maanantai 13. marraskuuta 2017

Palma-viesti Hämeenlinnasta Lahteen

13.11 Palma-viesti Hämeenlinnasta Lahteen: Mäkihyppelyt kuuluivat keväällä oleellisesti kestävyysjuoksuharjoitteluun noin 40 vuotta sitten. Myös vuoden 1975 huhtikuussa mäkihyppelyharjoitukset olivat tärkeä osa harjoitteluani. Kuukauden aikana ei ollut yhtään pitkäkestoista (10-14 km) kovavauhtista harjoitusta kuten edellisinä kuukausina. Kymmenen kilometrien reipasvauhtisia vauhtileikittelyharjoituksia oli sentään neljänä päivänä.

Vastamäkeen tehtyjä mäkihyppelyharjoituksia oli peräti 13 kertaa. Harjoittelu tapahtui siten, että hölkkäsin Lonkaanvaaran päälle ja sieltä edelleen kilometrin alamäkeen. Päästyäni sinne aloin loikkia vastamäkeen mahdollisimman voimakkaasti ponnistaen. Yritin pitää yllä hyvää kimmoisuutta ja tasaista rytmiä. Hyppelyn pituus oli kestoltaan minuutin verran. Sitten hölkkäsin alas ja aloitin hyppelyn uudelleen. Näitä hyppelyvetoja tein 5-7 kertaa. Harjoituksen päätteeksi hölkkäsin reilun kolmen kilometrin matkan kotiin.

Kuukauden aikana tein vain yhden pitkän 25 km:n harjoituksen. Sen sijaan puolipitkiä 15 km:n harjoituksia oli kahdeksan kertaa. Aamulenkkejä tein peräti 26 kertaa ja kun päivän toinen harjoituskerta tuli suoritettua jokaisena päivänä, kuukauden harjoituskertojen määrä oli peräti 56. Aamulenkkien pituus oli lähes joka kerta 6 kilometriä, lisäksi muutaman kerran 8-10 ”kilsaa”. Kuukauden kilometrimäärä oli harjoituspäiväkirjani mukaan 446. Jostain syystä mäkihyppelyharjoituksia en ole laskenut mukaan, vaikka niistä kertyy sadan kilometrin matka. Todellinen harjoitusmäärä oli siten noin 550 km.

Huhtikuun aikana oli myös kaksi kilpailua. Molemmat niistä olivat maantieviestejä. Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna oli Pohjois-Karjalan maakuntaviesti Kiteellä. Juoksin Joensuun Katajan joukkueessa osuuden, minkä pituus oli vähän yli neljä kilometriä. Joukkueena olimme tietenkin ylivoimaisia, koska Kataja oli haalinut riveihinsä urheilijoita lähes koko läänin alueelta. Itsekin juukalaisena kuuluin tähän joukkoon. 70-luvulla kestävyysjuoksuinnostus oli korkealla, niinpä silloin järjestettiin useampana keväänä tällaisia läänin sisäisiä viestijuoksuja. Joukkueita ja juoksijoita riitti siihen aikaan. Nykyisin tällaista tapahtumaa olisi vaikea järjestää, koska kestävyysjuoksun harrastajia on niin vähän.

Toinen viestijuoksutapahtuma kuukauden puolivälissä oli paljon kauempana, minne myös me Katajan pitkänmatkanjuoksijat matkustimme. Kyse oli tunnetusta Palma-viestistä, mikä juostiin Hämeenlinnasta Lahteen. Kilpailun kokonaispituus oli 77,77 km ja se oli jaettu kahdeksaan osuuteen. Kaikki osuudet olivat miesten osuuksia. Osuuksien pituudet olivat seuraavat: 12,2 - 10,1 - 13,0 - 11,8 - 9,3 - 5,9 - 5,7 ja 9,7 km. 

Tämä lähes vuosikymmenen ajan 1970-luvulla järjestetty kilpailu kokosi kaikki Suomen ja Ruotsin parhaat seurajoukkueet mittelemään juoksuherruudesta. Palma-viesti ei ollut mikään hölkkätapahtuma, sillä kaikille osuuksille riitti kovatasoisia kestävyysjuoksijoita. Joukkueiden lukumäärä oli jopa 50. Lisäksi jokaiselta viestiosuudelta julkaistiin tarkat osuusajat paremmuusjärjestyksessä. Palma-viesti oli saanut nimensä kilpailua tukeneen Oy Mallasjuoma Lahden tuotemerkistä. Myynnissä oli monia sen aikaisia kaikkien suomalaisten tuntemia Palma-limonadituotteita. Oli appelsiini Palmaa, ananas Palmaa, veriappelsiini Palmaa jne. Tänne kannattaa kurkistaa, jos haluat tietää lisää näistä Palma-tuotteista http://70-luvulta.blogspot.fi/2011/04/yksi-ananaspalma-kiitos.html

Olimme majoittuneena Lahden eteläpuolella olevalla Mukkulan leirintäalueella. Kilpailu alkoi Hämeenlinnasta, minne en kuitenkaan mennyt, sillä juoksin kolmanneksi viimeisen osuuden. Sen osuuden vaihtopaikka oli noin 20 km päässä Lahdesta. Meillä katajalaisilla oli kaiketi joku pienoisbussi, mutta sitä en muista, miten eri osuuksien juoksijat kuljetettiin vaihtopaikoille ja sieltä pois. Harjoituspäiväkirjani mukaan juoksun aikana kärsin jälleen pistoksesta, mutta onneksi pystyin suorittamaan osuuteni loppuun saakka. Varmaan olisi ollut häpeällistä keskeyttää ja samalla tyhjentää koko joukkueen kilpailusuoritus. 5,9 km:n matkaan meni aikaa 18.49 ja olin 9. sijalla tällä viestin toiseksi lyhyemmällä osuudella.

Me katajalaiset emme kamppailleet kilpailun kärkisijoista. Ehkä olimme sijojen 10-20 välillä? En enää muista, ketkä muodostivat seuramme kahdeksikon. Itseni lisäksi viestijoukkueessa oli kaiketi sellaisia nimiä kuin Taisto Honkanen, Hannu Sorasalmi, Jouko Rannanpää ja Aimo Skukin. Keitä olivat ne loput kolme viestinviejää? Oliko yksi heistä Tero Pulli? Valitettavasti en pysty muistamaan enempää.

Alla olevasta linkistä löytyy kuvia Palma-viestistä. Kilpailuvuosi ei ole tiedossani. Kuvia voi klikata suuremmiksi. (Kun avaat, niin vihreällä pohjalla lukee ”Luo uusi tili”. Sen alla lukee ”Ei nyt”. Klikkaamalla sitä pääset katselemaan kuvia.)

Palma-viestin urheilijoista löytyy netin avulla ainakin yksi hyvä kuva. Kuva on vuodelta 1978. Tunnistan kuvasta seuraavat urheilijat: Esko Lipsonen, Pekka Päivärinta, Martti Vainio ja Jukka Toivola. Joku lukijoista pystyy varmaan tunnistamaan myös muita kuvan henkilöitä.

Palma-viestiin osallistuneita juoksijoita vuonna 1978. Olikohan tämä viimeinen kilpailun järjestämisvuosi? Kuvan voi klikata suuremmaksi

PS eli jälkikirjoitus: Sain kuulla Tero Pullilta, että hän ei ollut mukana Palma-viestissä vuonna 1975. Sen sijaan hän on ollut aiemmin tässä viestissä jo vuonna 1971 ja hänellä on ollut nopein osuusaika yhdellä näistä noin kuuden kilometrin osuuksista. Joensuun Kataja on tämän tiedon mukaan osallistunut viestiin ainakin kaksi kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti