torstai 2. marraskuuta 2017

Kosicen maratonvideo vuodelta 1979

2.11 Kosicen maratonvideo vuodelta 1979: Siitä on jo vierähtänyt aikaa, kun viimeksi kirjoitin urheilu-uraani liittyvistä asioista tänne blogiini. Viimeisin juttu tähän aiheeseen oli heinäkuun lopussa http://jouninkootut.blogspot.fi/2017/07/  Kesän loppu ja syksy ovat olleet niin kiireistä aikaa, ettei ole ollut aikaa kaikkiin harrastuksiin, joten kirjoittelukin on jäänyt vähäiseksi.

Urheilujutuissani olen päässyt jo vuoteen 1974, jolloin olin 17 vuoden ikäinen. Siitä on tarkoitus pian edetä kohti aikuisikää ja kertoa urheilun iloista, murheista ja kaikesta siitä ”hulluudesta”, mitä urheilijalta vaaditaan, jos pyrkii tosissaan huipulle. Tulen kertomaan myös urheilun lieveilmiöistä kuitenkaan ketään loukkaamatta. Ketään ei ole tarkoitus syyllistää, vaikka tuonkin esille myös ikäviä asioita niiltä osin, mitä minulle kerrottiin ja mitä muilta sain kuulla.

Sain tällä viikolla kuulla, että youtubeen on ladattu video lähes 40 vuoden takaa. Tässä lähes 14 minuutin pituisessa videossa olen tavallaan pääosassa, vaikka en olekaan koskaan näytellyt. Kyse on Kosicen rauhanmaratonista, mikä on Euroopan vanhin maratonjuoksukilpailu. Vain Bostonin maraton on vanhempi yhtäjaksoisesti järjestetty kilpailu Amerikan mantereella.

1970-luvulla kaupunkimaratoneja ei ollut kovinkaan monia kuten nykyisin. Euroopassa Kosicen maraton oli kaiketi näistä tapahtumista kaikista tunnetuin. Niinpä monet maailman sen aikaiset huiput olympiavoittajia myöten osallistuivat tähän kilpailuun, mikä järjestettiin aina lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Olin siellä kahdesti Suomen edustajana vuosina 1978 ja 1979. Jälkimmäisenä vuonna olin 22-vuotias ja seuraavana vuonna tavoitteenani oli voittaa olympialaisissa.

YouTubeen ladatun videon, mikä löytyy täältä https://www.youtube.com/watch?v=SWdV6gAFYFQ

olin nähnyt joskus vuosikymmeniä aiemmin. Se on alun perin kuvattu kaitafilmille joensuulaisen Pauli Pakarisen toimesta. Pauli oli matkanjohtajana silloisessa Tsekkoslovakian kaupungissa Unkarin rajan läheisyydessä, nykyisin Kosice kuuluu Slovakiaan. Kun katselin videota uuteen muotoon laitettuna, niin oikeastaan en muistanut paljoakaan siitä, mitä olin katsonut kaitafilmiltä. Niin ne asiat unohtuvat vuosikymmenten aikana!

Videolla näkyy hyvin se kuva, mikä oli oleellista sen ajan Itä-Euroopalle ja niille tavoille, joita se vaali Neuvostoliiton alaisuudessa. On seppeleenlaskua, koppalakkisia sotilaita jne. Myös sen ajan pukeutumistyyli tulee osittain esille. Näistä ja monista muista asioista - kuten pimeästä rahanvaihdosta  - sitten lisää, kun pääsen urheilujutuissani edellä mainittuun vuoteen. Kuitenkin siihen menee vielä aikaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti