lauantai 28. tammikuuta 2017

Keskikoulun valintakokeet ja Amerikan uutisia osa 2


25.1 Keskikoulun valintakokeet ja Amerikan uutisia osa 2: ... jatkuu. Valintakokeista on jäänyt mieleen yksi hassun pieni asia: Kirjoitin jotain mielikuvitusjuttua autosta ja sitten minulle tuli äkillinen oikosulku. En muistanut sanaa `pakoputki`. Se sana ei tullut millään mieleen vaan oli pakko kirjoittaa sana `savupiippu´. Auton savupiippu, eihän sellaista ole olemassa. Mutta ehkä se olikin kirjoitusta elävöittävä sana! 

Eräs luokkakaverini Kirsi nimeltään oli hyvä oppilas, mutta häntä varmaan jännitti niin paljon, ettei hän päässyt keskikouluun. Se oli sääli. Siihen aikaan oli monia koululaisia, jotka eivät käyneet juuri missään muualla kuin koulussa, joten ei ollut ihme, että uudet isot tilat ja vieras ympäristö lisäsivät epäonnistumisen mahdollisuutta liiallisen jännityksen muodossa. 

Keskikouluun pääsi kaikkiaan 160 oppilasta eli siitä tuli neljä rinnakkaisluokkaa, koska jokainen luokka koostui neljästäkymmenestä oppilaasta. Luokat olivat siihen aikaan todella isoja verrattuna tämän päivän kouluihin. Keskikouluun päässeiden nimilista oli sitten jonkin ajan kuluttua keskikoulun oven ikkunaan kiinnitettynä. 

Vihtasuolta oli kymmenen kilometrin verran matkaa kirkonkylälle. Menin Pehkolan Pentin kanssa linja-autolla katsomaan pääsykokeiden tuloksia, jotka olivat esillä paremmuusjärjestyksessä. Me molemmat läpäisimme valintaseulan. Minulle jäi mieleen vain neljä ensimmäistä, koska olin itse juuri tämä neljäs. Markku Riikonen, Pirkko Kajander ja Hannu Lehtoranta olivat minun edelläni. Vasta lukion ensimmäisellä luokalla olimme ensimmäistä kertaa samassa luokassa matikkalinjalla. Meistä neljästä kolme suoritti metsäopiston ja yhdestä tuli silmälääkäri. Viime heinäkuussa meillä oli lukion 40-vuotisjuhlat Juuan museolla. 

Kun pääsykokeiden tulokset oli katsottu, niin menimme Pentin kanssa takaisin Vihtasuolle. Puolivälissä matkaa kuului linja-auton radiosta uutiset. Nämä sanat ovat jääneet mieleen: Robert Kennedy on ammuttu! Yhdysvallat oli valmistautumassa seuraaviin presidentinvaaleihin ja tämä murha tapahtui esivaalien aikaan. Vajaa viisi vuotta aiemmin oli ammuttu Robertin veli presidentti John.F.Kennedy. Kennedyn ampuminen tapahtui Los Angelesissa kesäkuun viides päivä ja hän kuoli seuraavana päivänä saamiinsa vammoihin. Kennedyn ampuja oli Jerusalemissa syntynyt palestiinalainen arabi Sirhan Bishara Sirhan, joka yhä istuu vankeuttaan, vaikka on anonut vapautumista yli kymmenen kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti