lauantai 28. tammikuuta 2017

Musta joulu

25.12 Musta joulu: Näillä leveysasteilla täällä Itä-Suomessa joulun aikaan on lähes aina lunta sen verran, että maa on valkoinen. Nuoruudessani tämä asia oli itsestään selvä, koska talvi tuli aina paljon aiemmin kuin nykyisin. Lunta oli usein paksu kerros. Useimmiten minun tehtävä oli pienestä pitäen hakea joulukuusi taloon. Monena vuonna lunta oli niin paljon, että oli pakko ottaa sukset jalkaan. Tarpominen lumessa pelkät kengät jalassa olisi ollut liian raskasta. 

Yksi kuusenhakureissu talon lähialueen metsään on jäänyt erityisesti mieleen. Kirkonkylällä asuva enoni oli tullut hakemaan itselleen joulukuusen. Yhdessä lähdettiin etsimään sopivaa, kauniilta näyttävää kuusta. Juuri sinä talvena lunta oli paljon. Kuusen komeutta ei tietenkään voinut arvioida ennen kuin lumet oli ensin karisteltu oksilta alas. Vaatimustaso kuusen valinnan suhteen oli kaiketi liian korkea, koska mikään kuusi ei näyttänyt olevan riittävän sopusuhtainen. Niinpä jouduimme kulkemaan paksussa lumessa aivan liian kauan ennen kuin sopivat puut löydettiin. 

Kerron vielä toisen muiston liittyen kuusen noutamiseen. Tämä kuuluu sarjaan "oppia ikä kaikki". Oli erittäin kova pakkanen ja menin hakemaan alle 15-vuotiaana kuusta vesuri kädessä. Sopivan kuusen löydettyäni hakkasin sen poikki. Samalla havaitsin, että kovan pakkasen takia neulaset olivat varisseet irti kuusenoksista hakkaamisen yhteydessä. Eipä siinä auttanut muu kuin käydä vaihtamassa vesuri sahaan ja etsiä toinen kuusi. Hakkaaminen karistaa kovalla pakkasella neulaset irti, mutta sahatessa sitä vaaraa ei ole. Sen jälkeen en enää koskaan ottanut vesuria mukaan kuusenhakumatkoille. 

 Edellä olen kertonut joulun ajan runsaista lumimääristä ja kovasta pakkasesta näissä Itä-Suomen maisemissa. Mutta erittäin harvinainen oli se joulunajan kokemus, mikä tapahtui vuonna 1972 ollessani 15-vuotias. Muistan tämän tarkkaan sen takia, koska vähän aiemmin iäkäs mummoni kuoli. Ja sitten jouluna sain joululahjaksi Kodak-kameran. Sitä ennen meidän perheessä ei ollut kameraa. Tapana oli, että tapaninpäivänä käytiin sukulaisissa. Niinpä meilläkin oli vieraina Markkion pariskunta Kuopiosta. Otin uuden kameran käyttöön ja kuvaan tallentuivat nämä sukulaiset. Koristeltu joulukuusi oli taustalla ja ikkunan takaa näkyy lumeton maisema. Tätä vakuuttavaa todistusaineistoa on joskus näytetty muillekin! Paljas maa oli erittäin harvinaista näissä maisemissa, koska tiettävästi tällainen lumeton maa oli ollut edellisen kerran joulun aikaan yli 50 vuotta aiemmin 1920-luvun lopussa.

Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani   http://www.jouninkootut.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti