lauantai 30. marraskuuta 2019

Presidentti Putinin suvun alkuperä


30.11.-19 Presidentti Putinin suvun alkuperä: Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähes varmasti karjalainen, jonka esivanhemmat muuttivat noin 400 vuotta sitten Stolbovan rauhan 1617  yhteydessä Ruotsille siirtyneen Käkisalmen läänin alueelta Tverin alueelle. Alueelta muutti Tverin ympäristöön jopa puolet alueen väestöstä. Tverin alue sijaitsee Moskovan ja Pietarin välisellä alueella, kuitenkin lähempänä Moskovaa.

Käkisalmen lääni, josta Stolbovan rauhan jälkeen jopa puolet asukkaista muutti Tverin alueelle. Vuoden 1932 väestökirjanpidon mukaan Tverin alueella asui 152 000 karjalaista, joista vain 7% osasi venäjää.

Venäjän virallinen kanava kertoi maaliskuussa 2018 youtube-videossa presidentin esivanhemmista, jotka ovat asuneet Turginovan kylässä Volgan Shosha-sivujoen varrella kymmenen sukupolven ajan. Kirjoitusten mukaan he tulivat sinne 1600-luvulla eli juuri silloin, kun Käkisalmen lääni tyhjeni ortodoksisista asukkaista Ruotsin aiheuttaman pelon takia. Tästä olen kirjoittanut aiemmin blogissani, joka löytyy täältä https://jouninkootut.blogspot.com/2019/05/presidentti-putinin-vanhempien.html

Kartta Tverin alueesta. Käännöksessä mainitut paikat Tver, Turginovo ja Zavidovo on ympyröity

15 vuotta sitten joulukuussa 2004 venäläisessä lehdessä oli kirjoitus, joka oli otsikoitu nimellä Mr. Putin, kuka olet kansallisuuden mukaan? Silloin hän oli ollut presidenttinä vasta neljä vuotta ja melko tuntematon verrattuna tähän päivään. Lehden artikkeli on mielenkiintoinen, koska se ja yllä olevan linkin sisältö nivoutuvat tiiviisti toisiinsa. Kun ensiksi mainitussa kerrotaan Putinin esivanhempien muutosta Tverin alueelle, niin lehtiartikkelissa kerrotaan siitä, mistä he todennäköisesti tulivat sinne. Ja lisäksi molemmissa on mainittu tämä Turginovan kylä.

Nyt pääset lukemaan tämän lehtiartikkelin käännöksen. Ja mikä erikoisinta, kuuluisan suomalaisen huippu-urheilijan, pujottelija Tanja Poutiaisen nimen kuuleminen venäläisessä mediassa oli kimmoke siihen, että eräs venäläinen toimittaja, joka oli samalla kulttuuritutkija, kiinnostui presidentin nimen alkuperän tutkimisesta! Pienestä ojasta joetkin saavat alkunsa. Tällaista rinnastuksen käyttäminen ei ole liioiteltua tässä tapauksessa.

Käännöksessä ei liene ainakaan suuria virheitä, vaikka kieli on paikoitellen jonkin verran jäykkää. Omat lisäykseni olen merkinnyt punaisella tekstillä sulkuihin. Käännöksen jälkeen on linkki venäläisen lehden artikkeliin, jos joku haluaa lukea sen. Ja tietysti jos tässä käännöksessä on puutteita, niin huomautukset otan mielelläni vastaan. Käännös alkaa tästä:

 

Herra Putin, kuka olet kansallisuuden mukaan?

On mahdollista, että karjalaiset ovat Venäjän presidentin esi-isiä. Joka tapauksessa tämä näkyy hänen sukunimessään, joka näyttää olevan karjalais-suomalaista alkuperää. Lisäksi hänellä on karjalaisille luontaista läheisyyttä ja sitkeyttä.

Noin kymmenen vuotta sitten matkustimme matkailuyrityksen kanssa Ivankovon tekojärven lähellä, joka on presidentin maaseudun virka-asunnon Zavidovon läheisyydessä. Se on Shosha-joella, joka on sata kilometriä pääkaupungista, modernin Moskovan ja Tverin alueen rajalla.

Illalla, kun olimme ohittaneet melko suuren kylän, ryhmämme tuli eräälle metsätielle, jossa on virka-asunnon tarkastuspiste. Tarkastuspisteen toiselle puolelle ei ollut mahdollista mennä, joten päätimme palata majoittumaan kylään.

Emme päässeet itse kylään, niinpä parkkipaikaksi valittiin entisen kolhoosin puutarha. Siitä huolimatta paikalliset tulivat käymään luonamme.

 
Noin 70-vuotias pieni vanha nainen näytti kasvaneen maasta* ja alkoi heti tiedustella kohtalostamme. Hän puhui melko nopeasti, ja hänen ääntämyksessään oli jotakin käsittämätöntä, eikä se ollut tyypillistä pohjoisvenäläistä murretta, jota hän puhui.
(*näytti kasvaneen maasta, varmaan joku venäläinen sanonta)

Olin harjoittanut etnografiaa ja minulla oli arvaus. Kysyin isoäidiltä kysymyksen: "Olet todennäköisesti karjalainen?"
"Mutta mitä Karjalasta", hän vastasi mielellään, "kyllä, olemme kaikki karjalaisia täällä, me olemme vain venäläistyneet. Nuoret eivät tunne kieltä." Ja niin edelleen, hän puhui samalla tavalla.

 
Kymmenen vuotta on kulunut.* Shosha-joen varrella olevan Karjalan kylän löytäminen, joka ei ollut kovinkaan kiinnostavaa väestön laajalle joukolle, on saanut aivan toisen merkityksen.
(*Tarkoittaa vuotta 2004)

Nykyisen Venäjän presidentin esi-isät ovat laskeneet näistä kylistä pitkin samaa Shosha-jokea (ja joki ei ole kovin suuri). Putinin sukunimi tuli Turginovan kylästä ja Pominovan kylästä, joka on kirjaimellisesti muutaman kymmenen kilometrin päässä siitä Jumalan selän takana olevasta kylästä, jossa "kaikki ovat karjalaisia".

 
Sinä kysyt, kuinka karjalaiset joutuivat satoja kilometrejä Karjalasta Moskovan läheisyyteen?

Nämä itämerensuomalaiset edustajat asettuivat Tverin alueelle Sekasorron ajan* jälkeen 1600-luvun puolivälissä, jolloin Ruotsi hallitsi heidän kotimaataan Karjalan kannaksella. Melkein kolmasosa nykyisestä Tverin alueesta oli 1900-luvun alussa karjalaisia.
(*1598-1613)

Karjalaiset asuivat Valdaissa ja jopa Moshayskissa lähellä Moskovaa. Lähimmät Tverin karjalaiset, joita ei ole rinnastettu Putinin paikkoihin, asuvat Volgan, Déřen, viereisellä Zubtsovskin alueella.

Muuten, Shosha on myös Volgan sivujoki. Ja tämä samankaltaisuus uudelleensijoittumisen luonteessa on toinen väite presidenttimme itämerensuomen alkuperän puolesta. Karjalaiset, jotka tulivat Tverin maille, asettuivat yksinomaan vesistöalueille, eli he asuttivat puolalaisen ja liettualaisen hyökkäyksen jälkeen hylätyksi joutuneita kyliä.

Äskettäin kuulin televisiosta Suomen uudesta hiihtäjästä, jolla on venäläinen etunimi Tanja ja suomalainen sukunimi Poutiainen.

Latinalainen sukunimi on kirjoitettu Poutiainen, mutta ensimmäisessä tavussa ”ou” ei saa sekoittaa meitä, sillä tämä on vain suomalainen diftongi (kaksoisvokaali), sen venäläinen analogia (samankaltaisuus) oli käytössä vanhassa venäjässä.
Venäläiset ääntävät sen puheessa vain ”u”. Siksi Venäjän mediassa Tanjasta tuli Putiainen eikä Poutiainen. Selvä yhtäläisyys presidentin sukunimen kanssa on ilmeinen.

Sitten muistin karjalaisen isoäidin, joka oli Shosha-joen varrella ja päätin tutkia presidentin mahdollisia suomalaisia suku​​juuria.
Itämeren suomalaisiin kieliin kuuluvat karjalan lisäksi suomen, viron ja vepsän kielet sekä joitain muita kieliä. Näistä pitäisi etsiä sopivuus presidentin sukunimeen.

Suomen kieli, karjalan kielen lähin sukulainen, osoittautui tutkimukseni kannalta kaikista antoisimmaksi. Periaatteessa se ei ole yllättävää, koska suomalaiset, toisin kuin karjalaiset tai vepsäläiset, saivat sukunimensä pääasiassa omasta kielestään.

Niinpä suomalaisten sukunimien luetteloista tiedemiehet ovat keränneet sellaisia ​​nimiä kuin Poutala, Poutamäki, Poutanen, Poutinen, Poutiainen, Poutaparta, Poutari, Pouttu ja jopa Pouta (viimeiseen huomautus, se on meille hyödyllinen). Nämä ovat nimiä, joilla on diphthong (kaksoisvokaali) ”ou” ensimmäisessä tavussa.

Ja nyt merkittävä luettelo nimistä, joissa ensimmäinen tavu on "put": Putaa, Putaala, Putaansuu, Putila, Putilainen, Putkinen, Putkisto, Putko, Putkonen, Putkuri, Putkoinen, Putt, Putta, Puttaa, Putti, Puttila, Putto, Puttonen, Putto, Putula ja Putus.

Slaavilaisissa kielissä sellaisia sukunimiä, joissa on kantasanana ”put”, on paljon vähemmän. Kysymys on siitä, ’kuka voisi lainata keneltä’.
Sukunimien ”put-” runsaus osoittaa, että kantasanan ”put” toimivuus on korkea suomen kielessä. Osa näistä nimistä liittyy tutkijoiden sukututkimuksiin, joilla on yleinen eli ei – kristillinen nimi, kuten Putja, Pouta, joista löytyy suomalaiset kirjalliset lähteet 1500-luvun alusta.

 
Oikeastaan ​​venäläinen sukunimi Putin, joka on muodoltaan varmasti slaavilainen, noudattaen kielen yleisiä lakeja, pitäisi tulla sanasta "polku" ("путя, putja") tai "polku" ("путь, put").
"Polku" ("путь, put") presidentin sukunimen perustana ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Suurin osa matkanimien sukunimistä (Dorozhin, Dorozhkin) on peräisin talonpoikien nimistä (sama Dorozhiny - vain Dorofey).

Ja nimetä lapsia "polun" ("путь, put") kunniaksi, 
jos he syntyvät tiellä, tätä on vaikea kuvitella. Venäjällä ei ole hyväksyttävää nimetä lapsia syntymäolosuhteiden mukaan, kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa. Jätetään tämä olettamus nykypäivän tutkijoiden huoleksi.
 
Osoittautuu, että presidentti sai oman sanansa sanasta Pouta ("путя"), joka puolestaan ​​on vahvistettu ei-kristilliseksi kansanimeksi venäläisten ja karjalaisten sekä suomalaisten kanssa.

Mielenkiintoisempaa on, että monet näistä Put-alkuisista sukunimistä ovat venäläisten ja itämerensuomalaisten kansojen välisten etnisten yhteyksien alueella.

Vieläkin mielenkiintoisempaa on se, että ensimmäistä kertaa ”Put” ilmestyy Suomen sisällä olevissa maakunnissa venäläisten asuttaman elinympäristön ulkopuolella.
Toisin sanoen on epätodennäköistä, että tämä ei-kristillinen sukunimi olisi jotenkin tullut paikallaan asuvien talonpoikaisten keskuuteen - suomalaiset eivät tukeneet kielikontakteja venäläisten kanssa.

 
No, lukija sanoo, missä on todiste siitä, että tuhansien järvien maassa Pouta on ollut olemassa?

Tässä ne ovat: 1500-luvulla. Ruotsalaisiin laskentakirjoihin (Ruotsi omisti Suomen) on kirjattu ensimmäinen Poutiainen Oulun seudulle, jota kerran asuttivat myös karjalaiset ja sitten suomalaiset.

Jo 1500-luvulla Poutia-suvun juuria havaittiin kolmen Suomen maakunnan asukkailla. Tähän aikaan kymmenet Poutaset, Putaat ja Poutiaiset asuivat Suomessa.
Esimerkiksi vuonna 1570 samassa Oulussa asui tietty Pietari Poutiainen. Ja vuonna 1616 kolme Poutiaista kalasti Salmin* rannikolla. 1600- ja 1700-luvuilla puolet Poutiaisista asui Karjalassa.
(*Salmi on Laatokan itä-rannalla, se liitettiin Käkisalmen lääniin 1617.)

 
Useita kertoja sain tietoa muinaisista venäläisistä nimistä Putimir ja Putizlav. Venäläisessä kielessä ei kuitenkaan ole yhtään sukunimeä, jotka johtuisivat näistä nimistä (Putimyrs, Putislavs), mikä tarkoittaa, että ne tulivat venäläisen sanaston ulkopuolelta aikana, jolloin sukunimet ilmestyivät ja niitä ei voi tarkastella alkuperäisen sanan yhteydessä.

On olemassa myös hauska versio. Sanotaan, että oli sellainen vanha venäläinen nimi Putin, jossa paino oli viimeisellä tavulla. Ja sitten se muuttui sukunimeksi, ja paino siirtyi ensimmäiselle tavulle.

Sellaista muodonmuutosta ei kuitenkaan ole olemassa kielissä. Venäjän sananmuodostuslakien mukaan tästä Putin nimestä olisi pitänyt tulla Putinov tai Putinin eikä Putin. Tällaisia suku​​nimiä on todellakin olemassa, mutta ovatko ne yhteydessä meidän Putiniin, se on avoin kysymys.

Ja katsotaanpa nyt, milloin nykyisen presidentin esi-isät näkyvät Tverin maalla. Yhtäkkiä Putin tulee esimerkiksi Kamchatkasta 1800-luvun lopulla. Ja koko ohut olettamus kissaan on sen hännän alla?* Ei, ja se kaikki sopii.
(*Tämä on varmaan joku venäläinen sanonta.)

Aivan ensimmäinen Putinin esi-isä esiintyy Turginovan kylässä vuonna 1627 eli pian sen jälkeen, kun Karjalan väestön muutto alkoi Karjalan kannakselta.

Hänen nimensä oli Jakim, Nikitinin poika. Tähän mennessä karjalaiset olivat olleet ortodoksisia jo 400 vuoden ajan ja kantoivat virallisesti venäläisiä nimiä.

On tunnusomaista, että Jakimin saapuminen kylään, joka alkoi autioitua Sekasorron ajan* jälkeen, ei ole tiedossa. Kylää ja muita ympäröiviä kyliä ei omistanut kukaan, vaan Ivan Nikitich Romanov, joka oli ensimmäisen tsaarin Mikael Romanovin setä.
(*Vuodet 1598-1613) 

 
Karjalaisten vain sijoittuivat Tverin maille tsaarin tiloihin tai hänen omaisuuden lähelle tsaarin kansaksi.

Itse sukunimi Pouta (Путя) puolestaan ilmestyi paljon myöhemmin, ja jos otat sen karjalalais-suomalaisen alkuperän, sitten luultavasti tämä ei-kanoninen nimi esiintyi edelleen Tverin karjalaisilla Volgan sivujokien varrella.

Emme väitä, että olemme vihdoin paljastaneet Vladimir Vladimirovichin alkuperän salaisuuden. Näkemystä ilmaistiin kuitenkin toistuvasti, että presidentin antropologinen tyyppi on lähempänä pohjois-venäjää tai se ei ainakaan eroa itämerensuomalaisesta näytteestä.
Kyllä, ja sellaiset presidentin luonteen piirteet kuin läheisyys ja sitkeys ovat hyvin ominaisia ​​samoille karjalaisille.


** ** **
Aiemmat venäjästä käännetyt kirjoitukset


Presidentti Putinin vanhempien järkyttävät sotavuodet https://jouninkootut.blogspot.com/2019/05/presidentti-putinin-vanhempien.html
 
 

perjantai 29. marraskuuta 2019

Kirjeitä armeijasta 1976


29.11.-19 Kirjeitä armeijasta 1976: Armeija-ajan kirjoitukset jatkuvat. Kahdessa edellisessä jutussa kerroin urheilujoukkojen upseereista ja armeijakavereistani. Mutta nyt jatkan niitä ennen olleesta kirjoituksesta,, jossa kerroin Santahaminan sillalla olleista vartiointivuoroista ja lähes 30 km pitkästä lenkistä, jonka tein itsenäisyyspäivän iltana Roihuvuoressa ja Laajasalossa. Sehän oli se ensimmäinen kerta, kun näin, miten paljon kynttilöitä oli kerrostaloasuntojen ikkunoissa itsenäisyyspäivän kunniaksi.
Seuraavana päivänä pääsin pitkästä aikaa tekemään 14 km:n kovavauhtisen harjoituksen ja kun vielä seuraavana päivänä oli Cooperin testi pehmeällä radalla, niin voi anoa, että pääsin taas oikeaan juoksemisen makuun. Harjoituspäiväkirjan mukaan Cooperissa meni vain 3750 metriä lisähuomautuksella "pehmyt rata". Seppo Liuttu oli kaiketi jälleen kerran edelläni, mutta sen olen jättänyt merkitsemättä.

Tämän jälkeen olin kirjoittanut valmentajalleni Terolle Joensuuhun. Kirje löytyi "arkistojen kätköistä". Tässä kirjoittamani kirje sanatarkasti kopioituna:

"Terve Tero! Anteeksi vain hirveästi sinulle, kun en ole laittanut valmennusohjelmia, mutta kun on ollut niin paskamaisia viikkoja harjoituksen ja vähän muunkin kannalta. Etenkin viime viikolla oli kaikenlaista hässäkkää. Vain kolmena päivänä pystyin harjoittelemaan. Kolme vrk:ta meni siltavartiossa ja yksi päivä meni metsässä. Eipä tässä ole juuri ehtinyt ottaa kynää käteen. En ole tähän asti noudattanut antamiasi ohjeita aivan tarkkaan, sillä olen joskus harjoitellut toisten kanssa, joilla on ollut erilainen ohjelma. Pidin kaapissani siviilivaatteiden suursiivouksen viikonloppuna ja kadotin lähettämäsi seuraavan kolmen viikon ohjelman. Viikonloppuna luultavasti soitan sinulle kodistani. Täältä en pysty nyt soittamaan, koska rahat ovat lopussa (muut ovat lainanneet). Ensi viikolla mennään jalkamarssille, joka kestää tiistaista torstaihin. Raukkiin menosta tulee tieto tällä viikolla. Jos en joudu raukkiin, niin viikot löystyvät."

Kirjeen mukaisesti kävin kotona ja heti sen jälkeen olikin mainitsemani jalkamarssi. Sitä sanottiin valamarssiksi, vaikka sotilasvalasta oli jo monta viikkoa. Meidät kuljetettiin armeijan kuorma-autoilla jonnekin Sipoon korpeen. Lunta oli paljon, sillä talvi 1977 oli myös Helsingin alueella poikkeuksellisen luminen.
Varhain tiistaiaamuna lähdettiin matkaan ja ennen perjantai-iltaa rämpiminen päättyi. Vaikka minulla piti olla kova kunto ja huippukestävyys, niin silti olin harjoituksen päätteeksi aivan puhki. Itse asiassa en muista koskaan olleeni niin uupunut. Tähän vaikutti se, että marssimisen loppupuolella jouduin kantamaan myös muiden kantamuksia, koska isojen miesten kuten joidenkin kiekonheittäjien kestävyys ei riittänyt. Painoni oli silloin vain 54 kg ja kun taakkana oli yli puolet omasta painosta, niin kyllähän siinä väsyy. Niinpä marssin loppuosassa nukahdin pystyyn jokaisen lyhyen  pysähdyksen aikana. Marssin jälkeen nukahdin välittömästi päästyäni kuorma-auton kyytiin ja heräsin vasta Santahaminassa. Samalla nousi kuume, mutta se hävisi yön kuluessa. Sipoon marssi oli rankka, vaikka se ei kestänyt kuin kolme päivää.

Kahden päivän päästä tein jo vetoharjoituksia, seuraavana päivänä juoksin 30 km ja seuraavana päivänä 10 kilometriä tasavauhtista kovaa kahdessa osassa. Harjoituspäiväkirjastani nämä tiedot tulevat ilmi. Sitten pääsin viiden päivän joululomalle. Ennen joululomaa tuli myös tieto siitä, että siirryn aliupseerikouluun, joka alkoi heti joululoman jälkeen. Minulle oli aivan sama, menenkö sinne vai en. Kaipa ne valitsivat, koska en vastustellut.
Heti joululoman jälkeen tapahtui seuraava asia. Me kaikki lokakuussa saapuneet urheilukomppanian jääkärit menimme vielä kerran yhdessä Santahaminan metsiin jonkinlaiseen taisteluharjoitukseen. Lunta oli poikkeuksellisen paljon ja oli erittäin kylmä sää. Harjoituspäiväkirjaani olen merkinnyt, että käydessäni iltasella juoksemassa pakkasta oli 20 asteen verran. Tämä päivä oli ehkä myös se päivä, kun tajusin, miten kylmää voi olla myös Helsingissä merestä nousevan kosteuden takia. Päivän aikaan söimme pakista metsässä ja sormia paleli niin vietävästi. Nuoruudessa olin kokenut useita 40 asteen pakkastalvia, mutta ne tuntuivat vähemmän kuin Helsingin kostea pakkasilma. Kirjaimellisesti tämä oppi tuli suoraan iholle!

Komppanian sisäinen taisteluharjoitus oli sinänsä huvittavaa näin jälkeenpäin ajateltuna. Liikuimme Santahaminan pienillä teillä polkupyörillä ja sehän oli aivan onnetonta menoa lumen runsauden takia. Ja kun vielä välillä jouduimme "lentokonehyökkäyksen" kohteeksi, jolloin piti syöksyä lumiseen metsään polkupyörien kanssa ja "ampua" rynnäkkökivääreillä "lentokoneita" kohti, niin johan siinä oli melkoinen hässäkkä. Mitähän hyötyä siitäkin harjoituksesta oli?

Kuva joulukuun 1976 harjoituspäiväkirjasta
Paljon rauhallisempaa oli eräällä toisella kerralla, kun meidät muutamat kestävyysjuoksijat koottiin yhteen ja vietiin jonnekin lähimetsään suksien kanssa. Meidän piti hiihtää perätysten latua pitkin ja samalla meitä kuvattiin edestä. Joku mainostoimisto teki mainosta televisioon ja me olimme siinä mainoksessa pelkkiä tuntemattomia harmaa-asuisia sotilaita. Mitä tuotetta mainostettiin, sitä en muista ja saattoi olla, että sitä ei edes kerrottu meille. Ja televisiota emme voineet tietenkään katsella missään, ei edes sotilaskodissa.

Sitten joulukuun 28.päivä tuli siirto aliupseerikouluun eli raukkiin. Se oli nykyaikainen iso rakennus toisin kuin urheilukomppanian vanha kasarmirakennus. Kai Ritvala taisi olla ainoa pitemmän matkan kestävyysjuoksija, joka siirtyi minun lisäkseni raukkiin. Muut, kuten Seppo Liuttu ja Teuvo Karvonen, valitsivat majuri Antero Mäkipään hiihtojoukot ja pääsivät näin ollen lyhyemmällä palvelusajalla. Ensimmäisen lenkin raukissa tein 800 metrin juoksijan Viipurin Urheilijoita edustaneen Jouni Kareisen kanssa. Jounin nimi löytyy niiden suomalaisten joukosta, jotka ovat alittaneet ajan 1.50. Nimen voi etsiä täältä https://etusuora.com/artikkelit/suomalaisen-puolimailin-hurjimmasta-paivasta-tasan-70-vuotta

Heti raukkiin siirtymisen jälkeen kirjoitin Terolle. Myös tämä kirjeeni lainaus on löytynyt "arkistojen kätköistä".
"Terve Tero! Tässä kirjoittelen sinulle, joko lienet palannut joululomalta. Yritin soittaa sinulle tapaninpäivänä Joensuusta, mutta en tavannut. Tiistaina tuli muutto RAuK:hon. Meidän ei onneksi tarvitse mennä ryhmänjohtajien loppusotaan eikä viikon sissikeikalle. Ampumaleirillä tarvitsee käydä kahtena päivänä. Jokaisena päivänä, paitsi keskiviikkona, on meille varattu aikaa harjoitteluun. Nyt en ehdi kirjoittelemaan enempää, koska täytyy ehtiä postittamaan tämä kirje Sotkuun. Joten tavataan Vierumäellä.

RAuK/UudJP pl 6 Santahamina 00861 Helsinki 86 puhelin 90-686304"
Älkää kuitenkaan yrittäkö soittaa tähän numeroon. 43 vuoden aikana numerot ovat ehtineet muuttua monta kertaa.


maanantai 18. marraskuuta 2019

Venäläiset suomalaisia geenien mukaan


Syyskuussa blogin aiheena oli ”Venäläiset ovat suomalaisia geenien perusteella”, löytyy täältä https://jouninkootut.blogspot.com/2019/09/venalaiset-ovat-suomalaisia-geenien_21.html


Kartan voi klikata suuremmaksi

Kirjoitus on herättänyt mielenkiintoa. Niinpä täydensin tätä venäläisestä lehdestä tehtyä käännöstä lisäämällä siihen muutamia vanhoja karttoja ja karttoihin liittyviä tekstejä. Arvelen, että kartoista on apua varsinaisen käännöksen ymmärtämisessä. Yllä on yksi lisätyistä kartoista, tarkemmin siitä linkin kautta. Lisäksi loppuun lisätty tunnetun venäläisen kansanedustajan lausunto Ilta-Sanomissa marraskuussa 2017 "Täytyy ymmärtää, että venäläisistä itse asiassa puolet on suomalaisia ja suomalais-ugrilaisia".




 

keskiviikko 13. marraskuuta 2019

7000 vuoden lämpötilat – puiden lustot sen kertovat


Tämä blogi on kirjoitettu vuonna 2009 julkaistusta videosta 7000 vuoden lämpötilat. Haastateltavana on tutkija Mauri Timonen Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen yksiköstä.  https://www.youtube.com/watch?v=hSHDvLps78I

Tiesitkö, että Suomen ilmaston lämpötilan vaihtelut on selvitetty yli 7000 vuoden taakse eli aikakausilta löydettyjen puiden vuosilustojen perusteella.

- Lustonmittausmikroskooppi on periaatteessa ihan tavallinen mikroskooppi, jolla katsellaan puiden poikkileikkauskiekoista vuosirenkaiden leveyksiä  eli luston paksuuksia. Ja tällainen laitteisto yksinkertaisesti vain mittaa lustojen leveydet ja toimittaa sitten tietokoneen muistiin nämä tiedot määriteltyä analysointia varten. Periaatteessa se on hyvin yksinkertainen laitteisto.
 

- Mille aikakausille päästään vuosilustoja tutkimalla?

- Tänä päivänä on meillä Suomessa, me olemme  saaneet männyn metsärajalta Lapista kerätyksi 7641 vuotta pitkän vuodentarkan sarjan. Elikkä tämä männyn vuosilustosarja on havupuiden joukossa maailman toiseksi pisin sarja. Pitempi sarja löytyy ainoastaan Amerikoista White Mountainsin vihnemännystä, josta on tehty 8802 vuotta pitkä sarja. Elikkä tämä tahtoo kertoa sitä, että meillä täällä Lapissa on ainutlaatuinen arkisto, jota voisi kutsua jopa kansallisaarteeksemme.

- Voiko lustotutkimusta hyödyntää metsänhoidossa?

- Me voimme puun vuosilustoista ja rungoista analysoida satoja erilaisia asioita, jotka liittyvät niin ilmastonmuutokseen kuin metsänhoitoon. Me voimme myös lannoittaa, metsittää ja tutkia lustoista, miten tämä lannoitus on vaikuttanut, onko sillä kohtaa paksumpia lustoja. No, se ei vielä riitä meille, että on paksumpia lustoja.  Meidän pitää tietää, että kuinka nopeasti lannoitusvaikutus alkaa ja miten se kehittyy ja koska se loppuu. Ja sitten kun lannoitteet maksavat, niin meidän täytyy käyttää sitä lannoitetta niin vähän kuin mahdollista. Eli näillä kasvuluvuilla optimoidaan sitä lannoituksen tarvetta.

- Mitä lustotutkimukset kertovat ilmaston muutoksista?

- Nythän Suomi on hyvin voimakkaasti esillä ilmastonmuutostutkimuksessa ja  juuri tämän meidän pitkän sarjamme vuoksi. Me pystymme sanomaan joka ikisen kesän ajalta kesäheinäkuun lämpötilan tämän sarjan perusteella. Emme tietenkään ihan yhtä tarkasti kuin lämpömittarilla, mutta niin tarkasti, että voimme tehdä hyvinkin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilmastonmuutoksista noin pitemmällä aikavälillä.
Tämä vähän samea kuva kertoo vuosien 1650-2000 välisen ajan lämpövaihtelut. Sininen tarkoittaa viileitä ja vihreä lämpimiä kesiä
 
- Millaisia mielenkiintoisia asioita tutkijat ovat täältä löytäneet?

- No, kun tässä ilmastokeskustelua käydään, on joutunut toistuvasti  toteamaan, että kun katselee näitä pitkiä sarjoja, niin ilmasto on vaihdellut ennenkin, joskus enemmän, joskus vähemmän kuin nykyään. Nythän me olemme täällä Lapissa eläneet viimeisen 15 vuoden aikana keskimääräistä lämpimämmissä olosuhteissa jos verrataan viimeisen sadan vuoden pätkään. No, tämä lämpeneminen ei kuitenkaan poikkea millään tavalla tämän sadan vuoden aikana tapahtuneesta lämpenemisestä.

Jos me sitten tarkastelemme puiden kasvua pitemmältä ajalta, menemme tuonne 800 vuoden päähän keskiajan lämpökaudelle, niin huomaamme, että nämä meidän mäntymme, jotka olivat silloin eläviä, ovat kasvaneet selkeästi nykyistä paremmin eli se oli tässä näin (näyttää kuvasta) keskikauden puolella. Jos mennään atlanttiselle kaudelle, se menee noin 5000 vuotta taaksepäin nykyiseen systeemiin, silloin oli vieläkin lämpimämpää.
Vuosien 800-1200 välillä vallitsi keskiajan lämmin ajanjakso, jolloin esim. Englannissa pystyi kasvattamaan viinirypäleitä. Lapin lämpimin ajanjakso osuu noin vuoteen 1100
 
Tämän todisteena me voimme löytää nykyisen metsärajan yläpuolelta ja pohjoispuolelta Lapin pienistä järvistä, joissa on kylmä pohjoinen vesi ja vielä mutapohjalla. Me voimme löytää tukkipuukokoisia männynrunkoja alueelta, jossa ei ole enää kymmenien kilometrien päässäkään eläviä mäntyjä. Tämä on semmoinen selkeä todiste siitä, että joskus on täytynyt olla lämpimämpää kuin nykyään. Meillä ei tarvitse olla mitään ilmastomallia rakentaa siihen, riittää kun kävelemme järven rannalla ja kaivamme mutaa ja löydämme näitä runkoja. Se on konkreettinen todiste siitä, että on joskus ollut lämmintä.


PS. Tämä kirjoitus on parasta lääkettä kaikille niille, jotka kärsivät ilmastoahdistuksesta. Saatavana ilmaiseksi, jos vain lukee tai kuuntelee. Niinpä kerro kaikille niille, jotka mahdollisesti kärsivät näistä psyykkisistä oireista. Ja tietenkin kaikille niille, kuten poliitikot ja useimmat tiedotusvälineet, jotka edesauttavat ilmastoahdistukseen liittyvien oireiden leviämisessä. Vain oikea tieteellinen tieto, kuten nämä Lapin kansallisaarteen tiedot, on parasta lääkettä ilmastoahdistukseen. Meidän vanhempien tulee kantaa huolta myös meidän nuoristamme.

torstai 7. marraskuuta 2019

Kylmä uni


7.11.-19 Kylmä uni. "Älä unta näe".  Näin saatetaan sanoa sellaiselle, joka kertoo jotain utopistista. Kuten jotain sellaista, jota toivoo ja jonka uskoo saavansa. Jotain sellaista, mitä voi tapahtua joskus tulevaisuudessa. Otetaan esimerkki lottopelistä. Toivo suuren lottovoiton saamisesta on kuin unen näkemistä, koska eihän sitä lottoa muuten pelattaisi niin paljon kuin sitä pelataan. Ja joidenkin pelaajien kohdalle se epätodennäköinen "päävoittouni" kuitenkin joskus osuu.

Minulle on kuitenkin turha sanoa, että "älä unta näe", sillä ehdin jo nähdä. Siis ihan oikean yöllisen unen, tosin siitä on jo lähes 20 vuotta. Jostain syystä haluan kirjoittaa siitä nyt. Olin unohtanut sen jo aikoja sitten, mutta kun se toistuvasti putkahti ajatuksiini jokin aika sitten, niin ajattelin tuoda sen tähän blogiini. Ehkä jatkuvat monesta tuutista vyöryvät ilmastoon liittyvät uutiset herättivät sen uudelleen esille muistin kätköistä.

Otsikon aiheena on kylmä uni. Sitä se on, oikeastaan kova pakkasuni olisi parempi otsikko. Olet varmaan samaa mieltä, kun luet kirjoituksen loppuun. Olkoon tämä kylmän unen kertominen kuin vastavoima niille loputtomille uutisille ja kirjoituksille, joissa kauhistellaan ja pelotellaan maapallon kauheasta lämpenemisestä sen pahan hiilidioksidin takia. 

Nyt viskaan kylmää unta pelottelijoille kertomalla, mitä näin lähes 20 vuotta sitten:

"Katselin televisiosta säätiedotusta. Meteorologi, joka oli mies, seisoi kartan edessä. Hän osoitti kartalla kohti itää, josta alkoi vyöryä hyvin kylmää ilmaa kohti Pohjoismaita. Sääennusteessa kylmä, laaja ilmamassa levisi Suomen, Ruotsin ja Norjan päälle. Sitten meteorologi kertoi kovista pakkaslukemia näiden kolmen maan päällä. Näin kuinka kartalla isolla alueilla kaikki lukemat alkoivat miinusmerkin jälkeen vitosella: -53, -54 jne."

Tässä kaikki. Tämä selkeä uneni päättyi tähän.

Ja jatkan tähän, että en väitä, että uneni toteutuu, kuten joidenkin lottovoittajien kohdalla tapahtuu. Mutta jos Siperia repeäisi ja työntäisi arktisen ilmamassan tänne Pohjolaan unessa nähdyllä tavalla, niin mitä sitten tapahtuisi. Uutisten ja ihmisten puheiden pääaihetta ei olisi vaikea arvata. Mutta kuinka käytännön arkielämä sujuisi hirmupakkasissa sähköstä riippuvassa nyky-yhteiskunnassa? Sähköverkot taitaisivat kaatua? Ja sen jälkeen... No, ehkä ei ole tarvetta jatkaa tätä pitemmälle, sillä eihän mikään tulevaisuuden mahdollisia kriisejä pohdiskeleva ryhmä tällaisia asioita mieti. Liiallisen lämpenemisen vaikutuksia sitäkin enemmän...

 
Ilmastosta olen kirjoittanut aiemminkin


*7000 vuoden lämpötilat – puiden lustot se kertovat https://jouninkootut.blogspot.com/2019/11/7000-vuoden-lampotilat-puiden-lustot.html

*1970-luvulla peloteltiin jääkaudella https://jouninkootut.blogspot.com/2019/10/1970-luvulla-peloteltiin-jaakaudella.html

*Suomalainen ilmastotodellisuus – Suomalaiset tiedemiehet kertovat (11-osainen videosarja tieteellisestä ja poliittisesta ilmastonmuutoksesta) http://jouninkootut.blogspot.com/2019/04/suomalainen-ilmastotodellisuus.html

*Ilmastonmuutos tieteellisesti kerrottuna  http://jouninkootut.blogspot.com/2019/03/ilmastonmuutos-tieteellisesti-kerrottuna_19.html

*Lehdet pelottelevat ja lisäävät ahdistusta http://jouninkootut.blogspot.com/2019/01/lehdet-pelottelevat-ja-lisaavat.html

 
 

maanantai 4. marraskuuta 2019

Juttuja Santahaminan armeijakavereista 1976-77

4.11.-19 Juttuja Santahaminan armeijakavereista 1976-77: Edellä kerroin muutamista Santahaminan upseereista, jotka tekivät työtään urheilujoukkojen toisessa jääkärikomppaniassa. En palaa enää heihin, sen sijaan  yritän kertoa varusmiehistä, jotka tulivat enemmän tai vähemmän tutuiksi silloin 43 vuotta sitten. Kerron tässä nyt, miten asiat tulevat mieleeni ilman sen kummempaa järjestystä.

Meitä oli noin 35 varusmiehen joukko, jotka oli kelpuutettu lokakuun saapumiserään. Lähes kaikki olivat yleisurheilijoita täydennettynä muutamalla jalkapalloilijalla. Jalkapalloilijoista tunnetuin oli Olli Isoaho, joka armeijakesänä 1977 pelasi HJK:n maalivahtina. Myöhemmin hän oli Suomen maajoukkueen maalivahtina pelaten mm. kaikki Suomen ottelut Moskovan olympiaturnauksessa. Lisäksi hän oli yksi ensimmäisistä Saksassa pelaavista suomalaisista maalivahdeista (vai oliko peräti ensimmäinen?) pelatessaan Arminia Bielefeld - joukkueessa. Wikipedian mukaan hän pelasi myös Ruotsin Västerås SK - ja Norjan Moss FK - joukkueessa. Lisäksi Ollilla on Hongkongin mestaruus Seiko Sportin riveissä vuonna 1984.

Selvin muistoni Olli Isoahoon tai oikeastaan hänen poissaoloonsa liittyy aliupseerikoulun jälkeiseen aikaan sen jälkeen, kun olimme palanneet takaisin 2.JK:n tiloihin. Armeijassa on kerrossängyt, jossa on ylä- ja alapeti. Minulla oli alapeti ja Olli nukkui yläpetillä. Saatoin uneksia silloin tällöin yön aikana. Eräänä aamuna heräsin yllättäen yläpetiltä, jonne olin jossain vaiheessa kömpinyt yön. Olli Isoaho asui Helsingin lähistöllä ja sinä yönä yläpeti oli tyhjänä Ollin ollessa kaiketi kotonaan tai  HJK:n ottelumatkalla.

Mainitsenpa tässä myös pikajuoksua harrastaneista pääkaupungin pikajuoksijoista Vilenin veljekset, jotka olivat ihan samannäköisiä. Siihen aikaa sukunimi Vilen oli tuttu kaikille yleisurheilua seuraaville, sillä Vilenien sedällä Raimo Vilenillä oli ollut vuonna 1973 juostu 100 metrin Suomen ennätys ajalla 10,49. Vuotta aiemmin hän oli juossut käsiajanotolla matkan tasan 10 sekuntiin, mikä samalla sivusi Euroopan ennätystä. Vilenin veljekset jäivät minulle vähän etäisiksi, siksi kerroin enemmän heidän sedästään!

Kolmiloikkaaja Jukka Härkönen oli kahden muun lisäksi meitä muita 4-5 vuotta vanhempi, sillä Sotkamosta Lahteen muuttanut Jukka oli jo ehtinyt valmistua liikunnanopettajaksi. Aiemmin kesällä ennen asepalvelusta hän oli sijoittunut neljänneksi Kalevan Kisoissa. Myöhemmin Jukka on tullut tunnetuksi ehkä Suomen tunnetuimpana yleisurheilijoiden kansainvälisenä managerina. Hänen ensimmäinen kuuluisa asiakkaansa oli namibialainen pikajuoksija Frankie Fredericks.

Tampereen Seppo Liutun kanssa kävin tiukkoja kamppailuja Cooperin testien yhteydessä. Jäin toiseksi molemmilla kerroilla. Seppo ei lähtenyt aliupseerikouluun, vaan valitsi majuri Mäkipään hiihtojoukot lyhentäen samalla palvelusaikaansa. Näin teki myös Porvoon Teuvo Karvonen, joka tunnettiin entisen (epävirallisen) estejuoksun ME-miehen Pentti Karvosen poikana. Teuvon kanssa tein muutaman juoksuharjoituksen, mutta Seppo Liutun kanssa ne jäivät tekemättä. Seppo voitti talvella miesten halli-SM:n 3000 metrillä ja sitten seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 1984 hän  juoksi kympin aikaan 28.04. Häntä ei kuitenkaan valittu Los Anglesin olympiakisoihin, vaikka sillä ajalla kisoissa voitettiin mitali. Ne oli niitä aikoja Suomen yleisurheiluhistoriassa... Ja mainitsen vielä, että helsinkiläisiä kestävyysjuoksijoita olivat Kai Ritvala ja Yrjö Hytönen.

Kymenlaaksolaisella korkeushyppääjä Esa Greijuksella ja minulla on ollut yksi yhteinen kaukainen hetki: Me olemme syntyneet samana helluntaiaamuna. Me molemmat tiesimme myös tarkan syntymäajan, jonka äitimme olivat kertoneet pojilleen. Minä olin tullut maailmaan tuntia ennen Esaa!

Helsinkiläiset Ari Viitala ja Jouni Kareinen juoksivat 400-800 metrin matkoja ja pohjanmaalaisen pikajuoksijan Sakari Hyytiäisen valmentajana oli vielä silloin tuntematon lakimies Lauri Tarasti. Kuulantyöntäjistä mainitsen Matti Vanhasen ja kiekonheittäjistä Mauri Sirenin. Keihäänheittäjistä ovat jääneet mieleen Vammalan seudulla asunut Rantanen (etunimeä en muista), Lappajärven Tapani Savola ja Lahden seudulla vaikuttanut Lasse Papinaho. Myöhemmin koiravaljakkokilpailuita harrastanut Lasse oli ehtinyt olla myös tulevan naisten keihäänheiton olympiavoittajan Heli Rantasen valmentajana.

Entäs Ari Harjula? Kertooko nimi lukijoille mitään? Ari oli seiväshyppääjä ja oli samoin kuin Jukka Härkönen meitä muita muutaman vuoden vanhempi. Hän oli juuri valmistunut lääkäriksi. Alokaskauden hän samassa tuvassa, mutta sen jälkeen hän jatkoi omaa koulutustaan vastaavissa tehtävissä. Ari kertoi, että jos hän ei kesän aikana ylitä viiden metrin  korkeudessa olevaa rimaa, niin hän lopettaa hyppäämisen. Viittä senttiä vaille jäi, joten seiväshyppy loppui. 

Kahdeksan vuotta myöhemmin vuoden 1985 helmikuussa Ari Harjula oli siinä kolmen kirurgin joukossa, joiden johdolla tehtiin Suomen ensimmäinen sydämensiirto. Ja viisi vuotta myöhemmin helmikuussa 1990 Ari Harjulan johdolla tehtiin Suomen ensimmäinen keuhkonsiirto. Arvostan suuresti tällaisia ihmisten parhaaksi tehtyjä tekoja! Jokainen voi miettiä mielessään, kumpaa arvostaa enemmän: ylittää seipään avulla viisi ja puoli metriä vai tehdä tällaisia lääketieteellisiä "uudisraivaajasuorituksia"?

10-ottelija Johannes Lahti oli se kolmas, joka oli vanhempaa ikäluokkaa Härkösen ja Harjulan lisälksi. Mieleeni on jäänyt aamuhämärässä tehdyt sulkeisharjoitukset. Olimme aivan lähekkäin ja kun kouluttaja antoi komennon 'taakse poistu', niin samassa Johannes oli jo muutaman metrin päässä. Siinä vaiheessa minä olin vasta ottamassa ensimmäistä askelta. Suurinpiirtein sellainen on pikajuoksijan ja kestävyysjuoksijan ero, kun on kyse räjähtävistä suorituksista. 

Kesän aikaan Johannes Lahti ylitti ensimmäisenä suomalaisena 10-ottelussa 8000 pisteen rajan. Hufvudstadsbladetin silloinen päätoimittaja Jan-Magnus Jansson oli luvannut vuosia aiemmin ensimmäiselle suomalaiselle 8000 pisteen rajan ylittäjälle lehden erikoispalkinnon. Niinpä eräänä kesäpäivänä meidät komennettiin kasarmin edessä olevalle kentälle riviin. Oli pienimuotoinen juhlahetki, kun arvokkaan herrasmiehen oloinen päätoimittaja ojensi lehden palkinnon alikersantti Lahdelle. Mikä oli tämä palkinto, sitä en enää muista. Johannes Lahti poistui joukostamme muutama vuosi sitten.

 

Sitten kerron muutaman sanan edellisestä saapumiserästä niistä, jotka olivat tulleet kesäkuussa ja jotka olivat painijoita, painonnostajia, nyrkkeilijöitä, koripalloilijoita ja lentopalloilijoita. Ne, jotka olivat samassa rakennuksessa, olivat kahdeksan kuukauden varusmiehiä. Kerron kahdesta urheilijasta painonnostaja Arvo Ojalehdosta ja nyrkkeilijä Tarmo Uusivirrasta

Arvo Ojalehto oli pienikokoinen painonnostaja, joka sitten myöhemmin edusti Suomea kolmissa eri olympiakisoissa. Hänen sarjansa oli aina alle 56 kg:n painoluokassa. Mainitsen Arvosta siksi, koska hän oli uskomattoman kimmoisa. Hän näytti meille useammin kerran, miten hypätään yläpetille tasajalkaa suoraan istualleen. Ja tietenkin saappaat jalassa! Täytyy sanoa, että se oli hauskan näköistä, kun omistaa sellaisen ponnistusvoiman. Pomppaajan pieni koko korosti tätä näkyä.

Ja sitten lopuksi kerron erikoisen tapahtuman liittyen nyrkkeilijä Tarmo Uusivirtaan. Armeijan jälkeen Uusivirrasta tuli ensimmäinen suomalainen nyrkkeilijä, joka sai maailmanmestaruusmitalin, vieläpä kahdesti vuosina 1978 ja 1982. Moskovan olympiakisojen menestyksen esteeksi tuli silmäkulmavamma.

Ja sitten Santahaminan silloiseen salattuun tapahtumaan. Nyrkkeilyn Suomi-Ruotsi maaottelu oli edessä muutaman päivän kuluttua ja Tarmo Uusivirta oli tapansa mukaan valmistautumassa siihen huolella. Hän oli jo nukkumassa, kun ennen puolta yötä jotkut koripalloilijat tulivat iltalomalta. Piti olla hiljaisuus, mutta he eivät malttaneet pysyä hiljaa edes vuoteessa. Ja tästä möykkäämisestä Uusivirta oli hermostunut, noussut ja lyönyt yhden iskun sängyssä olevaan pelaajaan. Mitään vammaa siitä ei kuitenkaan syntynyt.

Uusivirran teko oli raskauttava, olihan hän nyrkkeilijä. Uusivirta sai vain lievän rangaistuksen. Asia salattiin kaikilta ulkopuolisilta. Uusivirta pääsi maaotteluun, mutta hän sai kaksi viikkoa putkaa. Ja sekin hoidettiin siten, että hän kävi nukkumassa vain yöt. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että Tarmo Uusivirta oli kohtelias ja fiksun oloinen jääkäri.