Lakkasuolle
kävelemiseen meni aikaa puoli tuntia: ensin 300 metrin matka peltoa pitkin
metsän reunaan Tervapurolle saakka - se piti ylittää yhtä poikkipuuta
pitkin - ja sitten talsittiin jonkin aikaa pitkässä kanervikossa, jonka
pohjalla kiemurteli lähes kokonaan umpeutunut polku. Molemmin puolin polkua oli
myös runsaasti suopursuja, joiden valkoiset kukat olivat jo lakastuneet tähän
aikaan kesästä. Polku toi marjastajat pienelle kangastöyräälle, josta avautui
näkymä kitukasvuiselle ja samalla harvapuustoiselle rämesuolle. Ja juuri tällä
suolla oli niitä kypsiä tai vielä kovia, kypsymisvaiheessa olevia muuraimia.
Keräsimme aina pelkästään kypsiä marjoja, raakileisiin ei milloinkaan koskettu,
vaan ne saivat kypsyä rauhassa ja odottaa seuraavaa poimintakertaa. Kun
kerättävä alue oli kävelty läpi ja lakkasaalis oli sankoissa, niin silloin oli
aika palata kotiin. Kotiin saavuttaessa kello oli jo niin paljon, että oli aika
mennä heti nukkumaan.
Edellä kuvaamani
lakkareissu oli pelkkä pikamatka verrattuna siihen, mitä äitini kertoi oman
nuoruutensa ajoista. Äitini ja jotkut hänen samanikäiset kaverinsa olivat
joskus 1940-luvun lopulla menneet Vihtasuolta Rontsaan saakka
polkuja ja metsiä pitkin marjaisille lakkasoille. Yhteen suuntaan matkaa oli
kertynyt yli kymmenen kilometrin verran. On siinä ollut melkoinen vaiva ja
rasitus ennen kuin he olivat saapuneet takaisin kukin kotiinsa painavat
kantamukset mukanaan. Miten on, jaksaisiko nykyajan nuoriso tehdä tällaisia
vapaa-ehtoisia marjamatkoja?
Puolukassa isä ja äiti
kävivät yleensä vain yhtenä viikonloppuna syksyn kuluessa jossain Kojon
louhikossa Pielisen rantamaisemissa.
En koskaan käynyt siellä; se on Pyötikön
vanhan luostarialueen takana, mutta louhikon nimi on jäänyt mielen sopukoihin.
Vanhemmillani oli mukana kangassäkkejä, jotka sitten olivat täynnä marjoja
heidän saapuessaan takaisin kotiin marjamatkan päätteeksi. Puolukkamäärästä
riitti syötävää kevääseen saakka. Puolukoiden puhdistamisessa äidillä oli oma
tapansa. Hän odotti tuulista säätä ja sitten hän valutti marjat ylhäältä
alaspäin alle laitetun lakanan päälle. Samalla tuuli puhalsi marjojen seassa
olleet kevyet roskat erilleen marjoista. Tämä yksinkertainen menetelmä nopeutti
puolukoiden puhdistamista.
Kaikki puolukat survottiin marjatiinuihin ja sitten ne laitettiin aitan lattialle. Pakkasten tullessa survottu puolukka tietenkin jäätyi kovaksi yhtenäiseksi massaksi. Talven kuluessa sitä sitten käytiin kovertamassa erilliseen kulhoon, kun haluttiin ruokapöytään hilloa tai jos siitä valmistettiin puolukkapuuroa. Yksi talven erikoinen herkku oli kovertaa jäistä puolukkaa ja sekoittaa se ruisjauhon kanssa. Oli muuten hyvää! Joskus vuosia sitten luin, että kypsentämätöntä ruisjauhoa ei pitäisi syödä, mutta onneksi tällaisista viisaista neuvoista ei ollut silloin mitään tietoa - kenties silloin tämä hyvä makuelämys olisi jäänyt kokonaan kokematta.
Lisäksi lääkäri Reinikaisen blogista mielenkiintoista ja tärkeää luettavaa eri aiheesta:
Reinikainen kirjoitti asiaa, johon voi yhtyä. Toivotaan, että kevään kirkolliskokus pysyy linjassaan ja Sanaan pohjautuva uskomme saa vahvistua.
VastaaPoista