lauantai 28. tammikuuta 2017

John.F.Kennedyn hautajaiset


21.1 John.F.Kennedyn hautajaiset: Tänä aamuna oli kevään tuntua ilmassa, kun kävelin pienen matkan töiden ohessa. Mutta nythän on vasta tammikuun loppupuoli, joten vielä tulee pakkasta, lumipyryä ja ties mitä ennen kuin on varsinainen kevätaika. Kevään tuntu johtui varmaan säästä: aurinko paistoi kirkkaasti alhaalta, taivas oli sininen muutaman pakkasasteen hallitessa ilmanalaa ja oli täysin tyyntä – kerrassaan hieno alku päivälle. 

Katsoin eilen illalla Yhdysvaltain uuden presidentin virkaanastumistilaisuuden, mikä näytettiin suorana lähetyksenä televisiosta. Siitä ei sen enempää. Ensimmäinen muistikuvani Yhdysvaltain presidentin nimestä on vuoden 1963 lopussa, kun olin 6-vuotias. Meillä ei ollut silloin puhelinta, sähköä eikä näin ollen myöskään televisiota, pattereilla toimiva mummon omistama radio sentään oli. 

Oli alkutalven pimeä ilta, kun isä ja äiti lähtivät katsomaan John.F.Kennedyn hautajaisia reilun kilometrin päässä olevaan Aleksi ja Kerttu Kyyrösen taloon. Sodan seurauksena iso osa Karjalaa oli luovutettu venäläiselle ja tämä Kyyrösen mukava pariskunta oli joutunut muuttamaan Suojärveltä (?) Juukaan, jossa heillä oli Vihtasuolla Lonkaanvaaran läheisyydessä pieni maatila. Meiltä ei mennyt suoraa tietä Kyyrösille. Nopein tapa päästä heidän luokse oli kävely tai hiihtäminen, silloin joutui kulkemaan kahden kapean metsäkaistaleen ja laajan peltoaukean läpi. Vanhempani kaiketi menivät tämän matkan suksilla hiihtäen, sillä olihan jo marraskuun loppu. 

En osaa sanoa miksi tämä Kennedyn hautaaminen on jäänyt niin tarkkaan muistiin. Kennedyn murha oli varmaan silloin tosi iso puheenaihe, koska poliittinen tilanne oli kiristynyt uhkaavaksi suurvaltojen välillä. Murha tapahtui 22.11.1963 ja hautaaminen suoritettiin kolme päivää myöhemmin. Tarkistin nämä tiedot, eihän näitä muutoin niin tarkkaan voisi muistaa. Minulla oli sellainen muistikuva, että vanhempani menivät television ääreen lauantai-iltana, mutta tarkistettujen tietojen mukaan murhaaminen tapahtui perjantaina ja hautaaminen oli maanantaina. Tältä osin muistikuvani oli virheellinen! 

Olikohan tämä televisiolähetys niitä ensimmäisiä suoria televisiolähetyksiä, mitkä tulivat Amerikan mantereelta? Kun katselin tietoja netistä, niin hautajaiset olivat alkaneet klo 14 paikallista aikaa Amerikan itärannikolla, joten kello on ollut silloin 21 Suomessa. Joten tässä suhteessa muistan oikein sen, että Kyyrösten television ääreen lähdettiin vasta myöhään illalla. Loppulisäyksenä tähän kirjoitukseen mainitsen vielä, että minulla oli tilaisuus käydä John.F.Kennedyn museossa Bostonissa yli 25 vuotta sitten urheilumatkan yhteydessä.

Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani   http://www.jouninkootut.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti