8.2
Leipää ja arkista työtä: Vuonna
1969 meillä oli 11 hehtaaria peltoa. Isä ja äiti olivat yli viisi vuotta
aiemmin raivanneet melkein paljain käsin suoperäisestä metsästä kolme hehtaaria
peltoa ja sitten myöhemmin kunnan aiemmin omistamasta laajasta peltoalueesta
oli annettu kahdeksan hehtaaria lisämaata.
Heinän lisäksi osalla
peltoa kasvoi kauraa ja ohraa lehmien lisäruuaksi. Lisäksi oli pieni ala
ruista, josta saimme leiväntekotarpeet vähintään seuraavaa vuotta varten, jos
vaan säät olivat suosiollisia. Meillä oli aina ruokapöydässä ruisleipää, mitä
leivottiin kerran viikossa. Leipurina oli pääasiassa iäkäs mummomme. Samalla
hän teki aina ison perunakukon, josta riitti syötävää moneksi päiväksi. Näin
tapahtui aina läpi vuoden. Ainoa poikkeus tähän tuli kovien helteiden takia,
jolloin ei uskallettu lämmittää puu-uunia. Talomme pärekatolle olisi saattanut
lentää piisistä kipinä, minkä seurauksena olisi voinut syttyä tulipalo. Sitä ei
onneksi koskaan päässyt tapahtumaan, vaikka pärekattoaikaan tällaisista
tulipalon aiheuttamista tuhoista saatiin joskus lukea sanomalehdistä.
Perunakukko on ollut
jo kauan Juuan virallinen pitäjäruoka. Paksun ruiskuoren lisäksi siihen
tulee nimen mukaisesti perunaa ja lihaa – ja olihan siellä joukossa myös
valkoista läskiä. Uunissa kukon kuori saattoi joskus alkaa vuotamaan kypsymisen
aikana, niinpä revennyt kohta piti tilkitä taikinalla kuivumisen estämiseksi.
Meidän talossa oli iso
vuolukiviuuni, mikä oli tehty lähes 20 vuotta aiemmin talon rakentamisen
yhteydessä. Vuolukiviuunien valmistus oli loppunut pian sen jälkeen Juuan Nunnanlahdessa,
mutta sitten vuoden 1980 alusta lähtien Nunnanlahden maailman parhaat
vuolukiviesiintymät ”löydettiin” uudelleen. Tulikivi Oy ja Nunnauuni työllistivät
parhaimpina vuosina n.700 työntekijää, jotka vaikuttivat suuresti koko Juuan
kunnan kehitykseen. Kun talomme sitten paljon myöhemmin vuoden 1980 jälkeen
purettiin, niin osa purettua vuolukiviuunia meni uusiokäyttöön johonkin Pielisen
saaren kesämökkiin ja lopuista syntyi uuteen taloon vievä
vuolukivipolku.
Montako vuolukiuunia on nostettu tästä montusta Juuan Nunnanlahdessa? |
Ruuat eivät siihen aikaan olleet niin monipuolisia kuin nykyisin, mutta ne
olivat koostumukseltaan aitoja ilman runsasta lisäaineiden määrää ja teollista
käsittelyä. Maito tuli tietenkin omista lehmistä. Lehmien utareista matka ei
ollut pitkä verrattuna tämän päivän satojen kilometrien matkaan, minkä maito
vaeltaa monen ”myllyn” lävitse ennen päätymistään ruokapöydälle tai kahvin
lisukkeeksi. Kotimaidossa olivat kaikki ainesosat tallella kuorimatta tai
vitamiineja lisäämättä. Niinpä meillä kenelläkään ei ollut laktoosi-
intoleranssia. Tosin sellaista sanaa ei ollut kuultu eikä koettu, sillä sanahan
tarkoittaa sitä, että vatsa alkaa kurnia melko pian maidon nauttimisen
jälkeen.
Kesällä tuorekurkkujen ja tomaattien käyttö oli vielä uutta. Talojen
seinien viereen auringon puolelle oli istutettu tomaatintaimia; jotkut olivat
jopa rakentaneet pieniä kasvihuoneita. Tomaatteja ja kurkkuja ei vielä osattu
syödä sellaisinaan, vaan leikattujen viipaleiden päälle laitettiin aina suolaa
ja sokeria. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli perin kummallinen tapa!
Turnipsi eli rehunauris, jotka säilöttiin mutapeltoon kaivetussa kuopassa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti