niin ota tuote heti käyttöön.
Lasipurkkeihin kaloja säilövä korpilahtelaisyritys
kertoo, että umpioitu tuote säilyy huoneenlämmössä ainakin 2 vuotta, ei siis
välttämättä tarvita isoja kylmäsäilytystiloja.
Säilöntään käyvät kaikki lasipurkit, joissa on niihin
soveltuva kansi. Moni ostaa erilaisia tuotteita lasipurkeissa, kuten esim.
kurkut. Ne soveltuvat uusiokäyttöön, kun halutaan valmistaa kalatuotetta omaan
ruokapöytään. Lasipurkkeja kansineen voi myös tilata monista kotimaisista
liikkeistä. Jos haluaa ostaa suuremman määrän itselleen edullisesti, niin silloin
hyvä linkki löytyy täältä https://www.pullot-ja-purkit.fi/lasipurkit?p=1
Umpioitu kalasäilyke soveltuu hyvin leivän päälle,
pitsoihin ja vaikkapa perunalaatikon valmistukseen. Soveltuvia käyttöohjeita on
turha edes luetella.
Kotona valmistettuja kalasäilykkeitä ja kannen avaaja
Kylmän veden kala on kv. tutkimusten mukaan superruokaa,
jos se sisältää nahkan ja ruodon. Niiden vaikutus lisää solujen tehokkaampaa
uusiutumiskykyä. Ihon sileämpänä pysyminen on siitä näkyvin esimerkki. Ja jos
mukana olisi vielä suomut, niin ruoka olisi vielä enemmän superruokaa. Vastaava
vaikutus on lihalla, jos se keitetään luineen kuten entisaikaan tehtiin. Nyt
luuton liha ja fileoitu kala ovat vallanneet kaupan hyllyt. Nahkan ja ruodon
sisältävä kylmän veden kala on kv. tutkimusten mukaan kuitenkin vielä 30 %
tehokkaampaa kuin luineen keitetty liha. Ihmisen solut uusiutuvat 2-3 kuukauden
aikana, 20- vuotiaana kerran kuukaudessa. Iän myötä uusiutuminen hidastuu. Olisiko
syytä lisätä järvikalan ja luisen lihan käyttöä? Vai jatketaanko sittenkin
pitkälti prosessoidun, keinotekoisten lisäaineiden sisältävän roskaruuan
käyttämistä, jotka lisäävät painonnousua, aiheuttavat sairauksia ja heikentävät
aivojen toimintaa ts. älyä?
Kaupunkien ja taajamien asukkaiden on lähes mahdotonta
olla omavaraisia. Tuhansien järvien maassa ruuan hankkiminen vedestä on lähes
kaikille ylivoimaisen vaikeaa, puuttuu pitkälti innostus, neuvonantajat, tieto
ja taidot. Mutta on vielä olemassa pieni vähemmistö, joille se on yhä
mahdollisuus.
Ahven on Suomen kansalliskala. Sitä on runsaasti ja sitä
olisi syytä käyttää paljon enemmän, myös purkittamalla. Silloin siitä tulisi
vielä enemmän kansalliskala ihan arkielämässä! Ahvenen ikä on yleensä vain 6 vuotta, tosin
jättivonkaleet voivat elää 15 vuoden ikäisiksi. Miten sitten pyydystää ahventa?
Pilkkiminen ja kesäisin onkiminen antavat ruuan lisuketta innokkaille
pyytäjille, samoin verkkopyynti. Mutta
jos ajattelee ruuan riittävää säilöntää koko vuodeksi, niin silloin purkitus on
varmasti yksi parhaista vaihtoehdoista. Se ei vaadi pakastimia eikä muita
kylmäsäilytystiloja. Lisäksi lasista ei liukene jäämiä.
Hyvin kaloja pyytävässä katiskassa on sisäpesä
Purkitusta varten pitäisi olla riittävän suuri määrä
ahvenia tai jotain muuta, jotta voisi samalla kertaa tehdä suuremman määrän
säilykkeitä. Sähköhellaan mahtuu kerrallaan 10-14 purkkia samalle pellille. Jos
valmistaa tällaisen määrän, niin silloin ennen kalanperkausta pitää saada noin
10 litran sangollinen pyöreää kalaa. Ja silloin paras pyyntiväline on katiska
tai oikeastaan useampi katiska, joilla on mahdollista saada ahvenia riittävä
määrä pitkin kesää. Katiskapyynnin etu on se, että pyydykset ovat yleensä
kohtuuhintaisia ja niiden kokemisväli pyyntipaikoissa voi olla useamman päivän,
jopa viikon. Iso ero siihen verrattuna, että verkot pitää kokea lämpimän veden
aikaan vähintään joka vuorokausi. Ja vene auttaa myös pyyntipaikkojen
valinnassa olipa kyse isosta tai pienestä järvestä.
Lisäksi on syytä muistaa, että kaikki eivät pidä kalasta.
Jotkut voivat olla jopa allergisia kalalle. Kalaa ravintona ei kuitenkaan
pitäisi unohtaa, jos se on suinkin mahdollista. Ja sen arvo vain korostuu, jos
pyytämisen ja valmistamisen pystyy opettelemaan ihan itse aina ruokapöytään
asti.
Edellinen blogini https://jouninkootut.blogspot.com/2023/07/maapallovalhe-osa-3.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti