torstai 8. kesäkuuta 2017

Vuoden1973 elokuu ja koulu-uudistus

8.6 Vuoden1973 elokuu ja koulu-uudistus: Vuoden 1973 harjoittelusta ja muista asioista olen aiemmin kirjoittanut seitsemän eri otsikon alla. Tässä blogissa luon katsauksen elokuun tapahtumiin. Elokuussa juoksuharjoittelun suhteen jatkoin samaan vanhaan tyyliin kuin aiemmin kesän aikaan. Lähes kaikki harjoitukset olivat erilaisia kovavauhtisia juoksuja päivästä toiseen. Yskä haittasi pahoin harjoittelua, harjoituspäiväkirjan mukaan jouduin keskeyttämään monta eri juoksukertaa yskän takia.

Elokuun aikana oli vielä kaksi eri kilpailua; molemmat kilpailut olivat 2000 metrin matkoilla. Elokuun ensimmäisenä päivänä järjestettiin kolmen eri piirin Suur-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan välinen yleisurheilun piiriottelu. Jokaisessa lajissa kullakin piirillä oli kaksi valittua edustajaa joukkueessaan. Kilpailut järjestettiin Suonenjoella, jonne myös minä pääsin edustamaan Pohjois-Karjalaa B-poikien 2000 metrille Tuupovaaran Urheilijoiden Tapio Laakkosen kanssa.

Tällä samalla Suonenjoen urheilukentällä näin myös ensimmäistä kertaa kuuluisan talvilajin harrastajan. Yhdistetyn hiihtäjä Rauno Miettinen edusti Suomea neljissä olympialaisissa. Vuotta aiemmin Sapporon olympialaisissa hän oli saavuttanut hopeaa ja nyt piiriottelun iltana hän oli kentällä kaiketi kilpailun järjestelytehtävissä.

Kaksi viikkoa aiemmin pidetyissä Varkauden SM-kisoissa en päässyt juoksemaan tätä matkaa, koska osanottovarmistustani ei älytty tehdä. Niinpä nyt Suonenjoella pääsin juoksemaan ensimmäistä kertaa radalla yhdessä Ari Paunosen kanssa. Ari oli minua vuotta nuorempi ja hän oli myös matkan Suomen mestari. Hänellä oli myös 15-vuotisten Suomen ennätys. Liekö tämän ikäluokan ennätys vieläkin hänen nimissään? Ari oli myös paljon pitempi, vahvempi ja hurjan paljon nopeampi kuin minä, niinpä minulla ei ollut mitään mahdollisuutta edes ajatella, että voisin pärjätä hänelle. Suur-Savoa edustanut Ari voitti kilpailun helposti puolivauhdillakin. Pohjois-Savon Pertti Miettinen oli toinen ja kolmanneksi tullut Tapio Laakkonen juoksi ennätyksensä 5.49,6, mikä jäi vain vajaan sekunnin minun vähän aiemmin juoksemasta Pohjois-Karjalan piiriennätyksestä. Olin kilpailussa neljäs ajalla 5.52.

Elokuun puolessa välissä oli kesän viimeinen 2000 metrin kilpailu Valtimon kansallisissa kisoissa. Voitin kilpailun ajalla 5.52. Toiseksi tulleen kilpailijan päälaji oli hiihto ja hänestä tulikin myöhemmin hyvin tunnettu omassa lajissaan: ei niinkään hiihtäjänä vaan valmentajana ja lajijohtajana. Tämä toiseksi tullut poika oli Sotkamon Antti Leppävuori, joka sitten paljon myöhemmin Lahden 2001 MM-hiihtojen jälkeen oli paljon esillä julkisuudessa.  Antti toimii tällä hetkellä ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana. Tämä Valtimon kilpailu jäi tiettävästi ainoaksi kerraksi kun kilpailin Antin kanssa.

Harjoituspäiväkirjassani elokuun 20. päivän kohdalla kilometrejä osoittavassa sarakkeessa on pelkkä nolla ja heti perään lisäys: ”Oho! Olin laiska”. Kyse ei suinkaan ollut sorsanmetsästyksestä ja sen vaatimasta ajasta (sorsanmetsästys alkaa aina elokuun 20.päivä!) vaan aivan muusta asiasta. Koskaan en ole harrastanut metsästystä ja ampunut olen vain ne pakolliset laukaukset armeijassa, joten syy mainitsemaani laiskuuteen oli muualla. Laiska-sanan jälkeen olen kirjoittanut: ”Kuudes luokka alkoi”. En tiedä, miksi olen kirjoittanut kuudennesta luokasta  - keskikoulun viides luokka oli tosin päättynyt toukokuun lopussa - sillä kyse oli Juuan lukion aloituspäivästä. Aloitin lukion ensimmäisen luokan, mikä kaiketi aiheutti sen, että päätin pitää harjoituksista täysin vapaan päivän. Eihän kilpailujakaan enää ollut, mutta siitä huolimatta tapanani ei ollut laiskotella, vaan joka päivä piti päästä juoksemaan. Se oli sitä ehdottomuutta, tosin ei mitenkään järkevää, kun näin jälkeenpäin pohtii harjoittelua ja sen jaksottamista.

Elokuun 20. päivästä tulee mieleen toinenkin asia. Aiemmin koulu oli alkanut aina syyskuun alussa, joten oli kaiketi niin, että juuri tänä vuonna 1973 alkoi uusi peruskoulu-uudistus. Näin oli ilmeisesti ainakin Juuassa, tosin en tiedä, miten toimittiin eri kunnissa tässä peruskouluasiassa. Joku muu varmaan tietää paremmin tästä suuresta koulu-uudistuksesta ja siihen sisältyvistä siirtymäajoista.

Elokuun jälkeen tuli syyskuu ja silloin harjoittelin vielä kymmenen päivän ajan ennen kuin päätin kilpailukauden Lieksan luokittelukisoihin. Juoksin siellä kauden toisen 800 metrin kilpailun aikaan 2.09,6. Ennätykseni parani peräti 0,2 sekuntia aiempaan Joensuun piirinmestaruuskilpailujen tulokseen verrattuna! Kovasta harjoittelusta huolimatta 800 metrin aikani parani ainoastaan alle kaksi sekuntia vuoden aikana. Vastaava parannus vuoden aikana 2000 metrin matkalla oli seitsemän sekuntia. Syyskuun puolessa välissä pidin sitten peräti neljän päivän (!!) täydellisen harjoittelutauon ennen kuin aloin harjoitella seuraavaa kautta varten. Silloin en enää juoksisi B-pojissa vaan siirtyisin A-poikien sarjaan, mihin siihen aikaan kuuluivat kaikki 17-18 vuoden ikäiset pojat.

Alapuolella olevassa kuvaliitteessä on yhteenveto vuoden aikana juostuista kilometreistä.  

Vuoden kilometrit lokakuusta 1972 syyskuun puoleen väliin vuonna 1973. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti