sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Kesäaikaan siirtyminen pitäisi lopettaa

26.3 Kesäaikaan siirtyminen pitäisi lopettaa: Sitä on taas kerran siirrytty kesäaikaan. Kun katsoo ulos, niin eipä vielä kesältä näytä. Täällä Itä-Suomessa on vielä paksut lumikerrokset ja lumen pinta on osittain kovaa, joten hyvä on hiihtäjän hiihdellä pitkin metsiä ja peltoaukioita. Hiihdon harrastajia on vielä melko paljon, joten heille tämä vuodenaika on oikein mieluisaa. Ja jos joku ei halua hiihtää, niin kävelyyn kaikki päivät ovat hyviä kunhan muistaa pukeutua sään vaatimalla tavalla.

Mitä kesäaikaan siirtyminen merkitsee meille suomalaisille, siitä vielä muutama ajatus. Onkohan kellojen keinotekoisessa siirtelyssä mitään järkeä? Vuosi sitten huomasin, että henkilökohtaisesti meni viikko ennen kuin tunsin oloni täysin normaaliksi, vaikka olenkin terve. Miten lie tänä vuonna? Mutta miten on niiden ihmisten kohdalla, joilla on erilaisia sairauksia? Onko asiaa mitenkään tutkittu? Monenlaisia nollatutkimuksia tehdään, mutta olisiko tässä yksi tärkeä tutkimusaihe?  

”Kun kelloa siirretään sunnuntaina 27. maaliskuuta tunnilla eteenpäin kesäaikaan, sitä on yleisesti totuttu pitämään koko kansaa väsyttävänä siirtona. Tämä käsitys on Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mielestä aika lailla tosi. Itse Timo Partonen on sitä mieltä, että koko kesäajasta voitaisiin Suomessa jo luopua. Siihen on tutkimusten valossa vaikea sopeutua, emmekä hyödy siitä samoissa määrin kuin vaikkapa keskieurooppalaiset, joiden vuorokauden pimeään ja valoisan ajan suhdetta se tasoittaa.” – Lainaus on et-lehdestä, koko kirjoituksen voi lukea täältä http://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/uniongelmat/unitutkija-kesaaikaan-siirtymisesta-sopeutuminen-vie-2-4-vuorokautta

Venäjä on jo siirtynyt käyttämään yhtä ja samaa normaaliaikaa eri vaiheiden kautta. Presidentti Medvedevin aikaan siirryttiin käyttämään jatkuvaa kesäaikaa, mutta kolme vuotta sitten siirryttiin kokonaan talviaikaan, josta käytetään nimitystä normaaliaika. http://yle.fi/uutiset/3-7332217  Muistan vielä vuosien takaa television uutisista, miten presidentti Medvedev perusteli yhteen aikaan siirtymistä. Hän perusteli päätöstä sillä, että lehmätkin kärsivät. Siis että lehmätkin kärsivät! Voisiko Suomen presidentti tai pääministeri perustella näin maanläheisellä tavalla jos poistuisimme kesäajan käytöstä kokonaan?

Klikkaamalla kuva suurenee
Yllä oleva kuva on otettu tänä aamuna kaksi tuntia sen jälkeen, kun siirryttiin kesäaikaan. Aurinko heittää taivaanrannan takaa kuvansa navetan ikkunoiden pinnalle, mutta sisällä olevat eivät vielä tiedä, että kesäaika on jälleen kerran saapunut rikkoen samalla elämän normaalin rytmin.


Lisäksi video aivan eri aiheesta koskien naisen asemaa tietyissä yhteisöissä liittyen yhä läheisemmin myös Suomeen https://www.youtube.com/watch?v=x3s3IbC8K4g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti