maanantai 6. helmikuuta 2017

Juuan keskikoulun kouluvuosi 1968-69 osa 5

6.2 Juuan keskikoulun kouluvuosi 1968-69 osa 5: ... jatkuu. Koulun välituntien aikana me keskikoulun ekaluokkalaiset pelasimme melkein aina potkupalloa koulun alapuolella olevalla aukiolla. Se oli sama alue mihin koulubussit tulivat aamulla ja lähtivät iltapäivällä. Meitä oli iso joukko poikia, jotka juoksimme tennispallon kokoisen pallon perässä. Pallo oli pitkän aikaa minun hallussa oppituntien aikana ja vein sen myös mukanani kotiin. Olin tavallaan koko ison poikajoukon johtaja, vaikka enhän minä sitä silloin sillä tavalla ajatellut. Sinällään se oli kummallista, koska olin kooltani joukon pienimpiä. 

Koulutodistukseni arvosanat tippuivat huomattavasti verrattuna aiempiin kansakouluvuosiin. Koulussa ja koulun jälkeisellä vapaa-ajalla ajatukset olivat kaikkialla muualla kuin koulukirjoissa. Usein iltaisin kokoonnuimme poikajoukolla Vihtasuon kansakoulun alueelle. Teimme milloin mitäkin, mutta kaikkea niistä ei voinut kertoa kotona. Isän silloin tällöin toistuvat pitkät ryyppyputket varmaan vaikuttivat siihen, että sisäistä levottomuutta piti purkaa ulkopuolisiin sopimattomalla tavalla. Monenlaista pahuutta tein, vaikka tiesin, ettei se ollut oikein. Joukossa oli myös muita samanlaisia poikia, jotka kärsivät kotona isien liiallisesta viinan juomisesta. Monet näistä pojista seurasivat sitten myöhemmin isiensä jalanjälkiä ajautuen viinan kiroihin. Itselleni oli kuitenkin päivänselvää, että pysyisin aina raittiina. Sekin päätös on toteutunut. 

Silloisia saman luokan oppilaita en ole juuri tavannut aikuisiässä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Yksi näistä on Heikki Arponen, joka on toiminut poliisina koko työuransa ajan samalla paikkakunnalla Nurmeksessa. Mainitsen lisäksi blogikirjoittajana tunnetuksi tulleen Uuninpankkopoika Saku Timosen eli Sakari Timosen, joka oli samalla luokalla koko keskikoulun ajan. Lisään vielä näiden nimien joukkoon Kajoossa asuneen Erkki Kainulaisen, jonka tytär Anni Kainulainen hiihti mainiosti edellisen viikonlopun aikana Keuruun SM-hiihdoissa. Sijoitukset olivat viides ja kuudes naisten sarjassa, joten kovin moni suomalainen nainen ei enää hiihtele Annin edellä.

Lisäksi lääkäri Reinikaisen blogista mielenkiintoista luettavaa eri aiheesta:
https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/me-olemme-jumalan-sukua/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti