sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Juuan lukio ja syksyn 1974 juoksuharjoittelu

5.11 Juuan lukio ja syksyn 1974 juoksuharjoittelu: Jatkan jälleen kestävyysjuoksun parissa muutaman kuukauden tauon jälkeen, tosin laitoinhan juoksuun liittyvän lähes 40 vuotta vanhan videon myös tänne blogiini muutama päivä sitten. Vieläkin ihmetyttää, miten tuo vanha kaitafilmi on säilynyt vuosien saatossa. Ja miten paljon ovatkaan kuvausvälineet ja -tekniikka muuttuneet vuosikymmenten aikana!

Lokakuussa 1974 oli 17 vuoden ikäinen ja arkipäivisin kävin Juuan lukion toista luokkaa. Lukiovuodesta ei ole jäänyt kovin paljon muisteltavaa. Päällimmäisenä on muisto siitä, että ensimmäisen vuoden matematiikan opettaja Heikki Turunen oli muuttanut muualle ja hänen tilalleen oli valittu joku epäpätevä nuorehko naisopettaja. En edes muista hänen nimeään, mutta hänen opetustaitonsa oli olematonta..

Vaikka olin matemaattisesti melko lahjakas, niin opettajan osaamattomuus - tarkoitan hänen opetustaitoansa - aiheutti sen, että menetin kiinnostuksen matematiikkaan kokonaan. Voin sanoa, että olin tuuliajolla koko lukion toisen vuoden liittyen matikan opiskeluun. Tyttöjen suosiminen ei parantanut asiaa; sisäinen kapina oli voimissaan muissakin kuin minussa. Onneksi seuraava vuosi muutti kaiken, kun saimme Juuan lukioon huipputaitavan matikan open. Hänestä sitten myöhemmin lisää, kun pääsen kertomaan seuraavan vuoden tapahtumista.

Vuoden 1974 kolmen viimeisen kuukauden aikana loka-joulukuussa harjoittelin vain kerran päivässä. Lisäksi koko tämän ajanjakson olin täysin terve. En tehnyt lainkaan aamulenkkejä, mitkä olisi pitänyt tehdä aamun pimeydessä ennen kouluun menoa. Tunnetusti maaseudulla ei ole juuri muuta valoa kuin kuu, jos taivas on pilvetön täyden kuun aikaan. Joensuulainen valmentajani, joka oli "poissa kuvioista" kesän ajan, laati jälleen harjoitusohjelmani. Muuten en tätä asiaa muista, mutta kun katselen harjoituspäiväkirjaani, niin siellä on jälleen läsnä voimakkaasti ne pulssilukemat, joita minun piti seurata.

Sellainenkin ihmeellisyys tulee esille lokakuun harjoituksista, että olen juossut muutaman harjoituksen niinkin hiljaa kuin lähes kuuden minuutin kilometrivauhtia. Syynä on ollut se, että valmentajani oli laittanut harjoituksen pulssilukemaksi 120. Niinpä olen tunnustelut pulssiani ranteesta juoksun aikana ja vauhti on pitänyt pudottaa näin naurettavan alas. Onneksi pian tämän jälkeen tulin järkiini ja palasin vauhdikkaampaan menoon, vaikka olenkin merkinnyt toteutuneet harjoitukset valmentajani antamin pulssilukemin.

Lokakuussa kilometrejä kertyi kaikkiaan 426, mukana on kaksi kympin aamulenkkiä. Lenkkien pituus on vaihdellut 7-21 kilometrin välillä. Kahta harjoitusta lukuun ottamatta kaikki harjoitukset ovat olleet hitaalla tai melko hitaalla vauhdilla. Harjoituspäiväkirjani kertoo, että kävin lokakuun puolivälissä Joensuussa 15 kilometrin testijuoksussa. Mitään muistikuvaa tästä päivästä ei kuitenkaan ole. Olen merkinnyt päivän kohdalle, että "testijuoksu 10 km päin persettä (mahaan koski)". Aikaakin on mennyt vähän yli 35 minuuttia. Kaiketi olin lopettanut testijuoksun kympin kohdalla, vaikka piti juosta vielä viisi lisää. Kaikki ei mennyt aina suunnitelmien mukaan.

Marraskuussa harjoitukset menivät samaan tyyliin kuin lokakuussa. Kilometrejä kertyi kaikkiaan 432. Lenkkien pituus vaihteli 10-24 kilometrin välillä. Yhtään aamuharjoitusta en tehnyt. Vauhdit olivat pääosin hitaita, kuitenkin kerran viikkoon juoksin kympin lenkin melko kovalla vauhdilla. Ja onhan joukossa yksi nollapäivä, koska olin käynyt kuukauden loppupuolella Joensuun Katajan kauden päättäjäisissä, mitkä oli pidetty Harilan lomamajalla. Oliko se Liperin vai Polvijärven puolella, sitä en muista enkä viitsi nyt tarkemmin tätä asiaa tutkia.

Joulukuussa jatkui sama harjoitustahti. Kilometrejä kertyi vähän enemmän eli 474. Yhtään aamulenkkiä ei ollut mukana. Kovavauhtisia kympin lenkkejä oli kaikkiaan viisi, lisäksi yhden kovavauhtisen harjoituksen olin lopettanut kolmen kilometrin jälkeen kovan pistoksen takia. Pistokset olivat koko juoksu-urani suuri ongelma niin harjoituksissa kuin kilpailuissa. Koskaan en päässyt niistä eroon ja niitä ei voinut koskaan ennakoida. Koskaan en hakenut tähän kiusalliseen asiaan keneltäkään apua ja tuskinpa sitä olisi löytynyt mistään. Joulukuussa tein kaikkiaan kuusi pitkää harjoitusta, joiden pituus oli 25 km. Lisäksi lähes 20 kilometrin määriä oli viisi kappaletta.

Myös vuonna 1974 vuosi päättyi joulukuuhun. Harjoituspäiväkirjani mukaan vuonna 1974 juoksin 4690 kilometriä. Harjoitusmäärä oli todellisuudessa vähän suurempi, koska hidasvauhtisia verryttelyjä ja vetoharjoitusten palautuksia en aina laskenut juoksemiseksi.

1 kommentti:

  1. Löysin tämän mielenkiintoisen blogisi vasta nyt kaverini vinkistä. Terveisin: kestävyysjuoksufani Matti Halmeaho (70v), sähköpostini on matti.halmeaho@gmail.com. Oletkohan facebookissa? Jos olet voisin liittyä fb-kaveriksesi.

    VastaaPoista