maanantai 21. tammikuuta 2019

Lehdet pelottelevat ja lisäävät ahdistusta

Julkaisin tämän kirjoituksen jo joulukuun alussa, mutta laitan sen uudelleen, koska loppuosaan tein lisäyksiä

3.12.-18 Lehdet pelottelevat ja lisäävät ahdistusta: ”Ihmiskunta vaarassa hävitä”. Näillä sanoilla alkaa joulukuun kolmas päivä, kun avaan pöydän ääressä varhain aamulla kännykkäni ja katson Ilta-Sanomien uutisotsikkoa. Otan kaksi ruisleipäpalasta ja laitan niiden päälle ohuet juustosiivut. Pian leipäpalaset ja kupillinen kahvia on nautittu. Uusi päivä on osaltani alkanut ja pian on aika lähteä töihin.
 
”Ihmiskunta vaarassa hävitä” – 5 kysymystä ja vastausta kriittisestä ilmastokokouksesta, joka alkoi Puolassa keskellä valtavaa hiilialuetta. Näin lukee koko otsikon pituudella. Yritetäänkö tällä otsikolla saada aikaan keskustelua tai suurta huomiota? Yritetäänkö sen kautta ärsyttää lukijoita vai mikä on tarkoitus? Vai onko tämä tuomiopäivän julistus, jota yritetään kertoa totuutena kaikkien niiden lukijoiden tietoisuuteen, jotka eivät vielä ole ymmärtäneet oikealla tavalla tätä edessä olevaa kauheaa ilmastonmuutosta? https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005919281.html
 
”Ihmiskunta vaarassa hävitä”. Luulisi tästä tiedosta palan menevän väärään kurkkuun. Mutta ei mennyt ja lisäksi kahvikin tuli juotua ruispalojen painikkeeksi. Edes tällaiset voimakkaat otsikot eivät tee minuun minkäänlaista vaikutusta, koska en usko siihen, että ihminen pystyy vaikuttamaan omalla toiminnallaan maapallon kokonaisilmastoon. Uskon enemmän aurinkoon ja Kaikkivaltiaaseen, joka säätelee myös auringon toiminnan.

Ihan rauhallisin mielin olen lähdössä autolla töihin, vaikka autoni kuluttaa dieseliä. Ilman sitä se ei liiku mihinkään. Ja ihan rauhallisin mielin lähden hoitamaan nautoja, vaikka ne saattavat röyhtäillä tai piereskellä. Ainakin lantaa ne laskevat takapäästään. Ja kaikki nämä toiminnat kuulemma lisäävät ilmaston lämpenemistä. Onpa tästä aiheesta joku viisas ruotsalainen väitellyt jopa tohtoriksi. Kuulemma jopa koulukirjoista on luettavissa tämä tärkeä tieto.

Kuten jo mainitsin, niin leivän päällä oli juustoa. Joskus juuston sijasta saatan laittaa lihaleikettä. Juusto tehdään maidosta, kiloon juustoa pitää olla kymmenen litraa maitoa. Siihen tarvitaan nautaa eli lehmää, jonka elintoiminnat lisäävät maapallon hiilidioksidin määrää. Lehmä on täten nopeuttamassa ihmiskunnan häviämistä? Ja tämä vaikutus on sitä voimakkaampaa, mitä enemmän käytämme lihaa, vaikkapa sen juustopalan lisänä? Joko alkaa ahdistaa vai pitääkö vielä jatkaa?


On pakkasta, niinpä laitan nahkahanskat käteeni. Mustat, lämpimät talvisaappaat ovat jo jalassani. Edellisiä saappaita käytin lähes kymmenen vuotta, nämä jalassani olevat aloittavat kolmannen talven. Ennen kuin käynnistän diesel-autoni, niin mieleeni juolahtaa suomenlapinkoirani. Se ei ole saanut moneen päivään puruluuta, niinpä otan porraskäytävän viereisestä tilasta ison valkoisen puruluun. Siitä riittää koiralle mieluista järsittävää pitkäksi aikaa.


Siinä hetkessä tajuan, että käsineeni ja saappaani on tehty naudannahkasta. Nopeuttaako tämäkin ihmiskunnan häviämistä, kun ympäri maailmaa sadat miljoonat ihmiset käyttävät näitä samoja tuotteita? Jos ei käytettäisi, niin ei tarvittaisi niin paljoa nautojakaan? Ja mitä minä teinkään antaessani koiralleni muhkean puruluun, sillä sekin oli tehty naudannahkasta? Joko alan lopultakin ymmärtää, että alan olla osavastuullinen koko ihmiskunnan häviämisestä?  


Meillä on kuitenkin vielä oikeus ajatella raittiilla, terveellä tavalla. Niinpä ajattelen niitä kaukaisia lämpimiä ajanjaksoja esimerkiksi silloin viikinkien aikoihin, jolloin he liikkuivat pitkin Grönlannin vihreitä rannikkoseutuja. Greenland eli Vihermaa on sen maan nimi yhä edelleen. Niihin aikoihin ilmasto oli lämmintä ja ruoho kasvoi myös pohjoisessa Grönlannissa. Vielä paljon myöhemmin Lapin metsistä on voitu puiden vuosilustoja mittaamalla todeta, että ilmastoon on sisältynyt poikkeuksellisia lämpöjaksoja. Näitä tiedoista ei kuitenkaan haluta kertoa mitään, koska silloin ei myöskään tarvitse kertoa hiilidioksidipäästöistä tai niiden puuttumisista. Silloin voidaan myös unohtaa aurinko ja sen ratkaiseva vaikutus koko maapallon ilmastoon.


Tiedotusvälineet tulevat jatkamaan valitsemallaan tiellä ihmisten pelottelua ja syyllistämistä liittyen tähän ilmastonmuutosuhkaan. Ilta-Sanomien kaltaiset otsikot aiheuttavat ahdistusta erityisesti lapsissa ja nuorissa. Niinpä ei tarvitse ihmetellä, että erilaiset psyykkiset oireet tulevat yhä lisääntymään kansan keskuudessa. Syyllisyyden ja pelon lietsominen vaikuttavat myös aikuisväestöön tavalla tai toisella. Poliitikot ja puolueet ovat voimattomia tämän asian suhteen. Taistellessaan ihmisten äänistä puolueet laidasta laitaan lisäävät ihmisten pelkoja ja ahdistusta myötäillessään ”ilmastouskovien” maailmanlaajuisia tavoitteita. 


Lisäys 21.1.-19

Lainaus Otavan Kirjapainon julkaisemasta koulukirjasta. Kirja on tehty vuonna 2004 ja painettu vuonna 2007.


Kirja kertoo keskiajasta mm. seuraavaa
 
8 * KESKIAJAN LOPPU
 
Keskiajan alussa oli lämmintä
 
Euroopassa vallitsi miellyttävä ilmasto 800-luvulta lähtien. Lämpötilat olivat useita asteita korkeampia kuin tänä päivänä. Jopa Englannissa viljeltiin viinirypäleitä. Kerrotaan, että vedetkin olivat niin lämpimiä, että rohkeimmat viikingit uivat pitkiä matkoja pohjoisilla vesillä, jossa nykyään menehtyisi kylmyyteen jo muutaman minuutin uinnin jälkeen.
Viljelykasvit menestyivät lämpimissä olosuhteissa. Ihmiset keksivät uusia työtapoja ja –välineitä, jotka paransivat maanviljelyä. Pelloilla työskennelleet eläimet valjastettiin ja niiden perään kiinnitettiin rautainen aura. Vesi- ja tuulimyllyt helpottivat jauhamista. Näin ruokaakin oli enemmän kuin aikaisemmin. Perheisiin syntyi paljon lapsia, väestöä oli enemmän kuin koskaan ennen.
 
Ilmasto kylmeni ja ihmiset elivät niukemmin
Ilmasto kylmeni 1200-luvulta lähtien. Aluksi vettä satoi enemmän kuin aikaisemmin. Sitten ilmaantuivat tulvat. Ilmasto kylmeni entisestään, ja pakkanen vaivasi koko Eurooppaa. Viljasadot pienenivät, ja ihmiset alkoivat nähdä nälkää.
Nälkiintyneet ihmiset sairastuivat helposti erilaisiin kulkutauteihin. Myös karja kärsi huonoista oloista ja menehtyi milloin nälkään, milloin tauteihin. Ihmisten oli totuttava tulemaan toimeen vähemmällä ruoalla. Lapsia syntyi vähemmän, ja suuri osa heistä menehtyi ennen aikuisikää…


 Näin kerrotaan koulukirjassa. Herää kysymys, vieläkö tätä koulukirjaa saa käyttää ?
Ja vielä vähän lisää tätä aihetta sivuten. Katselin televisiosta Kiehtova maailma-sarjaa, jossa brittiläinen näyttelijä Joanna Lumley vie katsojat nojatuolimatkalle ympäri Intiaa. Kolmiosaisessa sarjan toisessa osassa https://areena.yle.fi/1-4304169  hän tutustuu Intian suurimpaan kaupunkiin Mumbaihin, missä asuu noin 18 miljoonaa ihmistä noin kolme kertaa pienemmällä alueella kuin mitä on Lontoo.
Ohjelmaa seuratessa tuli mieleen se, että mitä Intian hallitsijat kertovat ilmastonmuutoksesta tälle ihmisjoukolle. Epäilen, että eivät mitään! Ja tuskin muissakaan Intian miljoonakaupungeissa, joita maassa on lähes 50, vaikka ympäröiviä alueita ei laskettaisi mukaan. Ja entäs Kiina?
Tuntuu todella erikoiselta, millaisia me olemme täällä Suomessa. Lähes kaikki puolueet pakkosyöttävät sellaista tietoa, että Suomi on maailman napa näissä ilmastoasioissa!! Tältä ajatukselta ei voi välttyä, kun kuuntelee poliitikkojen puheita ja heidän suunnitelmiaan. Silloin maailma pelastuu.  Miten täällä Pohjolan perillä asuva viiden miljoonan asukkaan kansa voikaan olla niin viisas? Me suomalaiset olemme tässäkin asiassa parempia ja tietävämpiä kuin muut - sitä ei syytä kyseenalaistaa. Riittää kun alistuu päätöksiin.
** ** **


Muita ilmastoon liittyviä  kirjoituksiani

*7000 vuoden lämpötilat – puiden lustot se kertovat https://jouninkootut.blogspot.com/2019/11/7000-vuoden-lampotilat-puiden-lustot.html

*Suomalainen ilmastotodellisuus – Suomalaiset tiedemiehet kertovat (11-osainen videosarja tieteellisestä ja poliittisesta ilmastonmuutoksesta) http://jouninkootut.blogspot.com/2019/04/suomalainen-ilmastotodellisuus.html





 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti