lauantai 28. tammikuuta 2017

Hyviä uutisia saunasta

18.12 Hyviä uutisia saunasta: Toissapäivänä uutisoitiin uusista tutkimustuloksista koskien saunomista. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan runsas saunominen voi pienentää dementiaan sairastumisen riskiä. 20 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa havaittiin, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä oli 66 prosenttia pienempi todennäköisyys saada dementiadiagnoosi kuin kerran viikossa saunovilla. 2–3  kertaa viikossa saunovilla riski oli pienentynyt 22 prosenttia. Naiset eivät olleet tutkimuksissa mukana, mutta on syytä olettaa, että samantapaiset tulokset saataisiin myös naisten osalta. Tutkimukseen osallistui yli 2 000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä. Heitä seurattiin 20 vuoden ajan. Vanhimmat tutkitut ovat nyt yli kahdeksankymppisiä. 

Samassa tutkimuksessa jo aiemmin huomattiin, että saunominen suojaa myös sepelvaltimotaudilta. Tutkimus ei anna selvää vastausta, mihin saunomisen suojaava vaikutus perustuu. Asialla voi olla jotain tekemistä sen kanssa, että saunomisen on todettu laskevan verenpainetta. Korkea verenpaine on puolestaan usein yhteydessä valtimo-ongelmiin, joilla on tekemistä myös muistisairauksien kanssa.  

Lähinnä ammattini takia käyn henkilökohtaisesti saunassa yli 5 kertaa viikossa, kesällä harvemmin. Niinpä muistisairauksista ei ole vaaraa ja voin jatkaa näitä kirjoituksia! Tämä oli tietenkin vitsi, koska eihän terveys eikä edes huominen päivä ole koskaan ihmisen omissa käsissä. Mutta terveellisiä elintapoja kannattaa aina vaalia, jos se on suinkin mahdollista.

Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani   http://www.jouninkootut.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti