lauantai 28. tammikuuta 2017

Opettaja oppimassa

29.12 Opettaja oppimassa: Aloitin ensimmäisen luokan Vihtasuon kansakoulussa vuonna 1964. Tästä ensimmäisestä kouluvuodesta ei ole kovin montaa asiaa kerrottavana. Myöskään yhtään valokuvaa ei ole olemassa tästä vuodesta. Koulujen luokkakuvaukset alkoivat Juuassa kolme vuotta myöhemmin, kun olin kansakoulun neljännellä luokalla. 

Aiemmin jo kerroin hiihtokilpailusta ja korvatulehduksesta, niiden lisäksi on vain pari asiaa, joista voi jotain kertoa. Tässä yksi niistä: Muistan, että rinnakkaisluokkien 1-2 luokkien opettajana oli juuri valmistunut nuori opettaja Irmeli Rantala, joka oli muuttanut Virroilta saakka Pohjois-Karjalaan. Tietääkseni hän muutti näiden kahden vuoden jälkeen ulkomaille Saksaan saakka. Kerran sattui hassu tilanne, kun opettaja ei ymmärtänyt paikallista murretta. 

Sanoin eräänä aamuna opettajalle kesken tunnin, että olin unohtanut koulureppuni kotiin. En käyttänyt kotiin-sanaa vaan että "olin unohtanut repun 'pihhaan'." Näillä seuduilla piha tarkoittaa piha-alueen lisäksi myös samaa kuin oma koti. Opettaja vastasi, että käy hakemassa se reppu sieltä pois. Vastaus oli tällainen, koska opettaja luuli, että reppu oli jäänyt koulun pihamaalle. Minun 'piha' eli koti oli kahden kilometrin päässä koulusta, joten pitkä olisi ollut matka hakea reppu kesken koulupäivän. Tämäkin asia selvisi pian opettajalle ja samalla hän varmaan oppi yhden sanan lisää paikallista murretta.

Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani   http://www.jouninkootut.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti