lauantai 30. marraskuuta 2019

Presidentti Putinin suvun alkuperä


30.11.-19 Presidentti Putinin suvun alkuperä: Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähes varmasti karjalainen, jonka esivanhemmat muuttivat noin 400 vuotta sitten Stolbovan rauhan 1617  yhteydessä Ruotsille siirtyneen Käkisalmen läänin alueelta Tverin alueelle. Alueelta muutti Tverin ympäristöön jopa puolet alueen väestöstä. Tverin alue sijaitsee Moskovan ja Pietarin välisellä alueella, kuitenkin lähempänä Moskovaa.

Käkisalmen lääni, josta Stolbovan rauhan jälkeen jopa puolet asukkaista muutti Tverin alueelle. Vuoden 1932 väestökirjanpidon mukaan Tverin alueella asui 152 000 karjalaista, joista vain 7% osasi venäjää.

Venäjän virallinen kanava kertoi maaliskuussa 2018 youtube-videossa presidentin esivanhemmista, jotka ovat asuneet Turginovan kylässä Volgan Shosha-sivujoen varrella kymmenen sukupolven ajan. Kirjoitusten mukaan he tulivat sinne 1600-luvulla eli juuri silloin, kun Käkisalmen lääni tyhjeni ortodoksisista asukkaista Ruotsin aiheuttaman pelon takia. Tästä olen kirjoittanut aiemmin blogissani, joka löytyy täältä https://jouninkootut.blogspot.com/2019/05/presidentti-putinin-vanhempien.html

Kartta Tverin alueesta. Käännöksessä mainitut paikat Tver, Turginovo ja Zavidovo on ympyröity

15 vuotta sitten joulukuussa 2004 venäläisessä lehdessä oli kirjoitus, joka oli otsikoitu nimellä Mr. Putin, kuka olet kansallisuuden mukaan? Silloin hän oli ollut presidenttinä vasta neljä vuotta ja melko tuntematon verrattuna tähän päivään. Lehden artikkeli on mielenkiintoinen, koska se ja yllä olevan linkin sisältö nivoutuvat tiiviisti toisiinsa. Kun ensiksi mainitussa kerrotaan Putinin esivanhempien muutosta Tverin alueelle, niin lehtiartikkelissa kerrotaan siitä, mistä he todennäköisesti tulivat sinne. Ja lisäksi molemmissa on mainittu tämä Turginovan kylä.

Nyt pääset lukemaan tämän lehtiartikkelin käännöksen. Ja mikä erikoisinta, kuuluisan suomalaisen huippu-urheilijan, pujottelija Tanja Poutiaisen nimen kuuleminen venäläisessä mediassa oli kimmoke siihen, että eräs venäläinen toimittaja, joka oli samalla kulttuuritutkija, kiinnostui presidentin nimen alkuperän tutkimisesta! Pienestä ojasta joetkin saavat alkunsa. Tällaista rinnastuksen käyttäminen ei ole liioiteltua tässä tapauksessa.

Käännöksessä ei liene ainakaan suuria virheitä, vaikka kieli on paikoitellen jonkin verran jäykkää. Omat lisäykseni olen merkinnyt punaisella tekstillä sulkuihin. Käännöksen jälkeen on linkki venäläisen lehden artikkeliin, jos joku haluaa lukea sen. Ja tietysti jos tässä käännöksessä on puutteita, niin huomautukset otan mielelläni vastaan. Käännös alkaa tästä:

 

Herra Putin, kuka olet kansallisuuden mukaan?

On mahdollista, että karjalaiset ovat Venäjän presidentin esi-isiä. Joka tapauksessa tämä näkyy hänen sukunimessään, joka näyttää olevan karjalais-suomalaista alkuperää. Lisäksi hänellä on karjalaisille luontaista läheisyyttä ja sitkeyttä.

Noin kymmenen vuotta sitten matkustimme matkailuyrityksen kanssa Ivankovon tekojärven lähellä, joka on presidentin maaseudun virka-asunnon Zavidovon läheisyydessä. Se on Shosha-joella, joka on sata kilometriä pääkaupungista, modernin Moskovan ja Tverin alueen rajalla.

Illalla, kun olimme ohittaneet melko suuren kylän, ryhmämme tuli eräälle metsätielle, jossa on virka-asunnon tarkastuspiste. Tarkastuspisteen toiselle puolelle ei ollut mahdollista mennä, joten päätimme palata majoittumaan kylään.

Emme päässeet itse kylään, niinpä parkkipaikaksi valittiin entisen kolhoosin puutarha. Siitä huolimatta paikalliset tulivat käymään luonamme.

 
Noin 70-vuotias pieni vanha nainen näytti kasvaneen maasta* ja alkoi heti tiedustella kohtalostamme. Hän puhui melko nopeasti, ja hänen ääntämyksessään oli jotakin käsittämätöntä, eikä se ollut tyypillistä pohjoisvenäläistä murretta, jota hän puhui.
(*näytti kasvaneen maasta, varmaan joku venäläinen sanonta)

Olin harjoittanut etnografiaa ja minulla oli arvaus. Kysyin isoäidiltä kysymyksen: "Olet todennäköisesti karjalainen?"
"Mutta mitä Karjalasta", hän vastasi mielellään, "kyllä, olemme kaikki karjalaisia täällä, me olemme vain venäläistyneet. Nuoret eivät tunne kieltä." Ja niin edelleen, hän puhui samalla tavalla.

 
Kymmenen vuotta on kulunut.* Shosha-joen varrella olevan Karjalan kylän löytäminen, joka ei ollut kovinkaan kiinnostavaa väestön laajalle joukolle, on saanut aivan toisen merkityksen.
(*Tarkoittaa vuotta 2004)

Nykyisen Venäjän presidentin esi-isät ovat laskeneet näistä kylistä pitkin samaa Shosha-jokea (ja joki ei ole kovin suuri). Putinin sukunimi tuli Turginovan kylästä ja Pominovan kylästä, joka on kirjaimellisesti muutaman kymmenen kilometrin päässä siitä Jumalan selän takana olevasta kylästä, jossa "kaikki ovat karjalaisia".

 
Sinä kysyt, kuinka karjalaiset joutuivat satoja kilometrejä Karjalasta Moskovan läheisyyteen?

Nämä itämerensuomalaiset edustajat asettuivat Tverin alueelle Sekasorron ajan* jälkeen 1600-luvun puolivälissä, jolloin Ruotsi hallitsi heidän kotimaataan Karjalan kannaksella. Melkein kolmasosa nykyisestä Tverin alueesta oli 1900-luvun alussa karjalaisia.
(*1598-1613)

Karjalaiset asuivat Valdaissa ja jopa Moshayskissa lähellä Moskovaa. Lähimmät Tverin karjalaiset, joita ei ole rinnastettu Putinin paikkoihin, asuvat Volgan, Déřen, viereisellä Zubtsovskin alueella.

Muuten, Shosha on myös Volgan sivujoki. Ja tämä samankaltaisuus uudelleensijoittumisen luonteessa on toinen väite presidenttimme itämerensuomen alkuperän puolesta. Karjalaiset, jotka tulivat Tverin maille, asettuivat yksinomaan vesistöalueille, eli he asuttivat puolalaisen ja liettualaisen hyökkäyksen jälkeen hylätyksi joutuneita kyliä.

Äskettäin kuulin televisiosta Suomen uudesta hiihtäjästä, jolla on venäläinen etunimi Tanja ja suomalainen sukunimi Poutiainen.

Latinalainen sukunimi on kirjoitettu Poutiainen, mutta ensimmäisessä tavussa ”ou” ei saa sekoittaa meitä, sillä tämä on vain suomalainen diftongi (kaksoisvokaali), sen venäläinen analogia (samankaltaisuus) oli käytössä vanhassa venäjässä.
Venäläiset ääntävät sen puheessa vain ”u”. Siksi Venäjän mediassa Tanjasta tuli Putiainen eikä Poutiainen. Selvä yhtäläisyys presidentin sukunimen kanssa on ilmeinen.

Sitten muistin karjalaisen isoäidin, joka oli Shosha-joen varrella ja päätin tutkia presidentin mahdollisia suomalaisia suku​​juuria.
Itämeren suomalaisiin kieliin kuuluvat karjalan lisäksi suomen, viron ja vepsän kielet sekä joitain muita kieliä. Näistä pitäisi etsiä sopivuus presidentin sukunimeen.

Suomen kieli, karjalan kielen lähin sukulainen, osoittautui tutkimukseni kannalta kaikista antoisimmaksi. Periaatteessa se ei ole yllättävää, koska suomalaiset, toisin kuin karjalaiset tai vepsäläiset, saivat sukunimensä pääasiassa omasta kielestään.

Niinpä suomalaisten sukunimien luetteloista tiedemiehet ovat keränneet sellaisia ​​nimiä kuin Poutala, Poutamäki, Poutanen, Poutinen, Poutiainen, Poutaparta, Poutari, Pouttu ja jopa Pouta (viimeiseen huomautus, se on meille hyödyllinen). Nämä ovat nimiä, joilla on diphthong (kaksoisvokaali) ”ou” ensimmäisessä tavussa.

Ja nyt merkittävä luettelo nimistä, joissa ensimmäinen tavu on "put": Putaa, Putaala, Putaansuu, Putila, Putilainen, Putkinen, Putkisto, Putko, Putkonen, Putkuri, Putkoinen, Putt, Putta, Puttaa, Putti, Puttila, Putto, Puttonen, Putto, Putula ja Putus.

Slaavilaisissa kielissä sellaisia sukunimiä, joissa on kantasanana ”put”, on paljon vähemmän. Kysymys on siitä, ’kuka voisi lainata keneltä’.
Sukunimien ”put-” runsaus osoittaa, että kantasanan ”put” toimivuus on korkea suomen kielessä. Osa näistä nimistä liittyy tutkijoiden sukututkimuksiin, joilla on yleinen eli ei – kristillinen nimi, kuten Putja, Pouta, joista löytyy suomalaiset kirjalliset lähteet 1500-luvun alusta.

 
Oikeastaan ​​venäläinen sukunimi Putin, joka on muodoltaan varmasti slaavilainen, noudattaen kielen yleisiä lakeja, pitäisi tulla sanasta "polku" ("путя, putja") tai "polku" ("путь, put").
"Polku" ("путь, put") presidentin sukunimen perustana ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Suurin osa matkanimien sukunimistä (Dorozhin, Dorozhkin) on peräisin talonpoikien nimistä (sama Dorozhiny - vain Dorofey).

Ja nimetä lapsia "polun" ("путь, put") kunniaksi, 
jos he syntyvät tiellä, tätä on vaikea kuvitella. Venäjällä ei ole hyväksyttävää nimetä lapsia syntymäolosuhteiden mukaan, kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa. Jätetään tämä olettamus nykypäivän tutkijoiden huoleksi.
 
Osoittautuu, että presidentti sai oman sanansa sanasta Pouta ("путя"), joka puolestaan ​​on vahvistettu ei-kristilliseksi kansanimeksi venäläisten ja karjalaisten sekä suomalaisten kanssa.

Mielenkiintoisempaa on, että monet näistä Put-alkuisista sukunimistä ovat venäläisten ja itämerensuomalaisten kansojen välisten etnisten yhteyksien alueella.

Vieläkin mielenkiintoisempaa on se, että ensimmäistä kertaa ”Put” ilmestyy Suomen sisällä olevissa maakunnissa venäläisten asuttaman elinympäristön ulkopuolella.
Toisin sanoen on epätodennäköistä, että tämä ei-kristillinen sukunimi olisi jotenkin tullut paikallaan asuvien talonpoikaisten keskuuteen - suomalaiset eivät tukeneet kielikontakteja venäläisten kanssa.

 
No, lukija sanoo, missä on todiste siitä, että tuhansien järvien maassa Pouta on ollut olemassa?

Tässä ne ovat: 1500-luvulla. Ruotsalaisiin laskentakirjoihin (Ruotsi omisti Suomen) on kirjattu ensimmäinen Poutiainen Oulun seudulle, jota kerran asuttivat myös karjalaiset ja sitten suomalaiset.

Jo 1500-luvulla Poutia-suvun juuria havaittiin kolmen Suomen maakunnan asukkailla. Tähän aikaan kymmenet Poutaset, Putaat ja Poutiaiset asuivat Suomessa.
Esimerkiksi vuonna 1570 samassa Oulussa asui tietty Pietari Poutiainen. Ja vuonna 1616 kolme Poutiaista kalasti Salmin* rannikolla. 1600- ja 1700-luvuilla puolet Poutiaisista asui Karjalassa.
(*Salmi on Laatokan itä-rannalla, se liitettiin Käkisalmen lääniin 1617.)

 
Useita kertoja sain tietoa muinaisista venäläisistä nimistä Putimir ja Putizlav. Venäläisessä kielessä ei kuitenkaan ole yhtään sukunimeä, jotka johtuisivat näistä nimistä (Putimyrs, Putislavs), mikä tarkoittaa, että ne tulivat venäläisen sanaston ulkopuolelta aikana, jolloin sukunimet ilmestyivät ja niitä ei voi tarkastella alkuperäisen sanan yhteydessä.

On olemassa myös hauska versio. Sanotaan, että oli sellainen vanha venäläinen nimi Putin, jossa paino oli viimeisellä tavulla. Ja sitten se muuttui sukunimeksi, ja paino siirtyi ensimmäiselle tavulle.

Sellaista muodonmuutosta ei kuitenkaan ole olemassa kielissä. Venäjän sananmuodostuslakien mukaan tästä Putin nimestä olisi pitänyt tulla Putinov tai Putinin eikä Putin. Tällaisia suku​​nimiä on todellakin olemassa, mutta ovatko ne yhteydessä meidän Putiniin, se on avoin kysymys.

Ja katsotaanpa nyt, milloin nykyisen presidentin esi-isät näkyvät Tverin maalla. Yhtäkkiä Putin tulee esimerkiksi Kamchatkasta 1800-luvun lopulla. Ja koko ohut olettamus kissaan on sen hännän alla?* Ei, ja se kaikki sopii.
(*Tämä on varmaan joku venäläinen sanonta.)

Aivan ensimmäinen Putinin esi-isä esiintyy Turginovan kylässä vuonna 1627 eli pian sen jälkeen, kun Karjalan väestön muutto alkoi Karjalan kannakselta.

Hänen nimensä oli Jakim, Nikitinin poika. Tähän mennessä karjalaiset olivat olleet ortodoksisia jo 400 vuoden ajan ja kantoivat virallisesti venäläisiä nimiä.

On tunnusomaista, että Jakimin saapuminen kylään, joka alkoi autioitua Sekasorron ajan* jälkeen, ei ole tiedossa. Kylää ja muita ympäröiviä kyliä ei omistanut kukaan, vaan Ivan Nikitich Romanov, joka oli ensimmäisen tsaarin Mikael Romanovin setä.
(*Vuodet 1598-1613) 

 
Karjalaisten vain sijoittuivat Tverin maille tsaarin tiloihin tai hänen omaisuuden lähelle tsaarin kansaksi.

Itse sukunimi Pouta (Путя) puolestaan ilmestyi paljon myöhemmin, ja jos otat sen karjalalais-suomalaisen alkuperän, sitten luultavasti tämä ei-kanoninen nimi esiintyi edelleen Tverin karjalaisilla Volgan sivujokien varrella.

Emme väitä, että olemme vihdoin paljastaneet Vladimir Vladimirovichin alkuperän salaisuuden. Näkemystä ilmaistiin kuitenkin toistuvasti, että presidentin antropologinen tyyppi on lähempänä pohjois-venäjää tai se ei ainakaan eroa itämerensuomalaisesta näytteestä.
Kyllä, ja sellaiset presidentin luonteen piirteet kuin läheisyys ja sitkeys ovat hyvin ominaisia ​​samoille karjalaisille.


** ** **
Aiemmat venäjästä käännetyt kirjoitukset


Presidentti Putinin vanhempien järkyttävät sotavuodet https://jouninkootut.blogspot.com/2019/05/presidentti-putinin-vanhempien.html
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti