9.1
Maalaiselämää osa 3: …
jatkuu. Palataan vielä maitotonkkiin. Lähin meijeri oli siihen aikaan Juuan
kirkonkylässä. Tämä meijeri oli osa Nurmeksen osuusmeijeriä. (Kun Juuan
meijeri myöhemmin lakkautettiin, se muutettiin Sukevan vankilan
alaiseksi avovankilaksi. Vankila toimii vielä tänäänkin siinä samassa
rakennuksessa, vaikka se on ollut monta kertaa lakkautusuhan alainen.)
Maitotonkat piti
kuljettaa tiettyyn aikaan mennessä lähimmälle maitolaiturille, josta maitoauto
haki ne kyytiinsä. Autossa oli kaksi miestä: autonkuljettaja ja apumies. Meidän
maidot vietiin hevosella tai maitokärryillä kilometrin päässä olevalle
maitolaiturille, sitten joitain vuosia myöhemmin hevonen vaihtui traktoriin.
Tonkkien yläosaan oli paksuin numeroin merkitty maidontuottajan numero, jonka
perusteella tuottajien maitomäärät voitiin erottaa toisistaan. Meidän tonkissa
oli numero 6195, tämä luku on jäänyt tarkkaan mieleeni.
Keräilylinjojen autot ovat tuoneet maitolastinsa Juuan meijerille. Kuva on otettu kirjasta Kiulusta kuluttajalle 1901-2001 |
Tonkat menivät
maitoineen auton mukana meijeriin, mutta laiturille jätettiin tyhjät tonkat,
jotka auto toi palautuksena edellisen kerran lähetyksestä. Palautetut tonkat
eivät välttämättä olleet aina tyhjiä, koska palautustonkissa saattoi tulla
kurria. Tätä kurria käytettiin vasikoiden juottamiseen. Kaikki eivät varmaan
nykyisin tiedä, mitä kurri on. Lyhyesti sanottuna kurri on maitoa, josta rasva
on erotettu pois. Kun meijeriteollisuus ei silloin 50 vuotta sitten ollut
samalla tavalla kehittynyt kuin nykyisin, niin silloin maitoa kurrin muodossa
voitiin palauttaa takaisin tilalle vasikoiden kasvatukseen.
Maitotonkkia oli ennen
useampaa kokoa. Jos muistan oikein, niin meillä oli ainakin 25, 30 ja 40 litran
tonkkia. Joillakin oli myös 50 litran tonkkia, en onneksi koskaan joutunut
sellaisia nostelemaan. 15-vuotiaasta lähtien kuljetin joskus tonkkia
maitolaiturille traktorilla, minulle 30 ja 40 litran astiat olivat jo aivan
riittävän painavia, niitä painavampia en olisi heiveröisenä nuorukaisena
jaksanut nostaa ylös laiturille.
Lehmät olivat tilalle
tärkeitä, koska nehän olivat se varma pieni tulonlähde. Siksi lehmistä myös
aina pidettiin mahdollisimman hyvää huolta. Eläinten kanssa voi tulla myös
vastoinkäymisiä ja pahin tapahtuu silloin, jos eläin kuolee eikä edes lihaa
voida käyttää ihmisravinnoksi. Yksi tällainen ikävä tapahtuma on jäänyt
mieleeni ollessani silloin jollakin kansakoulun alaluokalla. Oli jo syksy ja
syksyllä voi olla pikkupakkasia yöaikaan. Tällaisen yöpakkasen jälkeen lehmät
olivat syöneet äpärettä, se oli ollut apilaa, ja sen seurauksena yksi lehmistä
oli turvonnut kuin pallo löytyen niityltä kuolleena.
Erityisesti pakkasen
käyneen apilan syöttäminen on vaarallista ja se voi aiheuttaa äkillisen
ruuansulatushäiriön, mikä johtaa edellä mainittuun kuolemaan. Äpäre on monelle
outo sana ja myös odelma tarkoittaa samaa asiaa. Selkeästi sanottuna se
tarkoittaa heinän jälkikasvua. Juuri syksyllä on tätä äpärettä pelloilla.
Lehmän kuolema oli suuri takaisku siihen aikaan. Niinpä ei auttanut muu kuin
haudata lehmä kokonaan maan sisään. Kaivinkone kaivoi ison kuopan pellolle,
mikä oli kokonaan turvemaata, lehmä pudotettiin monttuun ja sitten kaivinkone
peitti sen nostamallaan turpeella. Tänä päivänä tällainen toiminta olisi
laitonta, mutta silloin se oli ainoa oikea tapa toimia.
Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani http://www.jouninkootut.info/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti