sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Maaliskuun 1975 juoksuharjoittelu

12.11 Maaliskuun 1975 juoksuharjoittelu: Edellisessä jutussani kerroin "käsillä hiihdosta". Myös maaliskuu alkoi "käsin hiihdolla", koska jalkaterä oli yhä kipeä. Tämän jälkeen koko kuukauden sain olla terveenä lukuun ottamatta yhtä päivää, jolloin nousi äkillinen kuume pitkän harjoituslenkin yhteydessä. En tiennyt, mistä se johtui, mutta vielä saman päivän aikana kuume hävisi.

Maaliskuussa valo lisääntyy, niinpä kuukauden aika keskimäärin joka toinen aamu tein seitsemän kilometrin aamulenkin. Niistä kertyneet askeleet lisäsivät kuukauden harjoitusmäärää yhteensä sadalla kilometrillä. Maaliskuun kokonaismääräksi tuli yhteensä 570 km, mikä oli suurin harjoitusmäärä, mitä olin koskaan tehnyt.

Kuukauteen mahtui kuusi löysävauhtista juoksukertaa, joiden pituus vaihteli 20-25 kilometrin välillä. Lisäksi oli yksi kerta, jolloin juoksin 30 km:n pituisen lenkin. Se olikin muutamia vuosia jatkuneen urheilu-urani toiseksi pisin harjoitus. Puolitoista vuotta aiemmin 16 vuoden ikäisenä olin juossut vielä pitemmän matkan, mistä kerroin aiemmin jutussani, mikä löytyy täältä: http://jouninkootut.blogspot.fi/2017/06/nurmeksen-rajalle-ja-takaisin.html

Reipasvauhtisia vauhtileikittelyjä pituudeltaan 10-14 km mahtui kuukauden ohjelmaan kolme harjoitusta. Tasaisella, kovalla vauhdilla juostuja harjoituksia oli kuukauden aikana peräti seitsemän, joiden pituus vaihteli 10-14 km:n välillä. Näistä yksi oli erilainen, sillä harjoituspäiväkirjasta näen, että yhtenä aamuna olen kahden kilometrin verryttelyn jälkeen juossut kovavauhtisen kahden kilometrin vedon; ja sitten iltapäivällä olen juossut kympin kovalla vauhdilla. Tämä oli kaiketi ensimmäinen kerta, kun tein kaksi tehoharjoitusta saman päivän aikana. Tämä oli poikkeuksellista eikä tämä toistunut montaa kertaa koko juoksu-urani aikana.

Maaliskuun viimeinen päivä 31.3 on ollut toinen pääsiäispäivä. Voin todeta tämän varmuudella, vaikka edessäni ei ole vanhoja kalentereita eikä myöskään harjoituspäiväkirjassani ole mainintaa pääsiäisajasta. Olen kuitenkin kirjoittanut kuukauden viimeisen päivän kohdalle sanatarkasti  "MALMIJUOKSU 5,1 km. 15.37 (2.)". 

Joensuun eteläpuolella sijaitseva Pyhäselän koulukeskus Hammaslahdessa on ollut malmijuoksun lähtö- ja maalialueena jo 45 vuoden ajan. Vuonna 1975 tämä kilpailutapahtuma oli vielä nuori. Tämä oli vasta kolmas kerta, kun kestävyysjuoksun harrastajat suuntasivat toisena pääsiäispäivänä kohti Pyhäselkää. Kilpailu on järjestetty tähän vuoteen saakka aina samana ajankohtana. Tästä johtuen myös olosuhteet ovat vaihdelleet talvikeleistä lähes kesäisiin olosuhteisiin, sillä pääsiäisen ajankohta vaihtelee eri vuosina lähes kuukaudella.

Vuonna 1975 pääsiäistä vietettiin varhain. Olivatko olosuhteet talviset? Siitä ei ole mitään muistikuvaa, mutta se oli kuitenkin varmaa, että kilpailuun osallistui paljon juoksijoita niin eri-ikäisten kilpasarjoihin kuin myös kuntoilijoille suunnattuun hölkkäsarjaan. Tämä oli sitä aikaa, jolloin innostus kestävyysjuoksun harrastamiseen oli maassamme huipussaan.

Päiväkirjan osoittaman tiedon mukaan olin A-poikien (pojat 18 vuotta) 5,1 kilometrin kilpailussa toinen ajalla 15.37. En varmaan ollut kovin tyytyväinen tulokseen.  Matka oli minulle riittävän pitkä ja olin harjoitellut hyvin koko talven ajan; ja kuitenkaan en pystynyt voittamaan. Tosin kilpailua ajatellen viikon sisällä juostut kaksi kovavauhtista kympin lenkkiä eivät olleet eduksi itse kilpailussa. Minulla ei ole mainintaa siitä, kuka oli edelläni. Hän oli todennäköisesti Tohmajärven Urheilijoiden Esa Pulkkinen, joka uutena kasvona putkahti esiin juuri tänä vuonna. Seuraavien vuosien aikana meidän välillämme oli monet kovat keskinäiset kilpailut etenkin maastojuoksuissa ja radalla erityisesti 1500 metrin matkalla. Olimme usein samoissa kisoissa, koska me molemmat asuimme Pohjois-Karjalassa.

1 kommentti:

  1. Ei kyllä minun kuntoni jaksais tuollaista. Minulle riittää 5km.n sauvakävely lenkki päivässä.

    VastaaPoista