perjantai 2. kesäkuuta 2017

Kesäkuu 1973 kovaa harjoittelua ja yskää

2.6 Kesäkuu 1973 kovaa harjoittelua ja yskää: Täyttäessäni 16 vuotta kesän alussa vuonna 1973 minulla oli tavoitteena juosta mahdollisimman kovaa kesän SM-kisoissa. Olin silloin B-poika, johon kuuluivat kaikki 15-16 vuoden ikäiset pojat. Ikäluokan Sm-kisat pidettiin heinäkuun loppupuolella Varkaudessa ja matkana tuli olemaan 2000 metrin juoksu. Edellisenä kesänä olin juossut matkan aikaan 5.56,5 ja sitä oli tarkoitus parantaa roimasti. Edelliskesänä en ollut mukana SM-kisoissa, koska silloisessa seurassani niistä ei tiedetty mitään.

Kesäkuussa harjoittelin joka päivä kotitiellä ja vieressä olevalla kangasmetsä-alueella. Kotiini vievä tie oli siihen aikaan kokonaan kangastietä, se oli täysin tasaista ja siinä oli aivan erinomainen pinta juoksua ajatellen. Kotitiellä ja siihen liittyvillä kangaspoluilla oli hyvä juosta myös piikkareilla. Niinpä harjoituksissa käytin lähes aina piikkareita. Kimmoisat kangaspolut eivät rasittaneet jalkojani. Juoksin joko 750 metrin lenkkiä, mistä osa oli kapeaa kangaspolkua tai sitten toisena vaihtoehtona oli juosta leveämpää kangastietä pitkin. Sen pituus oli tarkasti mitattuna 1700 metriä. Molemmat lenkit olin mitannut tarkasti 20 metrin mitalla. Näin olin aina tietoinen siitä vauhdista, mitä pidin harjoituksen aikana. Lisäksi minulla oli erikseen mitattuna 200 metrin matka, mikä oli osa kotitietäni. Eikä tässä kaikki, olin piirtänyt tiehen poikkiviivat jokaisen 50 metrin jälkeen. Tein koko kesän ajan erilaisia 50 metrin ja 200 metrin vetoja, siksi oli myös tärkeää, että matkat oli merkitty tarkasti oikein! Harjoituksissani käytin aina ranteessani ollutta kelloa.

Koko kesäkuun ajan tein pelkkiä vauhtijuoksuja, ainoastaan yksi päivä teki poikkeuksen. Harjoituspäiväkirjastani käy ilmi, että päivää ennen kesäkuun lopun piirinmestaruuskilpailuja olin juossut kympin lenkin pelkkää hölkkäjuoksua. Kaikki muut 29 päivää sisälsivät pelkästään erilaisia vauhtijuoksuja. Näistä ei tietenkään tiennyt kukaan, koska olin itse itseni valmentaja.

Vaikka koko kesäkuun ajan oli terve jalkojen suhteen, niin jossain kesäkuun puolessa välissä alkoi kova yskä, mikä haittasi kovasti harjoittelua. Yskä jatkui koko kesän ajan aina syyskuulle saakka. Kävin kesän kaksi tai kolme kertaa lääkärissä yskän takia, mutta sieltä en saanut apua. Sitten syyskuulla menin vielä kerran lääkäriin, uusi lääkäri antoi jotain pieniä valkoisia tabletteja ja pian tämän jälkeen yskä hävisi kokonaan. Kaksi ja puoli kuukautta yskin, usein jopa oksensin kovan harjoituksen päätteeksi tulleen yskimiskohtauksen seurauksena. Yhtenä kuulaana kesäiltana äitini kertoi, että kankaalta kuultu yskimiseni oli kaikunut monen sadan metrin päähän. Mutta yksikään harjoitus yskästä huolimatta ei saanut jäädä väliin, koska minulla ei ollut kuumetta.

Kesäkuun alkupuoliskolla kävin aamulenkillä kahdeksan kertaa juosten aina viisi kilometriä n. 4.00-4.10 kilometrivauhtia. Kuukauden toisella puoliskolla en juossut aamuisin lainkaan kovan yskän takia. Iltasella tein jatkuvasti erilaisia vetoharjoituksia kuten harjoituspäiväkirjastani otettu kopio osoittaa. Koskaan en urheilu-urani aikana harjoitellut niin kovaa kuin kesä-heinäkuussa vuonna 1973 ollessani 16-vuotias yskästä huolimatta. Kokosin yhteenvedon kuukauden harjoittelusta. Toivottavasti kukaan juoksijan alku ei ala kopioimaan harjoituksiani omiin harjoituksiinsa!

Kesäkuun 1973 harjoitukset. Kuvan voi klikata suuremmaksi

* Juoksin 800 metrin vetoja kuusi kertaa peräkkäin kovalla vauhdilla, palautuksena oli noin kaksi minuuttia hölkkää. Tällaisia harjoituksia tein neljä kertaa kuukauden aikana.

* 400 metrin vetoja tein 13 kertaa peräkkäin 200 metrin palautuksella. Tällaisia harjoituksia tein kolme kertaa kuukauden aikana. Miksi juuri 13 kertaa, sitä en enää muista. Tämä harjoitus tuntui todella pahalta vauhdin ja lyhyen palautuksen takia.

* 200 metrin vetoja 20 kertaa peräkkäin vain 50 metrin palautuksella. Tällaisia harjoituksia tein neljä kertaa kuukauden aikana. Tämä harjoitus tuntui todella pahalta vauhdin ja lyhyen palautuksen takia.

* 50 kertaa 50 metrin vetoja 50 metrin palautuksella. Yhteensä matkaa tuli viisi kilometriä. Tällaisia harjoituksia tein neljä kertaa kuukauden aikana. Tämä harjoitus tuntui kaikista pahimmalta mitä voi olla. Idean tällaiseen harjoitteluun sain siitä kun luin lehdestä, millaisia harjoituksia Lasse Viren ja Reino Paukkonen olivat tehneet. Niinpä piti kokeilla miltä tuntuu!

* 8 km hölkkäjuoksua, minkä aikana tein paljon 45 metrin lyhyitä vetoja. Tämä oli paljon löysempi harjoitus kuin aiemmin edellä mainitut. 750 metrin kangaspolkua ja –tietä kiersin yksitoista kertaa, siitä tuli tämä matkan pituus. Tällaisia harjoituksia tein kuukauden aikana neljä kertaa

* 3,4 km tasaista vauhtia, sitten sama uudelleen. Tämä tarkoitti sitä, että 1,7 kilometrin kierroksen kiersin kaksi kertaa, sitten hölkkäsin 10 minuuttia (en koskaan kävellyt harjoituksen aikana!) ja sitten uudelleen sama 3,4 km. Vauhti oli kovaa. Aikaa meni noin 10.50 kuten olen merkinnyt harjoituspäiväkirjaani kesäkuun 5. päivän kohdalle. Se tarkoitti tarkalleen 3.10 kilometrivauhtia. Tällaisia harjoituksia tein kuukauden aikana neljä kertaa. Tämäkin oli kova harjoitus, mutta ei tuntunut niin pahalta kuin aiemmin mainitut vetoharjoitukset.

* 6 km tasaista vauhtia ja sitten sama uudelleen. Tämä tarkoitti sitä, että juoksin 750 metrin lenkkiä kahdeksan kertaa peräkkäin. Aikaa käytin suunnitellusti tasan 20 minuuttia, mikä tarkoitti tasan 3.20 kilometrivauhtia. Sitten hölkkäsin 10 minuuttia minkä jälkeen juoksin jälleen 6 km tasan 20 minuuttiin. Tämä harjoitus ei tuntunut pahalta, vaikka pitihän tähänkin vauhtiin jonkin verran ponnistella, sillä tämän harjoituksen aikana juoksin kaikkiaan 12 km 3.20 kilometrivauhtia osin mutkaisella kangaspolulla. Tällaisia harjoituksia tein kolme kertaa kuukauden aikana.

Kesäkuun lopussa oli sitten kesän ensimmäiset ratakilpailut. Nämä piirinmestaruuskilpailut pidettiin Joensuussa. Niistä ja muusta seuraavassa blogissani…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti