lauantai 28. tammikuuta 2017

Keskikoulun valintakokeet ja Amerikan uutisia osa 1

22.1 Keskikoulun valintakokeet ja Amerikan uutisia osa 1: Kansakoulun neljännen luokan jälkeen oli meillä koululaisilla valinnan hetki: pyrkiäkö kirkonkylällä olevaan keskikouluun vai jatkaa samaa Vihtasuon kansakoulua sen viidennelle luokalle. Minulle valinta oli selvä, koska vanhempani halusivat, että sinne keskikouluun, josta käytettiin myös sanaa oppikoulu. Suurin osa luokkakavereista halusi mennä keskikouluun. Silloin Juuassa oli paljon asukkaita, muistaakseni noin 13 000 kun se tänä päivänä on tasan 5 000 ihmistä. Muutoksen pyörä on pyörinyt vauhdikkaasti menneen 50 vuoden aikana myös Juuassa. 

Oppilaat valittiin keskikouluun kokeiden perusteella ja ne järjestettiin toukokuun lopussa tai heti kesäkuun ensimmäisinä päivinä kirkonkylällä. En pysty muistamaan, kumpi se oli. Siihen aikaan syyslukukausi alkoi aina syyskuun alussa ja kevätlukukausi päättyi toukokuun lopussa. Näin ollen kesäloman pituus oli tasan kolme kuukautta, Ne, jotka edellisenä vuonna eivät olleet päässeet keskikouluun, saivat yrittää pääsyä uudemman kerran käytyään kuluneen vuoden aikana kansakoulun viidennen luokan. Kokeen lopputulokseen vaikutti todistuksen keskiarvo ja lisäksi varsinainen koe, mikä muodostui laskennosta, äidinkielestä ja ainekirjoituksesta. Muistaakseni silloin ei puhuttu matematiikasta vaan se oli laskento. Kaikkitietävä wikipedia kertoo: "Aritmetiikkaa kutsutaan myös laskuopiksi ja varsinkin entisessä kansakoulussa laskennoksi." 

Minulla oli hyvä kansakoulun neljännen luokan todistus - ja parhaaksi myös jäi koko koulun ajalta - ja juuri nuo edellä mainitut oppiaineet olivat aina niitä kaikista vahvimpia historian lisäksi. Tosin oli minulla sellainen tunne, että olin sellainen opettajan lempioppilas, enkä olisi esimerkiksi piirustuksesta ansainnut yhdeksikön arvosanaa. Enkä muutenkaan olisi ansainnut iäkkään opettaja Esteri Timosen suosiota, koska olin luokassa erilaisten kepposten pääsuunnittelija. En koskaan jäänyt kiinni erilaisista kolttosista, vaikka jälkeenpäin ihmettelin, miksi eivät edes tytöt kielineet minusta opettajalle. jatkuu...

Lisää kirjoituksia ja kuvia kotisivultani   http://www.jouninkootut.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti